Ім'я спотикання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ім'я спотикання

Кредит&Депозит
622
Голова наглядової ради Всеукраїнського депозитарію цінних паперів (ВДЦП) Василь Роговий розповів, що наглядова рада вирішила провести позачергові збори акціонерів, які призначені на 2 грудня. На них має бути прийняте рішення про перейменування ВАТ ВДЦП в ПАО "Депозитарій ВДЦП". "Ми змушені змінити ім'я, тому що не можемо зареєструвати додаткову емісію акцій ВДЦП і завершити операцію з придбання майнового комплексу МФС", - пояснює Роговий.
Після цього, за його словами, будуть зняті "все надумані перешкоди для роботи депозитарію". "Ми не збираємося сперечатись із НДУ і просто створюємо умови для нормальної діяльності", - говорить Василь Роговий.
Проблема в тому, що ВДЦП не може зареєструвати в Мін'юсті свій статут, так як виявилося, що всі варіанти назви Всеукраїнського депозитарію зареєстрував за собою Національний депозитарій (НДУ).
Зробив це НДУ нібито для боротьби з діями акціонерів ВДЦП щодо об'єднання з МФС, що голова наглядової ради НДУ Віктор Івченко вважає протиправним. Його аргумент - відповідно до рішень РНБОУ, всіма необхідними функціями центрального депозитарію наділений НДУ, і на його базі має будуватися центральний депозитарій країни. На його думку, відносини, які зараз склалися між ним і учасниками ринку, немає підстав називати протистоянням. Він називає цю боротьбу "окремими неузгодженими питаннями". У свою чергу, голова правління НДУ Володимир Ульянов каже, що робота на ринку буде налагоджена, як тільки акціонери ВДЦП почнуть діяти за законом.
На минулому тижні НДУ розповсюдив інформацію про те, що передача в оренду майнового комплексу МФС Всеукраїнського депозитарію суперечить законодавству. "У результаті передачі цілісного майнового комплексу МФС фактично відбулася передача до ВДЦП інсайдерської інформації, що суперечить вимогам ч. 1 ст. 45 закону" Про цінні папери та фондовий ринок ", а передача інформації про облік іменних цінних паперів без письмового дозволу всіх власників цієї інформації - клієнтів депозитарію МФС - суперечить вимогам ч. 1 ст. 42 того ж закону ", - сказано в заяві НДУ.
У свою чергу, голова правління МФС Микола Швецов (який має очолити правління ВДЦП після об'єднання з МФС) стверджує, що ніякого порушення закону немає. Передача майнового комплексу здійснена за виконанням вимог закону "Про оренду державного та комунального майна", який може застосовуватися в комерційних відносинах за погодженням сторін, а облік власності в ВДЦП здійснюють ті ж люди, які працювали в МФС. "Всі вони підписували зобов'язання про нерозголошення комерційної таємниці, - нагадує фондовик .- І це цілком задовольняє всіх учасників ринку". За його словами, на сьогодні більше 250 зберігачів ЦП, у яких були відкриті рахунки в МФС, вже ведуть повноцінну роботу з ВДЦП.
Щоб переманити частину зберігачів з Всеукраїнського депозитарію на обслуговування в НДУ, правління останнього прийняло рішення про різке зниження тарифів на відкриття рахунків та зберігання ЦП - тепер за ці послуги зберігачі повинні платити 2 грн. на місяць в НДУ проти 500 грн. у ВДЦП. Проте учасники ринку вважають ці цифри короткостроковим демпінгом. "У НДУ приблизно вдвічі більше співробітників і майже в 100 разів менше обсяги операцій. Тому фінансувати свою діяльність за рахунок тарифів вони не зможуть, що означає серйозне підвищення вартості обслуговування в майбутньому", - говорить президент інвестфонду "Рінако Прогрес" Дмитро Піддубний.
За даними "ЭИ", після зміни назви ВДЦП та реєстрації додаткової емісії акцій депозитарію, яка здійснювалася для обміну акцій МФС на акції ВДЦП, можливе проведення ще однієї емісії акцій - для торговців ЦП. На останньому засіданні спостережної ради ВДЦП вони висловили побажання розширити свою частку до 25% акцій. У першу чергу до складу акціонерів ВДЦП можуть увійти інвестиційні компанії, які свого часу не змогли купити значні частки акцій у МФС. За даними "ЭИ", участь у додатковій емісії акцій ВДЦП розглядають перш за все російські інвесткомпанії "Тройка Диалог", "Ренесанс Капитал" і "Альфа Капитал".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас