Економісти пророкують Росії нову кризу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти пророкують Росії нову кризу

Казна та Політика
1986
Відновлення російської економіки, швидше за все, станеться за сценарієм "бум і спад", зазначається в стратегії "Ренесанс капіталу", яку публікує газета "Ведомости".
Після глибокої рецесії 2009 р. середній темп зростання ВВП у 2010-2012 рр. перевищить 6%. Але після початку зростання в 2010-му, пік в 2011-му і уповільнення в 2012-му вже в 2013 р. економіка скоротиться.
"Спусковим гачком" знову стане світовий ринок, розповідає аналітик "Ренесанс капіталу" Олексій Моїсеєв. У всьому світі, не лише в Росії, активна підтримка фінансової системи не призводить до зростання кредиту і прискорення оборотності грошей. Так, ФРС з березня по вересень забезпечила ринок майже $1 трлн через викуп цінних паперів, за цей час грошова маса виросла лише на $39 млрд. Гроші вирушають на фондовий і сировинний ринок, надуваючи нові бульбашки, але накачування ліквідністю продовжиться, упевнений Мойсеєв: "Досвід Великої депресії показав, що швидко згортати стимул-реакції не можна". Економічні цикли стають все коротшими, зазначає він: доткомівський міхур надувався майже 10 років, іпотечний - шість.
Російська економіка почне швидке відновлення вже з III кварталу 2009 р. через поповнення запасів, що впали за попередніх півроку, і приватного вжитку, підтриманого зростанням соцвитрат, очікує Моїсеєв: "Але що станеться, коли легкі джерела зростання будуть вичерпані?" За винятком металургії і будівництва, головними жертвами кризи стали машинобудування, транспортне машинобудування, виробництво електронного і оптичного устаткування, що забезпечили майже третину загального спаду промислового виробництва: криза прискорила розпад "радянських", найменш перетворених секторів. Але їх вибуття замінити нічим: потужності індустрії на початок кризи були завантажені майже повністю, їх відновлення буде швидким, але недовгим. Нового спаду можна уникнути, але потрібні грунтовні інституційні реформи, багато з яких уряд запланував ще в 2000 р., але так і не втілив у реальність.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас