Рапс не буде першим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рапс не буде першим

Аграрний ринок
1159
Осіння посівна кампанія, яка проходила в найпосушливіші за останні декілька років осінні місяці, наближається до завершення. Результати робіт залежатимуть від погодних умов взимку, проте вже зрозуміло, що статус найбільшого європейського виробника рапсу Україні зберегти не вдасться.
План посівів з рапсу було перевиконано - аграрії обробили 105% від прогнозу посівних площ, проте це не дає підстав розраховувати на високий урожай. За словами заступника міністра аграрної політики Івана Демчака, з 1,4 млн. га, на яких посіяно озимий рапс, зійде лише 75% площ. "Майже 30% сходження озимого рапсу знаходиться в слабкому і прорідженому стані", - сказав він.
Погодні умови, що встановились в Україні в перші осінні місяці, значно зменшили потенціал озимих зернових культур. Недобір опадів, що спостерігався практично на всій території України, призвів до уповільнення посівних робіт і змусив аграріїв коректувати свої плани.
Так, компанія "Укрзернопром", найбільший виробник рапсу в Україні, через погодні умови зменшила площі під озимими культурами під урожай 2010 р. в цілому на 8,5% (або на 5 тис. га, до 54 тис. га озимих культур) в порівнянні з площею торішнього посіву, і у тому числі було посіяно 15,781 тис. га рапсу, проти 19,214 тис. га в минулу осінню кампанію.
Експерти і фахівці Гідрометцентру неоптимістичні щодо прогнозів обсягів культур, які перенесуть зиму. Як нагадують фахівці агентства "Украгроконсалт", п'ята частина рапсу була посіяна після закінчення оптимальних термінів і в досить сухий ґрунт, тому зійшло засіяне погано.
Відсутність дощу (у деяких регіонах - близько двох місяців) негативно позначилась на вегетації. За даними Гідрометцентру, на окремих площах стан посівів рапсу незадовільний, є випадки повної загибелі посівів через засуху. Наслідком цього може бути значна загибель слабких посівів під час зимівлі. Вплив погодного чинника збільшиться через економію на агротехнологіях, до яких були вимушені вдатися виробники внаслідок недоліку фінансування.
Цієї осені посівну сільгосппідприємства в більшості випадків проводили за рахунок власних коштів, на відміну від осені минулого року, коли аграрії активно кредитувалися в останні докризові місяці. За оцінками МінАП, станом на початок вересня агрофірми залучили кредитів на суму, що дорівнює третині від торішнього обсягу позик на цю дату.
За словами президента асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Олексія Лісситсі, більшість аграріїв, знаходячись у важкому фінансовому становищі, були вимушені економити на насінневому матеріалі, купуючи за порівняно низькими цінами посівний матеріал рапсу, завезений до України для продажу в 2007-2008 рр. За його прогнозом, при найоптимістичніших очікуваннях, перезимує лише близько 60% посівів рапсу.
При цьому заповнити втрати у весняну посівну кампанію не має можливості, оскільки ефективність вирощування ярового рапсу дуже низька. "Таким чином, Україна втратить в 2010 р. провідні позиції в Європі з посівів та експорту рапсу", - зазначають в УКАБ.
Враховуючи, що кон'юнктура на світовому зерновому ринку залишається несприятливою, недобір з рапсу може ще більше посилити фінансові проблеми аграріїв. "Ціни на зернові через високий врожай і перехідні запаси встановилися на мінімальному за п'ять років рівні, - нагадують аналітики.- Недоотримані прибутки могли б бути заповнені від продажу олійних культур".
Останні п'ять років тенденція до розширення площ під рапсом в Україні була однією з найстійкіших.
Соняшник, який займав левову частку серед олійних культур, здав свої позиції на користь рапсу і сої - їх популярності сприяє ліквідний експорт (завдяки попиту на світових ринках на масла), якому не загрожують обмеження, як у випадку із зерновими культурами.
За словами Степана Капшука, генерального директора асоціації "Укроліяпром", в цілому площі під олійними культурами розширюються з року в рік, і в 2009 р. в цілому під ними зайнято більше 6 млн. т.
Валовий збір олійних культур в Україні в 2009 р. очікується близько 9 млн. т. У тому числі соняшнику - 6,1 млн. т, рапсу - 1,89 млн. т, сої - 950 тис. т. Посівні площі в 2009 р. склали 4,16 млн. га під соняшником, 1,4 млн. га - під рапсом, 600 тис. га - під соєю.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас