У вересні українці знімали не лише гривневі, а і валютні депозити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У вересні українці знімали не лише гривневі, а і валютні депозити

Кредит&Депозит
1024
"В умовах загострення політико-економічної ситуації в країні і відповідного зниження рівня доходів, значна частина коштів виводилась з банківської системи після закінчення терміну дії депозитного договору", - зазначається в записці пояснення НБУ до звітності про основні показники грошово-кредитного ринку за вересень
"Якщо говорити про термінові депозити, то ми підтверджуємо - з нашого банку за підсумками вересня було вилучено вкладів в гривні на 16,9 млн гривень. Приріст з термінових вкладів в доларах склав 5,7 млн доларів. Водночас вклади в євро скоротилися на 7,5 млн", - зазначає Євгеній Дем’янов, заступник директора департаменту продуктів і маркетингу для приватних клієнтів "Райффайзен Банку Аваль". Банкір вважає, що причина негативного сальдо з депозитів в іноземній валюті - це результат відтоку саме вкладів в євро, викликаний різким зниженням ставок з таких вкладів.
"Ми були першим банком, який почав різко знижувати ставки в євро. Це наші усвідомлені дії зі зменшення долі ресурсів в євровалюті", - підкреслює Дем’янов. У деяких крупних банках депозитний портфель майже не змінився. "Об'єм портфеля депозитів абсолютно не змінився, тобто ми вийшли "в нуль", - говорить Сергій Наумов, голова правління Укрсиббанку. На відміну від Дем’янов, він переконаний, що негативна динаміка валютних депозитів пояснюється заявами, у тому числі офіційних осіб НБУ, про те, що відсотки по валютних депозитах виплачуватимуться в гривні.
"Як тільки наші вкладники дізналися про це, ми отримали низку замовлень на зняття депозитів", - пояснює Наумов. Дійсно, саме на початку вересня Нацбанк запропонував фінустановам виплачувати відсотки по валютних депозитах в національній валюті. "У мене один день мобільний розривався від дзвінків VIP-клиентов, які запитували: "Нам що, забирати депозити?". Деяких удалося заспокоїти, а останні тимчасово перемістили засоби в банківські вічка", - розповідає Дмитро Зінков, голова правління "ОТП Банку". Проте, за словами банкіра, в його фінустанові у вересні гривневі депозити населення збільшилися на 3 млн гривень, а валютні - на 10 млн доларів.
В деяких найбільших банках теж хвалились збільшенням депозитів. "У нас зафіксовані прирости. Звичайно, у вересні вони були нижчі, ніж за два попередні місяці. Основна причина - курсові коливання. Як тільки в другій половині місяця валютний ринок стабілізувався - збільшився приплив в гривні", - запевняє Тарас Кириченко, член правління "ВТБ Банку".
Аналогічна ситуація в банку "Форум". "У нас відтоку немає. Спостерігаємо переведення вкладів з гривні в долар в періоди коливань курсу. Це - природна реакція населення. Як тільки починають підігріватися чекання другої хвилі кризи, природно, вкладники починають реагувати", - запевняє Ярослав Колесник, голова правління банку "Форум". Про приріст депозитів "у всіх валютах" відзвітував і Володимир Гиріс, член правління Укрексімбанку. Він пророкує, що відтік депозитів у системі в цілому може бути обумовлений активізацією видачі вкладів націоналізованими банками.
"Ось народ і кинувся забирати. Але ажіотажу на ринку в цілому я не відчуваю", - резюмував Гиріс. Проте в націоналізованих банках з такою версією погоджуються лише частково. "Доля перевкладів населення в нашому банку складала приблизно 50%, тобто був чистий відтік депозитів. Але не думаю, що відтік у системі в цілому вийшов в основному за рахунок нашого банку", - стверджує Сергій Щербина, голова правління "Родовід-Банку".
Нагадаємо: населення активно повертало депозити в банківську систему впродовж чотирьох місяців (квітень - липень) поточного року. В цей період щомісячний приплив заощаджень в банки навіть повернувся до рівня середини 2008 р.
Тим не менше передвісники зміни тренду з'явилися ще в серпні, коли банки втратили заощадження громадян на загальну суму близько 1 млрд грн. Тоді відтік гривневих коштів населення у розмірі 4,2 млрд грн. частково компенсувався припливом валютних заощаджень у розмірі $392 млн. В очікуванні девальвації гривні громадяни конвертували заощадження в інвалюту. Не дивлячись на факти, банкіри заявляють про позитивні перспективи.
"Ми оптимістично дивимось на перспективи зростання депозитів в найближчі три місяці", - говорить Тарас Кириченко. Євген Дем’янов вважає, що якщо курс залишиться на поточному рівні і уникне різких коливань, то за підсумками жовтня ми побачимо приріст навіть гривневих вкладів.
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас