У Європі залишилося понад 200 непотрібних банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Європі залишилося понад 200 непотрібних банків

Казна та Політика
515
Понад 200 банків залишаються на плаву багато в чому завдяки підтримці ЄЦБ. Це невеликі кредитні організації, з подальшими кроками відносно яких ЄЦБ поки не визначився.
Зомбі - це банки, що опинилися за крок від банкротства і не здатні виживати за рахунок банківського бізнесу, але такі, що залишаються на плаву за рахунок антикризових програм.
Президент Європейського центробанку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше вимагає, щоб банки збільшували капітал і користувалися урядовими програмами гарантій токсичних активів, оскільки при посиленні інфляції та підвищенні ставок їх банкротство може призвести до нової кризи. Але з виконанням цих вимог банки не поспішають. Більше 220 банків, як і раніше, беруть тижневі кредити ЄЦБ під 1% річних, хоча на міжбанківському ринку ставки складають десь 0,35%. Це означає, що понад 200 банків відчувають труднощі із залученням фінансування.
Нова хвиля кредитних втрат "невідворотна", і її перші ознаки помітні в звітності банків за III квартал, попереджає член виконавчої ради ЄЦБ Лоренцо Біні. "Зараз важливо, щоб німецькі банки залучали нову ліквідність, - сказав Біні в інтерв'ю газеті Badische Zeitung. - Особливо земельним банкам треба подумати про бізнес-моделі на майбутнє". На земельні банки припадає 25% кредитувань найбільшої економіки єврозони - Німеччини, але залучити капітал їм не так просто. Їхні основні акціонери - місцеві уряди, у яких немає грошей для інвестицій в банки. Їм допомагає ЄС, але замість того, щоб видавати кредити, банки скорочують активи і коплять ліквідність.
Мюнхенський BayernLB за перше півріччя збільшив кредитування німецьких клієнтів на 4,4%. Проте цей результат був отриманий за рахунок згортання зарубіжного бізнесу - загальний обсяг кредитів BayernLB за півроку знизився на 2,8%.
"Не думаю, що небезпека для банків-зомбі стане реальною, - вважає головний економіст по Європі лондонського підрозділу Societe Generale Джеймс Ніксон. - Загрози інфляції немає - ні цього року, ні наступного, ні через рік". Але це означає, що ЄЦБ доведеться шукати рішення, що робити з такими банками. "Поки мало ознак, що банки готові кредитувати, - відзначає економіст Capital Economics Дженніфер Маккеон. - Безробіття ще зросте і, судячи з досвіду минулих рецесій, буде сплеск корпоративних банкротств".
Крупним банкам залучити капітал простіше. За даними WSJ, Unicredit, Erste Group, BNP Paribas, Societe Generale і Intesa готуються загалом поповнити капітал на 10 млрд євро.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас