Ринок акцій РФ почав тиждень зі зростання разом із світовими майданчиками, відігравши втрати минулої п'ятниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ почав тиждень зі зростання разом із світовими майданчиками, відігравши втрати минулої п'ятниці

Фондовий ринок
110
Ринок акцій РФ почав тиждень із зростання разом зі світовими фондовими майданчиками і нафтою, відігравши втрати минулої п'ятниці; у лідерах виступили папери "Ростелекому" (РТС: RTKM), що вистрілили на 20% в очікуванні новин із засідання ради директорів "Связьінвесту" 20 жовтня.
За підсумками торгів у понеділок індекс ММВБ зріс до 1365,24 пункту (+3,66%), індекс РТС - до 1433,37 пункту (+1,75%), ціни більшості основних "фішок" піднялися на біржах на 1,1-6,5%.
Ф'ючерс на індекс РТС вийшов у "плюс" до базового активу на 5 пунктів, що свідчить про відсутність негативних очікувань гравців.
Звичайні акції "Ростелекому" злетіли на ФБ ММВБ на 19,7% - до 197,48 крб. за штуку, що є максимумом з 19 червня поточного року, "префи" компанії зросли на 12,7% (до 65,94 крб.).
На засіданні ради директорів "Связьінвесту" 20 жовтня обговорюватиметься питання про реорганізацію холдингу. Стратегія реорганізації "Связьінвесту" передбачає завершення консолідації його активів на базі "Ростелекому" до весни 2011 року.
Як відзначають оператори ринку, акції "Ростелекому" є недооціненими серед blue chips, вони торгуються значно нижче від річних максимумів, тоді як решта "блакитних фішок" вже відновила річні вершини.
Виросли також акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (+2,3% на ФБ ММВБ), ВТБ (РТС: VTBR) (+5,1%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+1,8%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+2,9%), "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+1,1%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+3,3%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+2,5%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+6,5%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+5,7%).
Акції "Норнікелю" (РТС: GMKN) подорожчали на 5%, підтримку паперам надав звіт ГМК за перше півріччя, що виявився кращим від очікувань аналітиків. Чистий прибуток "Норнікелю" по МСФО склав $439 млн проти $2,682 млрд в першому півріччі 2008 року, експерти чекали прибуток в середньому на рівні $355,4 млн.
Європейські індекси в понеділок додали більше 1% (індекс FTSE зріс на 1,6%), індекси в США підвищилися на 0,4-0,8%.
На нафтовому ринку ціни стабілізувалися в районі $79 за барель WTI в очікуванні зростання попиту на тлі виходу світової економіки з рецесії. Ціна грудневого ф'ючерсного контракту на нафту марки WTI склала $79,13 за барель (+0,14%).
За минулий тиждень ціна палива продемонструвала найбільший підйом майже за два місяці, а за останні три місяці вона піднялася на 23%, незважаючи на збільшення запасів у США.
Важливої економічної статистики на Заході в понеділок не виходило, підтримку ринкам надали звіти компаній Gannett (найбільший в США видавець газет) і Eaton Corp. (один з провідних світових виробників гідравлічного устаткування) за третій квартал, що виявилися кращими від очікувань.
Зараз фінансові показники 31 з 37 компаній індексу S&P 500, що вже опублікували звітність за минулий квартал, перевершили прогнози ринку. На цьому тижні свої результати оприлюднять ще 130 компаній із списку S&P, в понеділок вийдуть результати Texas Instruments і Apple.
Як відзначають аналітики УК "Райффайзен Капітал", поточний тиждень знов пройде під знаком сезону корпоративної звітності (вийдуть звіти Apple, Bank of NY, Caterpillar, Coca-Cola, Boeing, Wells Fargo і ін.), що, вочевидь, додасть волатильності торгам. Великий блок статистики по ринку нерухомості, ринку праці та інфляції також чинитиме вплив на настрій учасників ринку. Короткострокова картина в перспективі на поточний тиждень виглядає неоднозначно, разом з тим середньостроковий підвищувальний тренд на російському ринку акцій поки зберігається, відзначають експерти.
За словами начальника відділу акцій ІФ "Олма" Дмитра Кулакова, в понеділок російський фондовий ринок коректувався вгору до зниження в четвер-п'ятницю минулого тижня. Ослаблення американського долара, що продовжується, стабільні ціни на енергоносії та зростання світових фондових індикаторів сприяли покупкам. Високий рівень ліквідності й очікування того, що корпоративні прибутки американських компаній за третій квартал перевершать прогнози, поки не дають ринкам серйозно скоректуватися. Окрім цього, вагомим приводом для вітчизняних трейдерів поповнити свої портфелі стало підвищення рекомендації JPMorgan по російських акціях до "вище за ринок" на тлі виходу нафтових котирувань з діапазону $67-$75 за барель.
Начальник фондового управління московської філії Смоленського банку Вадим Хлопонін також відзначає, що ринок акцій РФ тримає висока нафта і хороша ліквідність, а не нові інвестиційні ідеї. Після виходу в понеділок звіту компанії Apple підхопити естафету звітів на наступних торгах мають Coca Cola, Yahoo і Pfizer.
Аналітик Промсвязьбанку (РТС: PRSB) Олег Шагов виділив з новин понеділка заяву першого заступника голови ЦБ РФ Олексія Улюкаєва про те, що інфляція в жовтні буде близька до нуля, а у Центробанку є резерви для чергового зниження ставки рефінансування. Ця заява обнадіяла російський ринок напередодні засідання Ради директорів Банку Росії, наміченого на 20 жовтня. Додаткову підтримку підвищенню вітчизняних індексів у понеділок надало зростання європейських фондових ринків, де в лідерах підвищення були акції банків і металургійних компаній. Унаслідок "приглушеного" новинного фону торги в понеділок були не дуже активними, проте їх інтенсивність має збільшитися вже у вівторок на тлі публікації звітів Apple, Coca Cola, BNY Mellon, Caterpillar, Pfizer, а також даних по індексу виробничих цін, початку будівництва і дозволах на будівництво в США, вважає О.Шагов.
Аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клещев не бачить причин для відновлення продажів акцій, оскільки індекс ММВБ закріпився вище позначки 1320 пунктів.
Стосовно паперів "Ростелекому" аналітик рекомендує брати участь тільки в "ралі" по "префах", що має шанси піднятися в район 75 руб. за акцію, тоді як звичайні акції вважає переоціненими.
На думку аналітика ІК "Фінанс-інвест" Станіслава Савінова, після збереження актуальної підтримки на рівні 1315 пунктів по індексу ММВБ у російського ринку акцій залишилися шанси на те, щоб після консолідації відновити зростання.
Начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев відзначає вірогідність тимчасового зміцнення долара, що буде сигналом на зниження ринку акцій.
Грошей на ринку стало менше. Після рекордного минулого вівторка торгівельний оборот по індексу ММВБ стабільно знижується. По-друге, в акціях "другого ешелону" намітилася тенденція сповільнення темпів зростання, що указує на ослаблення перетікання коштів із сектора "блакитних фішок". По-третє, ростуть технічні ризики корекції, і п'ятничні продажі це підтверджують. У випадку якщо індекс ММВБ піде нижче 1316 пунктів, це викличе фіксацію короткострокових позицій. Наступний рівень підтримки розташовується на 1268 пунктах, який може бути пройдений вже найближчим часом, а перша зупинка очікується в районі 1240 пунктів, відзначає він.
Ситуація на зовнішніх ринках також міняється на гірше. Головний чинник невизначеності зараз пов'язаний з нестабільністю американського долара. Існує висока ймовірність того, що з першого разу рівень $1,50 за євро не буде пройдений, наслідком чого може стати тимчасове зміцнення долара. Друге джерело ризику - подорожчання нафти. Зліт нафтових цін викликаний переважно спекулятивними діями учасників, після чого можливий різкий відкат.
Нарешті, реакція інвесторів на опубліковані звіти американських компаній минулої п'ятниці свідчить про наполегливе бажання зафіксувати прибуток "по факту", оскільки інвестори сумніваються в стійкості продовження зростання. Визначальним "моментом істини" у нас може стати початок цього тижня. Фіксацію на зростаючому ринку ми спостерігали на минулому тижні, наступна дія - фіксація на падаючій, вважає О.Іванищев.
Індекси в США в п'ятницю знизилися після появи слабких звітів за третій квартал Bank of America (BOFA) і General Electric (GE). Прибуток GE від операцій, що продовжуються, в третьому кварталі 2009 року знизився на 51% - до $2,5 млрд, або 22 центів з розрахунку на акцію (очікувалося 20 центів на акцію).
Загальний обсяг замовлень GE в третьому кварталі склав $18,4 млрд, зменшившись на 18%. Обсяг невиконаних замовлень на продукцію і послуги групи компаній до кінця третього кварталу досяг рекордних $174 млрд.
Найбільший банк США Bank of America зафіксував чистий збиток за підсумками третього кварталу у розмірі $1 млрд, або $0,26 на акцію. Виручка банку в третьому кварталі склала $26,04 млрд проти $27,65 млрд, що очікувалися аналітиками.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в понеділок лідерами зростання виступили акції "Групи компаній ПІК" (РТС: PIKK) (+7,4%), "Транснафти" (РТС: TRNF) (+6,9%), "Північно-західного телекому" (РТС: SPTL) (+6,8%), "Уралсвязьінформу" (РТС: URSI) (+6,7%), АФК "Система" (РТС: AFKS) (+6,1%).
Подешевшали папери "МРСК Холдингу" (-3,6%), ТГК-9 (РТС: TGKI) (-2,7%), ОГК-4 (РТС: OGKD) (-1,9%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $10,4 млн, в секції RTS Standard оборот досяг $511,643 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 76,35 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 28,173 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас