Парламент бореться із вадами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент бореться із вадами

Казна та Політика
693
В Україні може в черговий раз цього року подорожчати пиво і лікеро-горілчана продукція. Вчора у Верховній Раді зареєстрували законопроекти, що пропонують підвищити акцизний збір, внаслідок чого горілка може подорожчати в роздрібі більш ніж на 3 грн., а пиво на 36 коп. Але депутати наполягають на необхідності збільшення надходжень до бюджету.
Вчора в парламенті зареєстрували законопроекти №5250 "Про внесення змін до закону 'Про ставки акцизного збору і ввізні мита на деякі товари'" (про збільшення прибуткової частини Держбюджету шляхом підвищення ставки акцизного збору на пиво з солоду) і №5251 "Про внесення змін до закону 'Про ставки акцизного збору на спирт етиловий і алкогольні напої'". У них пропонується з 1 грудня збільшити ставку акцизного збору на пиво з 0,32 грн/л до 1,2 грн/л, і з 34 до 50 грн. за літр стовідсоткового спирту. Автори обох законопроектів заявляють про надмірний вжиток алкогольних напоїв у країні.
За їх даними, середньостатистичний житель України на рік випиває майже 60 літрів пива. "За останніх 10 років пивних алкоголіків в країні стало вдесятеро більше... Алкоголь посідає третє місце серед причин смертності в країні. А майже 40% підлітків у віці 14-18 років регулярно вживають спиртні напої", - зазначається в записках пояснень до законопроектів.
"І пиво, і спирт повинні дорожчати, тому що народ у нас спивається", - говорить один з авторів законопроектів (БЮТ) Олег Ляшко. "Ми проаналізували ринки довколишніх країн - Росії, Молдови, Білорусі та Польщі - і дійшли до висновку, що у нас ставка набагато нижча", - говорить народний депутат Сергій Соболєв (БЮТ). На його думку, через підвищення акцизу припиниться контрабанда спирту з цих країн.
Акцизи на пиво і спирт парламентарі пропонують підвищити не вперше: 23 червня Верховна Рада ухвалила закони "Про внесення змін до законів 'Про держбюджет на 2009 рік' і 'Про ставки акцизного збору і ввізні мита на деякі товари (продукцію)'".
В результаті з 1 липня ставка акцизного збору на пиво була підвищена з 0,34 грн/л до 0,6 грн/л, а на спирт - з 21,5 грн/л до 34 грн/л. Але 14 жовтня 47 народних депутатів подали звернення до Конституційного суду відносно законності підвищення акцизу на пиво. Раніше в липні підвищення акцизів на спирт і алкогольну продукцію оскаржували депутати Партії регіонів. Рішення з їх звернень ще не прийняті.
За розрахунками депутатів, в результаті ухвалення законів пиво подорожчає на 36 коп., горілка - на 3,2 грн. (+21%) за пляшку 0,5 літра. При цьому держбюджет збільшить надходження на 1,8 млрд грн. від акцизу на пиво і на 2,9 млрд грн. - від акцизу на спирт за умови збереження нинішніх обсягів продажів.
Участники ринку вважають таке значне, а головне різке підвищення акцизів ударом по бізнесу. "Після липневого підвищення акцизної ставки на 58% легальний ринок вже просів", - говорить директор з правових питань ЛВЗ "Хортиця" Геннадій Васюков. У Nemiroff зазначають, що до підвищення акцизу тіньовий ринок горілки складав близько 20% всього обсягу її продажів. В разі ухвалення законопроекту в тіні виявиться більше половини ринку, прогнозують виробники. "З січня по вересень обсяги вторинних продажів пива вже впали на 20,4% в порівнянні з минулим роком", - зазначає виконавчий директор асоціації "Укрпиво" Ігор Товкач.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас