Уряд США не збирається зупиняти друкарський доларовий станок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд США не збирається зупиняти друкарський доларовий станок

Казна та Політика
2284
Федеральна резервна система США дає зрозуміти, що доки не має наміру згортати заходи стимулювання: успіхи, що спостерігаються в економіці треба закріпити. "Відповідний момент" для відкликання підтримки може настати, якщо економічне зростання "несподівано" почне прискорюватися. Проблеми в тому, що на початку наступного року не виключена друга хвиля спаду. До того ж дуже далекі від бажаних рівнів одні з орієнтирів прогресу - безробіття та інфляція.
Щодо долара у ФРС дали зрозуміти, що його курс встановлюється виключно інвесторами. Природні процеси на валютному ринку на тлі відновлення економік і апетиту до ризику мають значення виключно з врахуванням впливу на інфляцію і безробіття. Американська економіка може виявитися під загрозою нового спаду після другого півріччя 2009 року, коли вона зростатиме, вважає президент Федерального резервного банку (ФРБ) Бостона Ерік Розенгрен.
"Безумовно, ризик є, - наводить його слова агентство Bloomberg. - Ось чому ми не хочемо дуже швидко відмовлятися від заходів стимулювання економіки".
Регулярний огляд американського ЦБ (beige book), опублікований в середу, показав, що ситуація в економіці США покращується, при цьому небезпека інфляції дуже мала. Окружні банки Федеральної резервної системи (ФРС) фіксують все більше ознак стабілізації і повільного пожвавлення економки США.
За підсумками останнього засідання ФРС, що відбувся у вересні, керівництво ЦБ повторило свою обіцянку утримувати базову відсоткову ставку на виключно низькому рівні "протягом тривалого періоду часу", а також прийняло рішення продовжити термін програми викупу іпотечних паперів обсягом $1,45 трлн на три місяці.
За словами Розенгрена, показники безробіття та інфляції "досить далекі від рівнів, на яких ми хотіли б їх бачити".
"Нам необхідно діждатися значнішого прогресу в економіці, перш ніж відмовлятися від деяких стимулюючих заходів", - сказав він. "Здається, і в третьому і в четвертому кварталі економіка продемонструє зростання", і прогнозований аналітиками підйом на 3% є дуже приблизним, говорить Розенгрен.
"Проблема в тому, що нас чекає на початку наступного року", - зазначає голова ФРБ Бостона. За його словами, момент, " для згортання заходів стимулювання настане якщо економічне зростання несподівано почне прискорюватися".
Голова Федерального резервного банку Чикаго Чарльз Еванс, слова якого наводить агентство Bloomberg, у свою чергу заявив, що рівень безробіття в США, ймовірно, підніметься вище 10%, а інфляція буде на рівні 1,5% протягом декількох років. Це дещо утрудняє ухвалення рішення про терміни початку згортання заходів підтримки. В цілому ж, за його оцінкою, економіка країни в подальших 18 місяців покаже зростання на рівні 3%,
Не оминули представники ФРС і долар. Говорячи про ослаблення американської валюти Розенгрен заявив, що "рух курсу долара, який ми спостерігали, є сповна природним, і відображає комфортний для інвесторів рівень" з урахуванням того, що американська економіка і економіки інших країн відновлюються, і інвестори перекладають свої кошти в ризикованіші активи.
"Ми занепокоєні курсом долара в тій мірі, в якій він робить вплив на рівень інфляції і безробіття", - відзначив Розенгрен.
За оцінкою президента ФРБ Чикаго, останні зміни курсу долара не настільки значні, аби стати причиною для того, що передивлятись орієнтир з інфляції.
Долар за останній час сильно ослаб. Він впав майже на 3% на останні два тижні по відношенню до корзини з шести основних світових валют. Відносно євро з березня цього року американська валюта знизилася на 20%. Експерти передрікають долару подальше ослаблення. А в США політики і економісти фактично виступають за зниження курсу долара, аби врятувати Америку і зробити її більш конкурентноздатною". Але як говорив відомий інвестор Марк Фабер в своєму недавньому інтерв'ю Bloomberg, "ніхто в світі не може стати багатим на девальвації валюти".
Глава ФРС Бен Бернанке і його колеги розглядають питання про способи вилучення безпрецедентних об'ємів грошових коштів, закачаних у фінансову систему, аби уникнути інфляції, коли економіка почне відновлюватися. Раніше ФРС повідомляла, що опрацьовує з учасниками ринку питання з використання зворотного РЕПО.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас