"Ъ": Донецький суд відмовився від валютних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Донецький суд відмовився від валютних кредитів

Кредит&Депозит
5467
Господарський суд Донецької області ухвалив безпрецедентне рішення, що дозволяє позичальнику не погашати кредити, отримані в іноземній валюті. Компанія "Готель" Централь ' "домоглася в суді визнання недійсним кредитного договору із ВТБ Банком на суму $ 18,8 млн. Юристи не сумніваються, що сотні позичальників скористаються досвідом компанії, що загрожує банкам значними фінансовими проблемами.
У розпорядженні "Комерсант-Україна" опинилась копія рішення Господарського суду Донецької області у справі № 9/70пд, яким суд визнав недійсним договір видачі валютного кредиту та договір застав за ним. Як випливає із документа, донецька філія ВТБ Банку в червні 2007 року вирішила видати мультивалютну кредитну лінію ТОВ "Готель" Централь ' "на $ 13 млн до червня 2013 року. У грудні 2007 року лінія була збільшена до $ 19,4 млн з можливістю отримання позик у доларах США, гривнях та російських рублях. У рамках договору готель "Централь" отримав від банку на будівництво офісного центру $ 18833 тисячі і 2864 тисячі грн, заклавши нерухомість площею 7289,8 кв. м.
Суд задовольнив позов ТОВ про визнання недійсними договорів, ґрунтуючись на тому, що "єдиним законним засобом платежу, який застосовується на території України, є гривня", а "в іноземній валюті можуть визначатися ціни у зовнішньоекономічних договорах". Суд вирішив, що при укладанні валютного договору обидві сторони зобов'язані були отримати індивідуальну валютну ліцензію НБУ. При цьому суд не взяв до уваги наявність у ВТБ Банку генеральної валютної ліцензії. "Отримання індивідуальної ліцензії є необхідною умовою для правомірності видачі та отримання кредиту незалежно від суми коштів, які надаються банком, та строку їх повернення позичальником", - зазначається в рішенні суду. Оплату держмита та інформаційні витрати суд поділив порівну між позичальником і кредитором.
Але готель "Централь" не погодився сплачувати 54,25 грн і подав апеляцію на цю частину рішення. Під час засідання Донецького апеляційного господарського суду 14 вересня ВТБ Банк безуспішно намагався домогтися скасування рішення попередньої інстанції. При цьому суд уточнив, що "недійсне зобов'язання не підлягає забезпеченню". Отримати коментарі ВТБ Банку та ТОВ "Готель" Централь" учора не вдалося. Але в інтерв'ю газеті "Зеркало недели" голова правління ВТБ Банку Вадим Пушкарьов спрогнозував, що "судове свавілля найближчим часом доповниться ще й свавіллям кримінальним".
Юристи здивовані прийнятим рішенням суддів. "Банк має генеральну ліцензію на здійснення валютних операцій, а тому мав право видавати валютні кредити, - упевнений партнер юридичної фірми" Василь Кисіль і партнери "Денис Лисенко .- Індивідуальна ліцензія була потрібна для розрахунків з торговельного обігу, а кредит - це відносини між банком і позичальником ".
Експерти не сумніваються, що ці рішення судів спонукають інших позичальників домагатися аналогічних рішень. "У нас є прецедент про визнання банкрутом фізособи. Це стало шикарним наочним посібником для сотень фізосіб-позичальників банків, які пішли таким самим шляхом, - говорить керуючий партнер юридичної фірми" Лавринович і партнери 'Максим Лавринович .- Прийняттям таких рішень можна повністю зруйнувати банківську систему ". І все ж юристи сподіваються, що такі рішення не будуть масовими після уточнення Вищого господарського суду, до якого ВТБ Банк може подати касацію. "Ми б не бралися за такі справи. Думаю, вищі суди займуть однозначну позицію і ця справа має шанс бути вирішеною на користь банку", - зазначив Денис Лисенко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас