Справа за малим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа за малим

Валюта
1400
Найбільші банки продовжують згортати кредитування, а їх клієнтів забирають невеликі кредитні установи. За вересень кредитні портфелі 13 найбільших банків, що утримують 59% ринку, зменшились на 1,8 млрд грн., що дозволило останнім кредитним установам видати 3,5 млрд грн. Банкіри зазначають, що приватний бізнес вирушає в дрібні банки, оскільки з ними легко домовитися про кредитування.
Як стало відомо "Комерсанту-Україна", за підсумками вересня кредитний портфель 13 найбільших українських банків зменшився на 1,76 млрд грн. Портфелі зменшилися майже у всіх банків, а найбільше падіння другий місяць поспіль показує Альфа-банк - на 1,42 млрд грн. Частину портфеля втратив навіть Ощадбанк, що традиційно збільшував протягом року активи за рахунок кредитування НАК "Нафтогаз України" (-100,87 млн грн.).
Збільшити кредитування (в основному за рахунок юридичних осіб) у вересні вдалось лише Приватбанку (на 1,19 млрд грн.), Укрексімбанку (356,89 млн грн.) і ВТБ Банку (33,36 млн грн.). В багатьох банків зниження сталося за рахунок погашення валютних кредитів, хоча вони продовжували видавати гривневі позики. Так, Приватбанк збільшив гривневий портфель на 1,29 млрд грн., ВТБ Банк - 342,23 млн грн., "Райффайзен Банк Аваль" - 249,61 млн грн., Укрексімбанк - 221,87 млн грн., банк "Форум" - 53,56 млн грн. В цілому гривневий кредитний портфель 13 банків збільшився на 1,45 млрд грн.
Дані балансів найбільших банків, які сконцентрували 58,95% всіх кредитів банківської системи, говорять про втрату ними долі ринку (до 1 липня складала 62,67%). Згідно зі звітом НБУ, кредитний портфель 184 банків у вересні збільшився на 1,74 млрд грн., при цьому приріст гривневих кредитів становив 5,72 млрд грн. Зростання кредитування в національній валюті сталося лише завдяки середнім і невеликим банкам, що збільшили портфелі на 4,27 млрд грн.
Представники найбільших банків здивовані цією тенденцією і вважають, що кредитування знижують всі банки. "Ми 'розгрібаємо' дуже складну заборгованість, а нові гроші видаємо нормальним позичальникам, - зазначив перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.- Наприклад, два позичальники повернули нам минулого місяця 200 млн грн., в той же час ми видали 180 млн грн. новим клієнтам". Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук упевнений, що зараз всі банки повинні думати про виживання і тому не можуть значно збільшувати кредитування: "З початку місяця кредитний портфель нам погасили на 200 млн грн.: загальна заборгованість зменшилася на 120 млн грн., а на 80 млн грн. були видані нові позики".
В НБУ говорять, що зараз виявляється традиційна для затяжної кризи тенденція - відхід малого і середнього бізнесу з великих банків в дрібні. "Приватний бізнес втікає з великих банків, тому що в них більше системного контролю, - заявив високопоставлений чиновник НБУ.- Раніше власники бізнесу ховали особисті потоки в інших установах, аби їх не було видно на тлі потоків основного бізнесу, а зараз це відбувається через загрози системного падіння крупних банків". Він зазначив, що зараз на коррахунках українських банків - 14,7 млрд грн. вільної ліквідності, з яких лише 7,7 млрд грн. знаходиться у розпорядженні 17 банків першої групи, а решта 7 млрд грн. - в невеликих установах.
Представники невеликих банків погоджуються з тезами співробітників НБУ. "Дійсно, є низка банків, які зараз дуже активно кредитують. Наприклад, лише у нас за вересень кредитний портфель виріс на 59 млн грн., і ми зайняли 22% ринку автокредитування, - сказав голова правління Астра Банку Михайло Власенко.- Ми гнучкіші у вирішенні проблем клієнта, приділяємо їм більше уваги. Зараз дуже поширена схема, за якої клієнт тримає в банку у вигляді застави валютний депозит і отримує гривневий кредит. А материнські іноземні структури багатьох крупних банків вимагають від їх менеджерів підтримувати портфелі внутрішніми ресурсами, тому вони не можуть адекватно збільшувати кредитування".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас