"Ъ": Генеральна незгода — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Генеральна незгода

Казна та Політика
1168
Вчора відбувся VI з'їзд Федерації роботодавців України (ФРУ), який був присвячений підготовці федерації до підписання генеральної угоди з профспілками на 2010 рік. На з'їзді стало відомо, що зафіксована в цьому документі оплата праці працівників виробничої сфери може бути знижена. Роботодавці будуть вимушені піти на це у зв'язку з прийняттям Верховною Радою закону про підвищення соцстандартів, який у ФРУ вважають неприйнятними.
VI з'їзд Федерації почався з традиційного звіту про виконану роботу. З доповіддю виступив голова ради федерації, народний депутат Юрій Бойко (Партія регіонів). "Завдяки консолідованій позиції працедавців і здоровому протекціонізму державних органів ми не допустили прийняття Кодексу законів про працю в редакції, яку пропонували профспілки", - заявив Бойко. Після чого попередив, що генеральна угода на 2010 рік між роботодавцями і профспілками "через сьогоднішні особливості розроблятиметься ще складніше", ніж чинна зараз.
В чому на думку керівництва полягала складність, стало зрозуміло, коли слово узяв заступник голови федерації Володимир Цибульський. Він нагадав делегатам, що 20 жовтня в другому читанні був ухвалений закон "Про встановлення прожиткового мінімуму і мінімальної зарплати в 2010 році". Його Цибульський назвав "неприйнятним для бізнесу".
Як відомо, згідно із цим законом, з 1 листопада прожитковий мінімум повинен збільшитись на 75 грн.: в середньому до 701 грн., для непрацездатних - до 573 грн. З 1 січня 2010 року він збільшиться на 124 грн. і 122 грн. відповідно, а до кінця року сягне 875 грн. і 734 грн. відповідно.
Мінімальна зарплата збільшиться цього року на 94 грн., до 744 грн., а до кінця наступного року - до 922 грн. За даними Міністерства фінансів, держбюджет не зможе витримати такого навантаження, оскільки на підвищення соцстандартів до кінця поточного року буде потрібно 8 млрд грн., а в 2010 році - 71 млрд грн. Проти закону виступають і в секретаріаті президента - представники економічного блоку рекомендуватимуть Віктору Ющенку ветувати документ. 21 жовтня з таким же проханням до президента звернулася прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.
Володимир Цибульський нагадав, що за умовами генеральної угоди 2009 року, прийнятої до підвищення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму, оплата праці працівника I розряду у виробничій сфері становить не менше 120% від її розміру. "Якщо цей закон все ж буде підписаний президентом, ми повинні відмовитися від цих відсотків і відповідних відсотків в галузевих угодах", - попередив Цибульський. У цьому, за його словами, і полягає головна проблема, оскільки на останньому засіданні уряду голова Федерації профспілок, народний депутат Василь Хара (Партія регіонів) пообіцяв, що профспілки наполягатимуть на збереженні цих умов і в 2010 році.
Про закон, що підвищує соціальні стандарти, згадував практично кожен з доповідачів. Так, голова ради Запорізької обласної федерації працедавців Петро Ванат заявив, що цей документ прийнятий "на хвилі популізму і істерики". На його слова зала відповіла оплесками. Але пікантність ситуації полягала в тому, що ініціатором підвищення соцстандартів була саме Партія регіонів - декілька місяців її депутати блокували роботу парламенту, вимагаючи ухвалити відповідний закон. Не забули про це і представники ФРУ: у єдиній записці, переданій в президію, делегат запитував у Бойка, чиї інтереси він захищав при обговоренні і голосуванні за закон про соцстандарти - федерації або Партії регіонів.
- В президії сидять представники чотирьох політичних партій, а в залі - ще більше. Давайте не політизувати нашу роботу. Я тут перед вами не депутат, а роботодавець і керівник ради федерації, - так і не відповів на питання Бойко. Після цього делегати проголосували за закриття з'їзду.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас