Можливо, рефінансувати проблемні КС буде Ощадбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Можливо, рефінансувати проблемні КС буде Ощадбанк

Кредит&Депозит
698
Ситуація на ринку кредитних спілок стабілізувалася, відтік депозитів зупинився. Але частина проблемних кредитних спілок, як і раніше, потребує фінансової допомоги. Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг веде переговори з банками про надання кредитів для відновлення КС. Одним з найбільш вірогідних претендентів на роль рятівника спілок є Ощадбанк.
За півтора роки кількість вкладників кредитних спілок скоротилася майже удвічі. Причинами такого відтоку називають насамперед ситуацію в банківському секторі, яка відгукнулася на КС, і декілька крупних скандалів в різних регіонах країни, що підірвали довіру до цього інституту. Зараз в трьох КС введена тимчасова адміністрація, ще декілька спілок перебувають у скрутному фінансовому становищі.
"Загалом 12% спілок потребують посиленого нагляду Держфінпослуг. Не більше 8% КС мають системні проблеми. За нашими оцінками, 85-90% спілок успішно вийдуть з кризи. Більше того, настане дуже благодатний час для КС, адже банки навряд чи незабаром повернуться на ринок споживчого кредитування і застосовуватимуть ту політику, якою дотримувалися раніше. В той же час КС зможуть задовольняти потребу населення в споживчому кредитуванні", - прогнозує Ярослав Оленчик, радник правління з питань стратегії і розвитку Всеукраїнської асоціації кредитних спілок (ВАКС).
Покращились і фінансові показники КС. "Якщо в першому кварталі збитковою виявилася половина наших членів, то за попередніми підсумками третього кварталу - тільки дев'ять спілок", - відзначив Петро Козинець, президент Національної асоціації кредитних союзів (НАКСУ).
Незважаючи на оптимізм кредитчиків, не вирішено проблеми декількох десятків спілок. На думку регулятора, таке становище почасти викликане діями самих учасників спілок. "Керівництво КС, яке нерідко звинувачують у фінансових труднощах спілки, призначається його членами. Але, як показує статистика, близько 1,5 млн. громадян, які є членами спілок, не мають реальних економічних відносин з ними. Тому нерідко виникає ситуація, коли реальні члени спілки просто не можуть провести збори і вплинути на їх роботу. Ще однією проблемою є всеукраїнський статус КС. Розглядається рішення про його скасування. Не варто забувати і те, що на початку кризи представники деяких громадських організацій дуже активно говорили про проблеми цього ринку. Можливо, це теж спровокувало нинішню ситуацію", - заявив Віктор Суслов, глава Держфінпослуг.
Нагадаємо, що комісія вела переговори з Нацбанком про надання рефінансування КС у розмірі 500 млн. грн., але Нацбанк відмовився виділяти допомогу спілкам. Недавно регулятор почав переговори з деякими банками про можливе надання кредитів спілкам для підтримки фінансового стану. "Найдалі в переговорах ми просунулися з Ощадбанком. Банк поки не прийняв остаточного рішення. Правда, потрібно розуміти, що банку вигідні довгострокові відносини, це означає, що спілкам доведеться переходити туди на обслуговування. Залишається актуальним і питання створення фонду гарантування вкладів. Але для цього потрібна консолідована позиція ринку. А коли у нас три асоціації, складно припустити, що спілки погодяться в рамках фонду гарантувати політику один одного", - відзначив регулятор.
Кредитчики побоюються, що зважаючи на початок виборчої кампанії кандидати в президенти почнуть спекулювати на темі нестабільності ситуації в КС. "Ми вже чуємо перші дзвінки. Поширюється абсолютно неправдива інформація про діяльність КС. У деяких областях прокуратура почала масштабну перевірку діяльності всіх спілок. Нам би дуже не хотілося бути втягнутими в політичні ігри", - побоюється Оленчик.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас