Греція у багато разів перевищить у 2009-2010 роках дозволений в єврозоні дефіцит бюджету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція у багато разів перевищить у 2009-2010 роках дозволений в єврозоні дефіцит бюджету

Казна та Політика
194
Греція у декілька разів перевищить дозволений для країн єврозони дефіцит бюджету в 2009-2010 роках, пишуть в п'ятницю грецькі газети із посиланням на джерела в уряді.
Міністерство фінансів передбачає, що в поточному році дефіцит зросте до 12-14% ВВП, який складає близько 240 млрд євро. Уряду соціалістів, що прийшов до влади на виборах 4 жовтня, доведеться знайти близько 30 млрд євро додатково до більш ніж 60 млрд, які країна вже позичила на зовнішніх ринках з початку поточного року.
Враховуючи передбачувану рецесію в другій половині 2009-го і в 2010-му, грецький уряд визначає бюджетний дефіцит в розмірі менше 10% до кінця 2010 року. Попередній правоцентристський Кабінет міністрів обіцяв до цього терміну скоротити його до прийнятного в єврозоні рівня в 3%, проте даний план дій був знехтуваний виборцями, а також економічними оглядачами, які визнали його надмірно оптимістичним.
В Мінфіні країни не виключають підвищення низки зборів в 2010 році. Так або інакше, скорочення дефіциту на 3-4% в найближчий рік зажадає від влади заощадити 10 млрд євро, як мінімум половина з яких повинна надійти з підвищення податків.
Серед можливих заходів уряду називають підвищення податку на нерухомість, збільшення податкового тягаря для найбільш спроможних громадян, збільшення акцизів на тютюн, спиртні напої, бензин. Нарешті, уряд не залишає надій легалізувати приблизно 1,5 млн відкритих балконів, які їх власники без дозволу перекрили і перетворили на частину свого житла, стягнути з цих приміщень податок на нерухомість і тим самим поповнити бюджет. При цьому відомо, що такі зусилля робилися впродовж років, але доки безрезультатно.
Між тим держава неминуче продовжить позичати крупні суми на зовнішньому ринку. Згідно з інформацією ділових видань Греції, уряд отримав в жовтні "касу" в 8 млрд євро, яка вже практично повністю витрачена на поточні зобов'язання бюджету. За даними Центробанку країни, з початку року Афіни позичили 62-63 млрд євро під порівняно високий відсоток, і подальші запозичення неминучі. "Я б хотів принаймні, аби ми не дійшли до 70 мільярдів позичених коштів цього року", - сказало джерело в Мінфіні.
Очікується, що в поточному році борг Греції вперше за кілька років перевищить 100% ВВП
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас