Долар пішов вниз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар пішов вниз

Валюта
9842
Долар минулого тижня поставив новий рекорд падіння: за п'ять днів курс його продажу на безготівковому ринку впав з 8,32 до 8,08 грн. / $, на готівковому - з 8,35 до 8,09 грн . / $. Фінансисти запевняють, що в країну рікою полилася валюта: це і експортні надходження підприємств, і вливання капіталів в українські банки їх іноземних акціонерів, і повернення грошей з офшорів українських політиків під президентську виборчу кампанію.
Хоча у спекулянтів, які зазвичай під час обвалу курсу скуповують долар задешево, і свербіли руки, однак цього разу вони не змогли скористатися ситуацією. Національний банк перестарався і зв'язав стільки грошової маси, що у більшості з них просто не було гривні для ігор на валютному ринку.
Гривня почала зміцнюватися з самого початку минулого тижня. Безготівкові торги в понеділок відкривалися на рівні 8,32 грн. / $, Вже до середи котирування відкотилися до 8,21 грн. / $, А в п'ятницю - до 8,08 грн. / $. Опитані фінансисти дають ревальвації гривні відразу кілька пояснень. Головне - помітне збільшення пропозиції долара: за різними оцінками, на цьому тижні вона зросла відразу на 15-20%.
"Ми бачимо надходження експортної виручки та її продаж на ринку. Компанії також реалізовують інвалюту, яка знаходилася на їх депозитах для здійснення поточних виплат із зарплати та податкових зобов'язань", - повідомила начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банку Наталя Шишацька.
Одночасно тривав продаж ВКВ банками з іноземним капіталом: одні зменшували долар, щоб виконати норматив відкритої валютної позиції, інші - щоб збільшити капітал за рахунок валюти, що надійшла від акціонерів. Щоправда, на міжбанк так і не вийшов найбільший банківський продавець, продажі якого валютники прогнозували ще тиждень тому - Промінвестбанк: його власник - російський Внешэкономбанк - виділив йому $ 500 млн для збільшення капіталу.
"Ні, ми ще не продавали цю валюту. Швидше за все, вийдемо з продажами на міжбанк у понеділок", - сказав в інтерв'ю перший заступник голови ПІБу В'ячеслав Юткін. Нагадав про себе і так званий "політичний" долар. "У країну почала поступово заходити валюта під виборчу кампанію. Як правило, кошти надходять з офшорів та їх невеликими порціями продають невеликі банки", - зазначив у розмові з "ДС" начальник казначейства одного з київських банків.
Практично синхронно зі зростанням валютної пропозиції на міжбанку почав падати попит на долар. НАК "Нафтогаз" офіційно заявив про те, що в четвертому кварталі переглянув план закупівель газу. Якщо раніше він планував придбати 14 млрд кубометрів блакитного палива, і це вартувало б $ 2,9 млрд, то тепер він планує закупити 7-8 млрд кубів за $ 1,4-1,7 млрд. За різними оцінками, загальні обсяги заявок імпортерів на придбання ВКВ на міжбанку з початку жовтня скоротилися до 10-15%.
Досі зміцнення гривні було тимчасовим явищем і тривало тиждень-півтора. Дилери чекали максимального здешевлення долара, а потім починали його скуповувати задешево, після чого американська валюта починала поступово дорожчати. А минулого тижня у них на це катастрофічно не вистачало коштів.
За даними Нацбанку, з 6 по 16 жовтня залишки коштів на коррахунках банків скоротилися з 16,97 млрд грн. до 13,7 млрд грн. Сталося це з двох причин: завдяки введенню ще наприкінці літа обов'язкового резервування на коррахунку Нацбанку (50% загальної суми обов'язкових резервів), а також через активний продаж НБУ своїх депозитних сертифікатів. Тільки за минулий тиждень регулятор розмістив своїх сертифікатів на 387 млн грн., На позаминулому - відразу на 1,8 млрд грн.
До збільшення у фінустанов гривневої маси банкіри не прогнозують зростання попиту на американську валюту, очікуючи збільшення в найближчі тижні пропозиції долара на міжбанку. Головними продавцями безготівкового долара стануть невеликі банки, які обслуговують політиків, а також фінустанови з іноземними акціонерами, які продовжать продавати валюту для збільшення капіталів.
"Не можу сказати, якими саме порціями будуть продаватися отримані від акціонерів $ 500 млн. Наші продажі будуть будуватися виходячи з економічної доцільності, думаю, вони розтягнуться до середини грудня. Тобто ми будемо намагатися продати максимально вигідно: банк працює зі збитками ( на 1 квітня збиток ПІБу становив 220,047 млн грн. - ред.), так що нам потрібно заробити на курсовій різниці ", - запевнив В'ячеслав Юткін.
Продажу американської валюти чекають і від Райффайзен Банку Аваль: 14 жовтня його власник - австрійська група Raiffeisen International - прийняла рішення про збільшення капіталу української "дочки" на 582,8 млн грн, і фінансисти розраховують, що доларовий еквівалент цієї суми також найближчим часом надійде на міжбанк. Крім того, підживлювати американською валютою безготівковий ринок буде Європейський банк реконструкції та розвитку.
"Практично всі проекти щодо виділення субординованих кредитів українським банкам ми вже закрили: не в повному обсязі кошти були виділені лише Райффайзен Банку Аваль і Укрсиббанку. Якщо ж говорити про корпоративний сектор, то компанії можуть отримати до кінця року від нас близько $ 300 - 400 млн. Це переважно вливання в капітал, так що вони будуть конвертувати в гривню. Також невирішеним залишається питання з газовим кредитом, хоча ми не виключаємо виділення $ 300 млн "Нафтогазу" ", - розповіло джерело в ЄБРР.
В умовах стабільного притоку ВКВ на міжбанк все буде залежати від регулятора. "У міру зростання пропозиції долара гривня може зміцнитися навіть до 7-7,5 грн. / $. Але якщо на безготівковий ринок раніше вийде Національний банк і почне скуповувати надлишок валюти, скажімо, за ціною 8 грн. / $, то курс закріпиться на цій позначці ", - сказав скарбник одного з банків. Фінансисти сьогодні роблять різні припущення щодо цього: оптимісти впевнені, що регулятор почне скуповувати валюту, коли котирування досягнуть рівня 7,9-8 грн. / $, Песимісти ж припускають зміцнення гривні до 7,5-7,6 грн. / $.
На подив фінансистів, населення не кинулося купувати готівковий долар: в понеділок громадяни мали можливість придбати його за 8,3-8,35 грн., до п'ятниці - вже по 8,12-8,18 грн.
"Ми спостерігали зменшення попиту на американську валюту. Фізособи відкладали придбання ВКВ, очікуючи ще більшої корекції курсу", - пояснила ситуацію Наталя Шишацька з VAB Банку. Банкіри впевнені, що українці схаменуться в останню мить і знову почнуть скуповувати інвалюту, як тільки та стане дорожчати. А це відбудеться лише в разі зростання курсу долара на міжбанку.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас