Точка зору: Банки повернуться до кредитування малого і середнього бізнесу в 2010 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Точка зору: Банки повернуться до кредитування малого і середнього бізнесу в 2010 р.

Кредит&Депозит
569
Фінансова криза призведе до відродження традиції ведення бізнесу малими і середніми підприємствами з одним головним банком, з яким вибудовуються довгострокові партнерські відносини, вважає голова правління ВАТ "Ерсте Банк" Йозеф Сікела.
"Готовність банку закривати очі на погану фінансову звітність потенційного позичальника або непрозорість його діяльності буде мінімальною. Одночасно банки перейдуть на максимально простий продуктовий ряд, зрозумілий як позичальникам, так і вкладникам", - повідомив Й.Сікела. Експерт уточнив, що сегмент середнього і малого бізнесу на даний момент виглядає для банкірів привабливішим, бо дозволяє якісний диверсифікувати кредитний портфель.
"Можливо, такі підприємства отримуватимуть гроші швидше, ніж крупні корпорації", - допускає він. На думку експерта, ситуація з кредитуванням в Україні може покращитись у другій половині 2010 р., якщо регулятор вживатиме адекватних заходів для підтримки гривневої ліквідності ринку після обмеження на видачу валютних кредитів.
"В минулому більшість банків фокусувалися значною мірою на кредитних продуктах і часто дотримувалося стратегії зростання за рахунок збільшення клієнтської бази. Найбільш динамічне зростання спостерігалося в країнах СНД, де 82% банків розширили кредитний портфель на більш ніж 20%. Можливість надавати кредити разом з легким доступом до рефінансування призвели до незбалансованої структури прибутку, в якій частка доходів від кредитів (без врахування витрат і ризиків) переважала над рештою джерел прибутку (депозити, комісійні доходи)", - стверджує Хельге Бошенброкер, директор zeb/rolfes.schierenbeck.associates і автор дослідження "Банківські послуги для МСБ в ЦВЄ".
На думку експерта, цей сценарій, швидше за все, зміниться вже в кінці 2009 р., оскільки, як показує дослідження, більшість банків оголосили про скорочення обсягів, а в деяких країнах - про припинення кредитування. "Для того щоб бути успішними, банкам необхідно знайти оптимальний баланс між продажами, ризиками і ефективністю, і визначити чітку бізнес-модель", - стверджує експерт.
Разом з тим, на думку аналітиків, прийняття законопроекту про обмеження валютного кредитування не зробить значного впливу на банківську систему України. "В умовах дорожнечі долара і практично повної відсутності пропозицій роздрібного кредитування у валюті, норма лише закріпить порядок речей, що склався. В умовах практично повної відсутності пропозицій споживчого кредитування його заборона (ще і в дефіцитній іноземній валюті) ніяк не вплине на подальший розвиток ситуації", - вважає глава аналітичного відділу КУА "Бонум Груп" Олександр Дмитрієв.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас