Тютюнові диспропорції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тютюнові диспропорції

Казна та Політика
925
Днями, до Конституційного Cуду України надійшло конституційне подання 47 народних депутатів, де висунуто питання про конституційність Законів України "Про внесення змін до Закону "Про державний бюджет України на 2009 рік" і "Про ставки акцизного збору та ввізного мита на деякі товари (продукцію)". Питання про акцизи порушувалося цього тижня й на круглому столі "Регуляторна політика держави (тютюнова галузь) в умовах системної кризи", що відбувся в Українській спілці промисловців і підприємців. Йшлося, зокрема, про 255 виявлених випадків контрабанди сигарет до України та про підпільні виробництва сигарет, ліквідовані правоохоронними органами. Але головне - про стрімке падіння легального виробництва. З початку року, галузь, що забезпечує багатомільярдні надходження до бюджету, змушена здавати позиції нелегальним торговцям.
Причиною цього учасники обговорення називали акцизну політику уряду. На доказ її помилковості й навіть абсурдності на столі височіла цілком реальна різнокольорова гора контрабандної й контрафактної тютюнової продукції, нелегально поширюваної на українському ринку. Причому, куплено було всі ці привабливі пачки посеред білого дня на київських вулицях, буквально напередодні згаданого засідання. Учасники круглого столу зробили однозначний висновок: наслідком різкого підвищення ставок акцизу стає витиснення легального продукту й тінізація ринку. Палити менше не стали. Дані опитування, проведеного Інститутом соціальної та політичної психології Академії педнаук серед п’яти тисяч українців, свідчать: палять у країні аж ніяк не менше, ніж раніше (приблизно 40% дорослого населення). Непокоїть те, що через подорожчання сигарет кожний третій курець переходить або на дешевшу, або на контрабандну продукцію.
Як зазначила, виступаючи на круглому столі, глава асоціації "Укртютюн" Валентина Хоменко, виробники тютюнових виробів визнають необхідність державного регулювання галузі, виконують усі встановлені нею правила, сплачують податки й збори. За її словами, тютюнова промисловість є однією з найпрозоріших, але, водночас, і однією з найконтрольованіших галузей економіки. Як зазначає глава асоціації, державна регуляторна політика в тютюновій галузі останніми роками є безсистемною й здійснюється всупереч принципам, передбаченим відповідним законом, без консультацій з представниками галузі та без урахування їхніх пропозицій. Зокрема, йдеться про часті зміни ставок акцизного збору, що проводилися без будь-якого економічного обгрунтування й аналізу регуляторного впливу подібних попередніх рішень, хоча закон узагалі забороняє переглядати ці ставки протягом бюджетного року. 1 травня минулого року, зауважує голова асоціації, ставка акцизного збору була збільшена більш як удвічі, що призвело до зростання цін на тютюнові вироби в середньому на 20-30%. У результаті, говорить Хоменко, український споживач почав користуватися нелегальною пропозицією, а прозорий раніше ринок почав наповнюватися за рахунок контрабандної й контрафактної продукції. 12 вересня уряд вніс до Верховної Ради новий законопроект, що передбачає підвищення адвалорної ставки акцизного збору на тютюнові вироби з 20% до 36%. Хоменко перерахувала численні законодавчі акти, зокрема й рішення Конституційного суду, порушені при цьому.
Представник компанії "Імперіал тобако юкрейн" Юрій Кішко розповів, що, за повідомленням представників компанії, на місцях, в Україні нараховується понад дві тисячі торговельних точок, що торгують контрабандною або контрафактною тютюновою продукцією, і їхня кількість постійно зростає... Коли ці дані були повідомлені відповідним органам, то, як говорить Кішко, ми побачили, що це мало кого цікавить. "Особисто я знаю, що надіслано десятки звернень до органів влади, про надходження контрабандної продукції на наш ринок, - розповідає він, - але жодної відповіді, зокрема й різним громадським організаціям, незалежним журналістам, не надійшло".
Директор у корпоративних зв’язках компанії "Філіп Морріс Україна" Костянтин Рябенко підкреслив, що тютюнники ніколи не були проти зваженого поступового підвищення ставок акцизного збору, якщо вони вкладалися в загальну економічну картину на ринку й були пропорційні підвищенню прибутків людей, зростанню ВВП на душу населення, тобто мали якусь економічну основу. Він наводить дані про те, що з січня 2007 року реальна заробітна плата в країні зросла лише на 3,1%. А ціна найбільш продаваного тютюнового бренду - більш як удвічі, з урахуванням інфляції в 1,4 разу. Це величезна диспропорція, впевнений представник одного з лідерів ринку. Спілкуючись з журналістами, він повідомив, що внаслідок попереднього підвищення акцизних ставок за травень-вересень поточного року скорочення виробництва в галузі становило 21,5% проти аналогічного періоду минулого року. Легальний виробник категорично проти чергового підвищення акцизу, тим паче що через два місяці наберуть чинності нові ставки акцизу, підвищені з урахуванням рівня інфляції...
До проблем тютюнової галузі не залишився байдужим народний депутат, президент УСПП Анатолій Кінах. На його думку, в цій галузі Україна, в разі нового підвищення акцизу, повертається назад на 15-20 років і цілковито втрачає довіру інвесторів, провокуючи при цьому, також, нові кримінальні схеми й контрабанду. "Цього не можна допустити", - зазначив народний депутат. У той же час, відповідаючи на запитання "Дня", Кінах погодився з тим, що частину акцизного збору було б доцільно повертати в ролі стимулу тим підприємствам тютюнової промисловості, які підвищують споживчі й санітарно-гігієнічні якості продукції. Він переконаний, що вся діяльність держави в оздоровленні населення має бути комплексною. Тому, регулюючи тютюнову галузь, на його думку, слід передбачати не лише відверто фіскальні заходи, а й роз’яснювальну роботу, особливо серед дітей і молоді, а також спрямування коштів, отриманих від акцизу, на фінансування й розвиток медичного обслуговування населення, закупівлю ліків, на пропаганду здорового способу життя та створення умов для занять фізкультурою та спортом. Головне, за його словами, це те, що влада має відмовитися від рішень, які руйнують економіку. "Відповідально, й прозоро працююча галузь не мусить постійно перебувати в зоні ризику, зумовленому характером регуляторної політики, - зазначив Кінах. - Ми вимагаємо від влади створення в Україні прозорої економіки та рівноправної конкуренції, а також відповідальності за ті правила гри, які вона формує для бізнесу".
Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас