Гра м’язами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гра м’язами

2787
Вища ліга
Лідер групи "Приват" Ігор Коломойський вже не перший тиждень - основний ньюсмейкер бізнес-середовища. Він не боїться резонансних дій, вплутується в гучні конфлікти і поки що домагається бажаного. Але улюблена олігархом політика батога не могла рано чи пізно не натрапити на рішучу відсіч. Адже опоненти бізнесмена частенько теж не останні за впливовістю люди, навіть у світовому масштабі. Так, металург номер один в світі Лакшмі Міттал, схоже, настільки роздратований нинішньою перевагою Коломойського в конфлікті ціною в 400 млн грн., що поступатися "насухо" не збирається.
Програвши нинішньої осені як суди за двома позовами ("Арселорміттал Кривий Ріг" зобов'язали виплатити велику суму за контрактом із Запорізьким заводом феросплавів Коломойського), так і апеляційні звернення, юристи криворізького підприємства - представники Baker & McKenzie - направили касаційну скаргу до Верховного суду. В разі несприятливого рішення найвищого судового органу юристи Міттала не відкидають звернення до Європейського суду з прав людини, де відповідачем буде вже держава Україна. Рішення Міттала прийняти бій заслуговує на пошану і за підсумками судових розглядів буде оцінено у відповідний бал. Хоча раніше "Власть Денег" уникала "мінусів" за імідж, проте число "наїздів" Коломойського на своїх конкурентів перевищило всі можливі пояснення. Тому всі витівки олігарха будуть переоцінені в підсумковому випуску за 2009 рік.
Сам олігарх навряд чи соромиться слави агресора. Ще менше його турбує і незадоволеність вже колишніх акціонерів ЗАТ "Укртатнафта" з Татарстану, у зв'язку з судовим рішенням тих, що втратили свій пакет акцій. Минулого тижня Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку списала з рахунків Міністерства земельних і майнових стосунків Татарстану 28,7% акцій ЗАТ "Укртатнафта" на адресу самого ЗАТ. Такі дії стали наслідком серії судів, які стартували в кінці минулого року. Юристи підприємства звернулися в Госпсуд Полтавської області з вимогою визнати недійсною угоду від 9 вересня 1999 р. з придбання Держкоммайна Татарстану вказаного пакету акцій.
В березні ц.р. госпсуд задовольнив цю вимогу, проте в наступному раунді верх взяли представники татарської сторони: Київський міжобласний апеляційний госпсуд у кінці липня скасував це рішення. Але вже в кінці серпня Вищий госпсуд України залишив чинним рішення Полтавського госпсуду, скасувавши вердикт апеляційної інстанції. Пріоритет на покупку акцій, втрачених Татарстаном, мають чинні акціонери. Під сумнівом, що таке бажання виникне у НАК "Нафтогаз Україні": в українській практиці держкомпанії ніколи не інвестували в збереження часток в підконтрольних компаніях.
Зате другий претендент - підконтрольне Коломойському ЗАТ "Корсан" - в разі консолідації цього пакету з 18,3% акцій, якими воно вже володіє, назавжди позбавить державу можливості помітно впливати на діяльність заводу. За остаточне витіснення акціонерів з Татарстану з НПЗ Коломойський отримує +1 бал за впливовість. Північні сусіди практично змирилися і визнали втрату контролю над заводом. Але вимагають відшкодування збитку. За словами першого заступника гендиректора "Татнафти" Наїля Маганова, компанія має намір збільшити суму претензій до України у справі про втрату контролю над НПЗ до $5 млрд. Після переходу 18,3% акцій "Укртатнафти" у власність "Корсана" "Татнафта" звернулася до Міжнародного суду з позовом до України на суму понад $1 млрд, згодом сума вимог збільшена до $2,4 млрд.
Великих воєн Коломойському мало - він прискіпливий і в доведенні до кінця дрібніших протистоянь. Як вже повідомлялося, мережа заправок "УТН-Схід" звинувачує групу "Приват" в тиску на компанію. Експерти вважають, що вона намагається заблокувати можливу оборудку з поглинання мережі (покупцем називають ТНК-ВР). Ця версія підтверджується діями "Укртатнафти".
Компанія звернулася у відділ державної виконавчої служби Головного управління юстиції в Донецькій області з проханням заборонити внесення будь-яких змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб щодо компанії "УТН-Схід", а також відкрити виробництво на підставі визначення Госпсуду Києва від 22 вересня. Визначенням була накладена заборона торгувати на 103 автозаправках мережі "УТН-Схід" при використанні ними бренду "Укртатнафта", а також арештовано майно ТОВ у вигляді цих самих автозаправок.
Якщо прохання НПЗ буде задоволено, внести зміни до складу акціонерів "УТН-Схід" стане неможливим, що ставить під загрозу проведення операції з продажу мережі.
Перша ліга
Розвиток українського активу - "Арселорміттал Кривий Ріг" - останнім часом вимагає все більше особистої уваги Лакшмі Міттала. Окрім суперечки з Ігорем Коломойським, який вже вочевидь набрав відтінку "справи честі", главі металургійної імперії докучають і поточні проблеми в роботі заводу. Він, а також власники інших метпідприємств - ММК ім. Ілліча Володимир Бойко, "Запорожсталі" Едуард Шифрін - останні два з половиною місяці змушені скорочувати виробництво через значний дефіцит коксу (за цей час недопостачання коксу склали 330 тис. т, за прогнозами, в листопаді та грудні очікується дефіцит у розмірі 70 тис. т).
Головна причина дефіциту - різке зниження обсягів імпорту з Росії. Місцеві виробники збільшують постачання на внутрішній ринок через аварію на Саяно-Шушенськой ГЕС. Наслідком для українських компаній стало вимушене скорочення виробництва. Середньодобовий випуск чавуну у вересні в порівнянні з серпнем зменшився на 7%, внаслідок чого більше постраждав якраз "Арселорміттал Кривий Ріг", а також підприємство Сергія Тарути - Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського (1 бал за успішність).
Бізнесмени-власники спішно вирішують проблему за рахунок нових джерел постачань вугілля з-за кордону. Тарута реанімуватиме постачання коксу із США, а Міттал - також із США, країн Європи і Казахстану. Крім того, Міттал вступив у боротьбу за українські державні вугільні активи. Представники "Арселорміттал Кривий Ріг" хочуть закріпити за собою привабливе держпідприємство - "Макіїввуголь" (видобуває 15% коксованого вугілля в Україні) і розглядають ідею інвестувати в його розвиток. Вплутуючись в боротьбу за це ДП, Міттал ризикує перейти дорогу і лідерам інших великих ФПГ - учасників чемпіонату олігархів, зокрема Ринату Ахметову.
А підконтрольне Віктору Нусенкісу підприємство "Донецьксталь", навпаки, вивозить такий цінний нині кокс з України. У жовтні-листопаді воно поставить іранській металургійній компанії Esfahan Steel 60 тис. т продукції, отримавши відповідний контракт за результатами тендеру. За освоєння нового ринку, що швидко розвивається, Нусенкіс отримує +1 бал за успішність.
Новінський виконав
Проведена Фондом держмайна України перевірка виконання умов договору купівлі-продажу пакету акцій Херсонського суднобудівного заводу компанією "Смарт-холдинг" Новінського підтвердила, що акціонери підприємства виконали інвестзобов'язання в повному обсязі.
Зобов’язання стосувалися підтримки рівня виробництва, погашення боргів, модернізації підприємства і соціального забезпечення працівників. Новінський отримує +1 бал за імідж.
З 2005 року "Смарт-холдинг" вклав в ХСЗ більше 290 млн грн. (зобов'язання - 221,9 млн грн.), які пішли на модернізацію і реконструкцію. За чотири роки на підприємстві створено 168 нових робочих місць, на 162% зросла зарплата.
Порошенка призначили
Призначений Верховною Радою міністром закордонних справ фігурант чемпіонату олігархів Петро Порошенко активно приступив до виконання нових обов'язків. Бізнесмен і політик отримує +1 бал за впливовість - враховуючи те, що його кандидатуру на посаду глави МЗС лобіював особисто Віктор Ющенко і підтримали більшість депутатів НУНС і БЮТ, очевидно, що він налагодив гарні стосунки з провідними політсилами країни.
Не дивно, що Юлія Тимошенко під час відвідин Луцького автозаводу, який входить в корпорацію "Богдан" Порошенка, минулого тижня заявила, що уряд України розгляне можливість виділення підприємству кредиту під держгарантії.
Ахметов відкрив
Підконтрольний Ринату Ахметову і Вадиму Новінському Metinvest International відкрив два нові представництва - в Об'єднаних Арабських Еміратах і Тунісі.
З компаніями з цих регіонів холдинг співпрацює вже давно, мета ж відкриття представництв - зміцнити свої позиції в регіоні ще більше, збільшити присутність за рахунок розширення асортиментної лінійки продуктів, що поставляються (будівельної арматури, сортового прокату, листа і труб великого діаметра).
Найбільшим українським постачальником металопродукції на ринки цих країн є "Арселорміттал Кривий Ріг", але Ахметов має шанси потіснити Міттала за рахунок участі в державних інфраструктурних проектах цих країн.
Юлія Слинько
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас