Обленерго дадуть право на суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обленерго дадуть право на суд

Енергетика
728
Кабінет міністрів вирішив посилити правила роботи на енергоринку. Верховна Рада вчора схвалила в першому читанні законопроект про введення штрафних санкцій для обленерго і споживачів за перебої в електропостачанні. Цей захід повинен підготувати ринок до укладення прямих договорів. Учасники ринку упевнені, що в найближчій перспективі прийнята норма призведе до збільшення кількості судових розглядів між продавцями і споживачами енергії.
За прийняття урядового законопроекту №4131 "Про внесення змін і доповнень до закону 'Про електроенергію'" вчора проголосували 258 народних депутатів. Документ передбачає можливість стягнення з обленерго штрафних санкцій у розмірі 25% контрактної вартості електроенергії в разі, якщо її якість виявилася гіршою, ніж вказано в договорі. До обленерго не застосовуватимуться штрафні санкції за припинення електропостачання з вини покупця. Якщо з вини споживача електроенергії вийдуть з ладу електроустановки обленерго, то він зобов'язаний буде відшкодувати збитки.
В записці пояснення міністр палива і енергетики Юрій Продан зазначає, що документ необхідний для поступового переходу українського ринку на прийняту в країнах Євросоюзу модель. "Законопроект, на мій погляд, спрямований в першу чергу на впровадження двосторонніх договорів на ринку електроенергії шляхом розподілу відповідальності між генерацією, обленерго і споживачем", - говорить аналітик ІК Astrum Investments Ян Ліпчинський. Він нагадує, що прийнята раніше модель реформування ринку електроенергії передбачає відмову від продажу електроенергії через ГП "Енергоринок" і перехід до практики прямих договорів. Ця модель роботи ринку використовується в країнах Євросоюзу і передбачає відповідальність постачальника за продаж неякісній електроенергії. "Теоретично додати пункт про відповідальність можна і без відповідних змін у законодавстві, але тоді такий договір може бути легко оскаржений в суді як обленерго, так і споживачем", - підкреслив партнер компанії "Правові партнери" Андрій Доманський.
На думку в.о. голови правління "Полтаваобленерго" Володимира Чернявського, законопроект ухвалений передчасно. "На сьогодні зношеність основних фондів обленерго перевищує 70%, - говорить він.- Нам відмовляються підвищувати тарифи, аби ми могли провести модернізацію мереж. Як в цих умовах гарантувати високу якість енергопостачання і ще відповідати за це фінансово, я не розумію". А в компанії "Укренергоконсалтинг" стверджують, що ухвалення законопроекту в нинішньому вигляді може призвести до судових розглядів з боку фізичних і юридичних осіб - споживачів з обленерго.
Аналітик ГИК BG Capital Олександр Паращій заявляє, що навіть після внесення змін до закону "Про електроенергетику" його практичне використання буде утруднене, оскільки механізми оплати і стягування штрафів в нього не вписані належним чином. "Наприклад, поняття 'Якість електроенергії' як таке в законопроекті не пояснене", - уточнює він. Це призведе до того, що, не дивлячись на зростання позовів і взаємних претензій обленерго і споживачів, лише незначна їх частина буде задоволена судом, упевнений керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Остапов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас