Із бізнесу вичавлять останнє — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Із бізнесу вичавлять останнє

Казна та Політика
7030
За традицією, що склалася, Кабмін узявся спішно виконувати домашнє завдання міжнародних кредиторів, коли ті вже стукають у двері з перевіркою. 12 жовтня, в понеділок, місія МВФ знову приїхала до Києва, щоб перевірити, як виконуються умови кредитного співробітництва. І через два дні, 14 жовтня, на засіданні Кабінету Міністрів були затверджені концепція пенсійної реформи та національний план дій щодо поліпшення адміністрування податків.
Адже проведення податкової та пенсійної реформ залишається незмінним вимогою Фонду, якому зараз належить ухвалити рішення про виділення Україні в листопаді четвертого траншу кредиту stand by у розмірі $ 3,8 млрд. Поки кредитори розмірковують, команда Юлії Тимошенко, якій вкрай необхідні ці кошти, буде працювати над підвищенням збирання податків. Хоча цього разу її зусилля можуть виявитися марними.
Бізнесу не поздоровиться
Покращувати адміністрування податків уряд має намір стаханівськими темпами (заходи, яких буде вжито, містяться в розпорядженні КМУ № 1217-р від 14 жовтня). До грудня ДПАУ належить визначити сектори економіки, які фіскали стануть контролювати з особливою пристрастю, щоб не допустити масштабного ухилення від сплати податків. А ще через місяць буде складено перелік конкретних підприємств, у чесності яких у податкової виникатимуть сумніви. Саме їх в першу чергу внесуть до перевірочних планів-графіків на майбутній рік. Причому ревізорів варто очікувати не тільки "сумнівним" компаніям, але й їх контрагентам. До цього часу контролерів повинні забезпечити новими інструментами контролю. Вже до грудня ДПАУ зобов'язана розробити і затвердити механізм визначення податкових зобов'язань за непрямими методами. Самостійно оцінивши прибутки і, відповідно, розмір потрібних до сплати податків компанії, що перевіряється, фіскали зможуть порівняти отримані результати з тим, що задекларувала вона сама, і у разі розбіжностей сміливо нараховувати додаткові податки разом із пенею і штрафами. Кабмін завбачливо подбав про те, щоб забезпечити ДПАУ необхідною інформацією для самостійного розрахунку податків. За півтора місяці йому належить підготувати проекти нормативних актів, які б дозволяли підопічним отримувати інформацію про банківські рахунки потрібних підприємств. Швидше за все, фіскали спробують домогтися у НБУ можливості отримувати доступ до банківської таємниці не за рішенням суду, як це відбувається зараз, а за запитом податкових органів (така практика існувала до 2000 р.).
Особливу увагу уряд приділив поліпшенню адміністрування ПДВ як одного із найбільш криміналізованих податків. У найближчому майбутньому платникам податків варто чекати від ДПАУ ініціатив щодо вдосконалення процедури реєстрації та анулювання свідоцтв платника ПДВ та посилення процедур, що передують відшкодування цього податку. В якому саме напрямку варто працювати фіскалам, розповідається в іншому урядовому нормативі - "Про заходи щодо поліпшення адміністрування податку на додану вартість" (розпорядження КМУ № 1218-р від 14 жовтня). До кінця поточного тижня ДПАУ повинна взяти на олівець всі підприємства, які цього року коректували або вносили уточнення до податкової звітності (на суму понад 300 тис. грн.) Через несвоєчасне включення до неї податкових накладних. У чорному списку фіскалів виявляться також компанії, які попалися на невідповідності розшифровок податкового кредиту та податкових зобов'язань їх контрагентів. Усіх їх внесуть до перевірочного плану-графіку на IV квартал. Хоча відповідно до Порядку координації проведення планових виїзних перевірок (затверджений постановою Кабміну № 619 від 21 липня 2005 р.) остаточний план перевірки на останній квартал року мали затвердити до 20 вересня, і вносити до нього зміни можна лише в тому випадку, якщо потрібно перевірити підприємства, які ліквідуються або банкрутують.
"Поки йдеться тільки про визначення кола платників податків, які можуть стати об'єктом детальних перевірок податкових органів найближчим часом. Однак, з огляду на останні тенденції і посилення підходів податківців, таким компаніям варто готуватися до додаткових нарахувань податкових зобов'язань за результатами ревізій та оскарження права на податковий кредит. Об'єктами підвищеної уваги будуть і підприємства, які протягом восьми місяців поточного року заявили до відшкодування ПДВ більше, ніж сплатили ", - вважає менеджер відділу податково-юридичних послуг" Ернст енд Янг "Марина Сироватка. Податковій також рекомендовано сприяти переходу підприємств на електронну систему звітності.
Податкова стане посередником
Роботу в цьому напрямку ДПАУ активно проводить і без додаткових нагадувань. Нещодавно вона оприлюднила проект Порядку подання електронних податкових накладних для реєстрації в загальному реєстрі. Раніше Кабмін надав фіскалам право реєструвати накладні з ПДВ на етапі їх передачі від продавця до покупця (розпорядження КМУ № 1178-р від 23 вересня). Відповідно до проекту документа з 1 листопада в електронному реєстрі повинні реєструватися накладні на суму від 1 млн грн., З 1 січня 2010 р. - від 500 тис. грн., З 1 квітня - від 100 тис. грн. За задумом ДПАУ, підприємство-продавець подає до податкових органів електронну накладну з цифровими підписами головного бухгалтера і керівника. У свою чергу, щоб отримати документи, що підтверджують проведення операції, покупець робить запит в податкову і отримує звідти електронну накладну після детальної перевірки даних, що містяться в ній.
Експерти впевнені, що нова система дозволить фіскалам ще більше затримувати відшкодування ПДВ. "Наприклад, затримку з відшкодуванням цього податку можна буде пояснити тим, що накладна від продавця не надійшла до реєстру або при її передачі відбувся збій у програмі", - говорить керуючий партнер адвокатської фірми "Васько і Назарчук" Вадим Васько. Більш того, покупець втратить право на податковий кредит і, відповідно, на відшкодування ПДВ, якщо сума податку за накладної не відображена продавцем у декларації або ж він не провів у повному обсязі розрахунки з бюджетом.
Тимошенко піймали
Місія МВФ планує пробути в Києві до 24 жовтня. Так що, принаймні, до від'їзду представників кредитора уряд буде активно втілювати в життя заплановані заходи. Але всі зусилля команди Юлії Тимошенко умастити Фонд можуть виявитися марними. Реальну загрозу замороження кредитного співробітництва з Міжнародним валютним фондом представляють дії парламентарів. Вчора Верховна Рада остаточно затвердила законопроект литвинівця Олега Зарубінського (№ 4672) "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати".
Суть комбінації проста. З одного боку, приймаючи закон про підвищення соцстандартів вже з 1 листопада (прожитковий мінімум - 701 грн., Мінімальна зарплата - 744 грн.), Парламент, по суті, вимагає від уряду знайти гроші на ці цілі вже в цьому бюджеті, хоча коштів у скарбниці немає навіть на поточні виплати зарплат бюджетникам. У команди Юлії Тимошенко є лише один спосіб гідно вийти з цієї ситуації - домогтися отримання четвертого траншу кредиту МВФ.
Але підвищення соцстандартів прямо суперечить вимогам Фонду, що цілком може стати приводом відмови у продовженні кредитування. Віктору Ющенку, який своїм підписом під соціальним законом заб'є останній цвях у кришку труни цього кредиту, підлещуватись перед Джейлою Пазарбазіолу нічого. Хоч він і ставив автографи під листами в МВФ, за кілька місяців до кінця свого президентства може собі дозволити умити руки і списати все на Верховну Раду і Кабмін. А ось передвиборний рейтинг Юлії Тимошенко буде добряче зіпсовано.
Олексій Набожняк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас