За рахунок чого влада розраховує повернути економіку на докризовий рівень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За рахунок чого влада розраховує повернути економіку на докризовий рівень

Казна та Політика
800
Росія вийде на докризовий рівень ВВП в 2012 році, повідомив заступник міністра економічного розвитку РФ Андрій Клепач.
При цьому він відзначив, що обсяги промислового виробництва і інвестиції можуть відстати від цього графіка, так само як і експорт, обсяги якого в 2012 році "можуть бути на 30% меншими, ніж це було в 2008-му". Газета "Новые Известия" задається питанням про те, за рахунок чого у такому разі російська економіка повернеться до докризового рівня.
Видання вказує, що в реальності російська економіка продовжує перебувати в стані середньої тяжкості, а самопочуття галузей, які можуть "відстати" від графіка відновлення, - нижче середнього.
Експорт, за даними Банку Росії, в січні-серпні цього року впав на 45,7% до аналогічного періоду минулого року і, судячи з прогнозу Мінекономрозвитку, і на його швидке відновлення влада особливо не розраховує. Інвестиції в основний капітал, за даними Росстату, за вісім місяців впали на 18,9% до того ж періоду минулого року, а промвиробництво з січня по вересень знизилося на 13,5%.
Та незважаючи на це інвестиції в серпні додали 4,6% до липня, а промвиробництво у вересні - 5,1% до серпня. Цей факт, на думку видання, і дає владі надію на те, що гірші часи вже позаду, а попереду країну чекає виключно зростання економіки.
Заступник директора Інституту "Центр розвитку" Валерій Миронов вважає: якщо прибрати вбік трьох відстаючих, підйом ВВП можна було б здійснити за рахунок внутрішнього попиту, скорочення імпорту і деіндустріалізації.
Але для того, щоб вітчизняна промисловість зробила свій внесок у підйом ВВП наступного року, їй потрібно хоч би дожити до Нового року. А у країни величезний корпоративний зовнішній борг, який треба виплачувати. "Критичний момент буде в грудні, на який припаде велика сума погашення зовнішньої заборгованості, - відзначає Валерій Миронов. - В цій ситуації багато залежатиме від того, як поведуться іноземні кредитори - чи пролонгують вони борги надалі".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас