"Ъ": Торговців звільнять від сплати фіксованого податку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Торговців звільнять від сплати фіксованого податку

Казна та Політика
1012
Глава комітету Верховної ради з питань податкової і митної політики Сергій Терьохін (БЮТ) повідомив, що його комітет спільно з Державним комітетом з питань регуляторної політики і підприємництва підготував законопроект про скасування фіксованого податку. Пан Терьохін пообіцяв зареєструвати документ у парламенті в кінці тижня і винести на розгляд депутатів разом з пропозиціями Кабміну про скасування ринкового збору на наступному пленарному тижні - з 3 по 6 листопада.
Всі підприємці-фізичні особи, які торгують на ринках і платять фіксований збір, будуть зобов'язані перейти на єдиний податок. Його максимальна ставка складає 200 грн. на місяць, але в законопроекті буде передбачено її зниження удвічі - до 100 грн. "На ринковому зборі жиріють адміністрації ринків, а до бюджетів доходить лише третина, є ще фіксований (середня ставка 137 грн. - ред.) і єдиний податки, збір за патенти. Систему необхідно спрощувати", - вважає Сергій Терьохін.
Глава Держкомпідприємництва Олександра Кужель заявила напередодні, що максимальна ставка єдиного податку не перевищить 135 грн. З цієї суми фізособи платитимуть мінімальний пенсійний внесок, тоді як зараз при сплаті фіксованого податку пенсійні відрахування не здійснюються.
Представники влади на місцях скептично поставилися до податкових ініціатив, назвавши їх передвиборними. На думку мера Харкова Михайла Добкіна, "загравання" уряду з малим і середнім бізнесом не матимуть ефекту. "Ринковий збір збирається до бюджету власниками ринків, а не окремим платежем, а разом зі збором за оренду торгового місця. Зараз ця складова, яка йшла до бюджету, може залишитися у розпорядженні ринків, і для простого підприємця абсолютно нічого не поміняється", - каже пан Добкін.
Мер Луганська Сергій Кравченко згоден, що податкове навантаження на підприємців високе, але необхідно знайти баланс між зниженням/скасуванням податків і доходами бюджету. "Для мене головне, щоб міська казна в передвиборному процесі не втратила гроші. Тільки ринкового збору надходить до бюджету 13 млн грн.", - відзначає мер Львова Андрій Садовий.
Пан Добкін побоюється, що при скасуванні ринкового збору і фіксованого податку не буде передбачений компенсаторний механізм для місцевих бюджетів, як це сталося у випадку із забороною ігрового бізнесу, який тільки Харкову приносив 40 млн грн. на рік. Глава секції малих міст Асоціації міст України Павло Козирєв упевнений, що пропоновані скасування фіксованого податку і зниження ставки єдиного податку до 100 грн. - неадекватні заходи.
"Якщо не буде відповідної компенсації для місцевих бюджетів, доходи, звичайно, зменшаться", - стверджує він.
Наталія Непряхіна
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас