Скільки обходяться і що приносять заробітки за кордоном? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки обходяться і що приносять заробітки за кордоном?

Казна та Політика
2351
Осінь і зима - традиційний час, коли трудові мігранти збираються на заробітки. Мова йде не про сезонні роботи, на зразок збору полуниці або персиків. Українці влаштовуються будівельниками, різноробочими, вантажниками, водіями. Українки в основному їдуть за кордон, щоб там піклуватися про "слабих і немічних". До речі, за грубими підрахунками, українські трудові мігранти, котрі працюють в країнах ЄС, лише за 2007 рік переслали в Україну 27 млрд євро, що склало 8% від ВВП, пише Газета по-київськи.
Іспанія: можна запросто щомісяця висилати додому по 400 євро
Серед заробітчан багато жінок, в основному вони працюють доглядальницями або домробітницями. Катерина Малишко з Миколаєва приїхала в Іспанію близько 3 років тому. За цей час їй не вдалося потрапити додому жодного разу.
- Мені подруги знайшли пенсіонера, якому потрібний був догляд, і його родичі зробили офіційний запит, - позповіла Катерина. - Спочатку зарплата була невеликою, але сьогодні я отримую інколи трохи більше 1000 євро, залежить від кількості робочого часу. Зазвичай у мене один вихідний на тиждень. Стала в нагоді моя освіта медсестри, адже інколи треба робити ін'єкції, в мої обов'язки входить також приготування їжі, дрібне прибирання. Режим роботи - до 6 вечора, але часто я затримуюся до 7-8 години, і мені доплачують за них.
Оренда трикімнатної квартири, яку вона знімає ще з двома такими ж колегами-доглядальницями з України, обходиться в 500 євро щомісяця. Ціни демократичні, бо мова йде про невелике містечко Жіроне. У велику суму обходиться харчування - 200 євро на місяць, якщо жити дуже скромно. Купувати одяг і взуття доводиться тільки на розпродажах, пара туфель коштує близько 30 євро. Тариф на проїзд в міському транспорті - 1,2 євро. В принципі, зарплати Катерині вистачає на те, щоб висилати в Україну для дочки з сім'єю близько 300-400 євро щомісячно.
Росія: зарплати на житло може й не вистачити
Я зустрічаю співвітчизників за кермом маршруток, в кафе офіціантами, касирами в супермаркетах, - каже Юлія Присушко-Левіна, яка прожила в Москві два роки. - Не уявляю, як вони справляються з платою за житло. Однокімнатна сьогодні коштує мінімум 20 тисяч рублів, це далеко від центру в районі метро "Медведково", та і убогі умови. А зарплата того ж касира буває і 17 тисяч. Люди в основному йдуть працювати в громадське харчування, тому що є можливість влаштуватися без офіційного оформлення. Якщо ж працювати легально - потрібно платити податок 17%. Додайте ще 13% прибуткового, і вийде, що приїжджому потрібно віддавати третину зарплати на податки.
І все ж історія Юлії - приклад вдалого працевлаштування в РФ. На батьківщині вона була адміністратором одного з мережевих кафе. Але через чоловіка переїхала до Москви. Сергій працював у одному з інтернет-видань, квартиру винаймав у передмісті за 22 тисячі рублів. Отримував 30 тисяч рублів. Перші три місяці Юлія ніяк не могла влаштуватися на роботу і жити парі доводилося на 8 тисяч, тоді як один похід у магазин за найнеобхіднішим - 500 рублів мінімум. Це не враховуючи побутової хімії та ін. Одяг навіть на розпродажі коштував 2-3 тисячі - пара брюк або туфель.
Юлії буквально пощастило, вона почула від знайомих про конкурс на місце одного з продюсерів на телебаченні, і пройшла його.
Тепер пара знімає однокімнатну в Москві і платить за неї 30 тисяч рублів. На оренду витрачається цілком одна зарплата, а решти грошей вистачає на прожиток, одяг і навіть невелику допомогу Юліним батькам у Києві.
Італія: за десять років зробила кар'єру, але без вихідних
Інша наша співвітчизниця - Дмитрієва Валентина зі Львова - навіть зробила за кордоном кар'єру. Валі 46 років, і вона виїхала працювати до Італії, до Мілана, 10 років тому. Перша робота - складання ігрових автоматів на заводі, потім довелося працювати офіціанткою, доглядальницею. Закінчила курси медсестер і влаштувалася в приватну клініку. Зараз вже старша медсестра. В основному в її підпорядкуванні - медсестри з країн СНД. За словами Валентини, італійці готові краще заплатити за послуги двом українкам, ніж одній італійці. Вважається, що "слов'янки найкраще доглядають хворих".
- Вихідні не в пошані, - розповідає Валентина. - Маю лише півдня у вівторок і стільки ж у четвер. Робота в суботу і неділю оплачується за подвійним тарифом.
Отримує вона близько 2 тис. євро. За словами Валентини, українці прагнуть селитися в невеликих містах, знімати біля роботи - не витрачатися на проїзд. Живуть по двоє-троє в кімнаті. Оренда забирає близько 300 євро від заробітку, харчування з супермаркетів - 100-150 євро, проїзд - 3 євро. Одягатися на розпродажах, "секонд-хенду" там немає. Половину заробленої суми можна посилати родичам в Україну. Валентина змогла сплатити навчання єдиного сина і складає йому на житло - всі ці роки сім'я жила в трикімнатній квартирі з Валіною сестрою і чоловіком.
Без запиту від роботодавця візу не дадуть
Практично всі консульства приймають заяви з проханням про видачу трудової візи після офіційного підтвердження від закордонного роботодавця. Він зобов'язаний надати дозвіл на роботу для конкретної людини, видане місцевим міністерством праці. Потім консульство може прийняти решту документів і видати трудову візу строком від 10 днів і більше (кожен випадок розглядується окремо). Остаточне рішення приймає консул. Набір документів стандартний: анкета заяви про отримання візи, закордонний паспорт громадянина України, з терміном придатності мінімум один рік з дня подачі заяви, фотографії і поліс медичного страхування. Виняток - Росія: віза не потрібна, але в обов'язковому порядку потрібно звернутися в будь-який російський ОВІР - стати на облік. При собі необхідно мати закордонний паспорт.
Вартість трудової візи:
Італія - 75 євро; Чехія - 100 євро;
Польща - 100 євро; Іспанія - $51
Хто допоможе працевлаштуватися
Зараз в Україні чимало компаній надають допомогу в працевлаштуванні всім бажаючим виїхати на роботу. Принцип роботи такий самий, як і у рекрутингових фірм - мають доступ до баз вакансій в різних країнах і можуть проконсультувати або знайти роботу. Деякі фірми мають вузьку спеціалізацію, наприклад, сезонні роботи або тільки будівництво і логістика. Послуги таких компаній недешеві - від $500 до декількох тисяч.
За матеріалами:
Газета по-києвські
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас