"Ъ": Банк навчать притягувати проблеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Банк навчать притягувати проблеми

Казна та Політика
1057
Як повідомили джерела в НБУ, регулятор подав у Кабмін проект створення санаційного банку за підписом заступника глави НБУ Володимира Кротюка. Документ вивчають директор департаменту політики розвитку ринку фінансових послуг Мінфіну Володимир Коцюба і заступник міністра фінансів Андрій Кравець, уточнило джерело в Мінфіні. Отримати їхні коментарі не вдалося. Один з розробників документа розповів, що санаційний банк запропоновано створити "на базі одного з банків методом переведення на його баланс прострочених кредитів українських банків замість цінних паперів". Як повідомлялося, НБУ планує створити санаційний банк на базі невеликого Іпобанку, в який 2 жовтня була введена тимчасова адміністрація.
Які саме цінні папери випускатиме банк, в НБУ відповісти складно, відзначивши лише, що повинен вирішити Кабмін. Як варіанти пропонуються векселі, НБУ, що приймаються, в забезпечення при рефінансуванні, облігації, які забезпечені проблемними активами і можуть мати обіг на вторинному ринку, а також сертифікати із спеціальним статусом, які не враховуватимуться НБУ при розрахунку економічних нормативів. Створити санаційний банк в НБУ пропонують на основі шведської моделі, а папери випускати на 7-10 років.
"В Кабміні всі політично зацікавлено в прийнятті проекту, бо при передачі "поганих" активів банки звільнять свої резерви, які доходять до 40 млрд грн., і направлять їх на кредитування реального сектора економіки, - сказало джерело. - У НБУ своя версія банку, у Мінфіну - своя, у Кабміну - своя, але уряд хоче, щоб банк почав працювати вже цього року".
Банкіри підтримують ідею створення санаційного банку в Україні. "Добре, що розглядаються різні схеми, які б сьогодні допомогли банківській системі з відновленням кредитування", - сказав голова правління ВіЕйБі Банку Петро Барон. Проте експерти розходяться в думках щодо принципів реалізації проекту.
"Шведи двічі використовували такий механізм, і він дуже добре себе зарекомендував, але в інших країнах досвід роботи "поганого" банку, м'яко кажучи, неоднозначний, і позитивні приклади можна перерахувати по пальцях, - відзначив координатор проектів ЄБРР у фінансовому секторі Олександр Павлов. - В умовах ринків, що розвиваються, ця модель малоперспективна, і ми не розглядаємо можливість участі в подібному проекті". Проте він не відкинув варіанта, що передбачає часткове фінансування ЄБРР такого банку, коли проект його створення буде детально описаний.
Головну проблему імплементації "шведської моделі" експерти бачать в необхідності викупу санаційним банком проблемних активів за номіналом.
"Якщо такі активи обмінюватимуться за номіналом, то це призведе до розкручування інфляції, оскільки реальна вартість цих боргів не відповідатиме ціні їх викупу, - підкреслив партнер компанії Deloitte Віктор Лукашук. - Проте нагадаю і про "американську модель", коли проблемні банки ліквідовували, а активи, що залишилися, просто переводили до однієї установи".
Руслан Чорний
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас