"Ъ": Гривня скористалась своєю відсутністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Гривня скористалась своєю відсутністю

Валюта
17065
Долар подешевшав на українському ринку до двомісячного мінімуму - гривня на міжбанку зміцнилася до 8,05/8,10 грн/$. Банкіри не чекали такого ослаблення американської валюти. Вони пов'язують його з низькою гривневою ліквідністю, яка обмежує можливості скупки доларів, і реструктуризацією боргів НАК "Нафтогаз України". На думку скарбників, гривня може зміцнитися до 7,5 грн/$, але може і впасти, якщо з'являться негативні новини.
Показник міжбанківського ринку - валютний індикатор - знижувався весь минулий тиждень і в п'ятницю опустився до позначки 8,053/8,095 грн/$. Це найнижчий показник індикатора з 10 серпня. За даними порталу <а href=" http://finance.ua/ " target="_blank"> FINANCE.UA , середня вартість готівкового долара в п'ятницю досягла 8,078/8,177 грн/$, чого теж не було вже два місяці.
Психологічну підтримку зміцненню гривні надавала девальвація долара на світовому ринку. "Ціла когорта інвесторів продає ненадійні доларові активи. Вони виходять з долара і інвестують до Європи або Росії", - говорить директор блоку "Казначейство і ринки капіталу" Альфа-банку Андрій Бобишев.
В Національному банку вважають, що активне здешевлення в Україні іноземної валюти - дешевшав не лише долар США, але і євро (до позначки 12,01/12,07 грн.), і російський рубль (0,275/0,276 грн.) - сталося завдяки прийнятому рішенню про обов'язкове перерахування банками 50% резервів, що формуються в гривні, на спецрахунок в НБУ і перерахуванні 90% обов'язкових резервів на рахунок НБУ на початок кожного дня. "Це значно скоротило можливості для маневру банків, які купували валюту про запас", - відзначило джерело в правлінні НБУ.
За словами банкірів, рішення НБУ позбавило їх гривневої ліквідності. З 6 жовтня залишки на кореспондентських рахунках банків знижувалися і до п'ятниці досягли 13,697 млрд грн. "Деякі банки слізно просять підтримати їх овернайтами, тому що не можуть виконати нормативи, але ми нікого не кредитуємо", - говорить джерело в НБУ. Втім, гривнева ліквідність відсутня не у всіх банків: в п'ятницю НБУ продав двотижневі депозитні сертифікати дев'яти банкам на 171 млн грн. і вилучив з їх допомогою ще 130 млн грн. в двох банків на 29 днів. "Тижневі ресурси в банків є, але вони не переходять з однієї групи банків в іншу, а довгої гривні дійсно немає", - констатує Бобишев.
Ще однією причиною падіння долара банкіри називають реструктуризацію євробондів НАК "Нафтогаз України", який 30 вересня повинен був повернути кредиторам $500 млн. "Тримали валюту, чекаючи стрибка на попиті 'Нафтогазу', але тепер всі розуміють, що йому валюта не потрібна. До того ж для своїх потреб НАК купував її в Промінвестбанку", - сказав один зі скарбників. У Промінвестбанку заявили, що продавали НАК "клієнтську" валюту. НБУ ще не зареєстрував збільшення капіталу банку, що дозволило б продати йому власні $500 млн. Вплив Міністерства фінансів на ринок мінімальний, підкреслюють банкіри. Уряд продає Нацбанку валюту кредитів Світового банку і Міжнародного валютного фонду безпосередньо.
На поточному тижню курс валюти може рухатися в будь-який бік залежно від новин, які з'являться на ринку, говорять скарбники. "Оскільки гривні немає, курс може досягти і 7,5 грн/$, особливо з врахуванням очікування припливу валюти, яка завжди приходить в країну перед виборами, - впевнений начальник казначейства одного з найбільших банків.- Але долар може і зміцнитися - через якісь нові негативні висловлювання"
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас