Ринок акцій РФ скоректувався вниз, незважаючи на непогану статистику із США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ скоректувався вниз, незважаючи на непогану статистику із США

Фондовий ринок
96
Ринок акцій в четвер скоректувався вниз: незважаючи на позитивну в цілому статистику із США, спекулянти вважали за краще зафіксувати прибуток на перегрітому ринку, не сподіваючись на продовження ралі.
За підсумками торгів індекс ММВБ опустився до 1341,64 пункту (-1,56%), індекс РТС - до 1434,35 пункту (-0,48%), ціни "фішок" знизилися на біржах на 0,5-4,1%.
Ф’ючерс на індекс РТС знизився до базового активу на 11 пунктів, що говорить про помірно негативні настрої гравців.
Краще ринку виглядали акції "Роснафти" (РТС: ROSN) (+0,3% на ФБ ММВБ), "Татнафти" (РТС: TATN) (+1,9% на очікуваннях звіту по US GAAP за другий квартал) і "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (-1%, до 171,9 рубля), причому останні вранці піднімалися в область історичного максимуму 190 рублів, зафіксованого 16 червня 2008 року.
Подешевшали папери "Газпрому" (-2,2%), ВТБ (РТС: VTBR) (-3,9%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (-0,7%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (-1,5%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (-0,8%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (-4,1%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (-1,3%).
Підйом в четвер припинився і на світових фондових майданчиках: європейські індекси помірно знизилися (індекс FTSE просів на 0,3%), індекси в США до 18:45 МСК втратили 0,3-0,5%.
В четвер в США вийшов великий блок економічної статистики і корпоративних звітів, що виявився в цілому кращим від очікування, дані, що проте вийшли, мабуть, вже були враховані ринками, і за фактом подій гравці зафіксували прибуток.
Першим сигналом на продаж акцій стали дані з ринку нерухомості США і слабкий звіт компанії Nokia.
В США число випадків позбавлення права власності по заставах на будинки виросло в третьому кварталі 2009 року на 23% в порівнянні з тим же періодом минулого року - до рекордного рівня (власники 937 тис. 840 будинків були протягом кварталу на тій чи іншій стадії процесу позбавлення прав власності). Зростання числа випадків позбавлення прав власності на житло дозволяє припустити, що зниження цін на будинки в США продовжиться, відзначають аналітики Amherst Securities Group LP.
Фінська Nokia в третьому кварталі 2009 року отримала збиток у розмірі 559 млн євро проти 1,087 млрд євро прибутку роком раніше (очікувався прибуток на рівні 367 млн євро). Виручка Nokia скоротилася на 19,8% і склала 9,81 млрд євро, експерти чекали виручку на рівні 10,03 млрд євро.
Вийшли трохи пізніше сильні звіти американських банків Goldman Sachs і Citigroup, дані з ринку праці США й індекс виробничої активності Нью-Йорка Empire Manufacturing. Вони згладили негатив, проте викликати новий сплеск оптимізму не змогли.
Чистий прибуток Goldman Sachs в третьому кварталі склав $3,19 млрд, або $5,25 на акцію, експерти чекали прибуток на рівні $4,18 на акцію; чистий прибуток Citigroup склав $101 млн в порівнянні зі збитком в $2,82 млрд в третьому кварталі минулого року, виручка Citigroup склала $20,4 млрд при прогнозах на рівні $19,81 млрд.
Крім того, число первинних заявок на допомогу з безробіття в США знизилося минулого тижня на 10 тис. і досягло до 514 тис. - мінімального рівня з січня, експерти чекали зниження всього на 1 тис.
Індекс виробничої активності Нью-Йорка Empire Manufacturing в жовтні зріс до 34,57 пункту (максимум з 2004 року) з вересневого рівня 18,88 пункту, аналітики чекали скорочення показника до 17,25 пункту.
Під завісу торгів негативу додали дані індексу виробничої активності в окрузі Філадельфія, який в жовтні знизився до 11,5 пункту при прогнозах скорочення до 12 пунктів.
На нафтовому ринку ціни відійшли від денних максимумів через локальну корекцію долара вгору. Грудневий ф'ючерс на нафту марки WTI до 18:45 МСК в четвер коштував $75,67 за барель (+0,1%).
"Незважаючи на непогані звіти в США, запал оптимізму на ринках вичерпався, прийшла хвиля корекції, що тягне котирування російських акцій нижче за рівні відкриття, що підстібалося низхідним рухом на глобальних ринках", - відзначає портфельний менеджер ІФК "Опціон" Олена Гребенщикова.
"Зовнішня ситуація, проте, схиляє до припинення зниження, оскільки дані з ринку праці США зупиняють інвесторів від подальших розпродажів", - вважає вона.
На думку аналітика ІФК "Метрополь" Дмитра Макарова, ринок акцій РФ сильно перегрітий, тому гравці вважають за краще зафіксувати прибуток перед наступною хвилею зростання. Внаслідок цього корекція на російських майданчиках, швидше за все, продовжиться до кінця тижня.
За оцінкою аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клещова, зараз спостерігається лише невелика корекція на фінансових ринках, яку є сенс використовувати для покупок акцій. "Ми не бачимо в даний час серйозних причин для глибокої корекції: протоколи останнього засідання ФРС США показали, що ні про яке згортання програм стимуляції мова ще не йде, а значить, підтримка ринкам за рахунок надлишкової ліквідності зберігатиметься. Крім того, якщо говорити стосовно російського ринку акцій, то сьогодні ми спостерігаємо продовження тренда на зміцнення рубля. Таким чином, ніяких ознак відтоку коштів інвесторів з російського фондового ринку не спостерігається. Відповідно, є сенс дотримуватися спокою і залишатися в паперах, розцінюючи сьогоднішню просадку лише як чергову невелику корекцію на висхідному тренді", - вважає він.
Начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев вважає, що зараз краще залишатися поза ринком.
"Ринок під владою ейфорії легкого і швидкого успіху. Все добре, навіть дуже: нафта висока, світові індекси на річних максимумах, рубль зміцнюється. Проте одночасно із зростанням цін акцій ростуть і ризики корекції. На такому фоні і без притоку нових коштів ринкові ціни, як відомо, мають здатність дуже швидко відриватися від реальних грошей. Тим більше що нових грошей не видно, а грошей нинішнього пулу учасників вистачає тільки на вибіркове розігрівання в окремих паперах", - констатує він.
Експерт також відзначив сповільнення темпу зростання індексу ММВБ - сили покупців і продавців зараз приблизно однакові і, мабуть, цей баланс збережеться до кінця тижня. Спекулянти чекають сигналів на продаж. Рівень опору по індексу ММВБ - 1406 пунктів. Рівні найближчої підтримки підросли до 1316 пунктів і 1262 пункту. "У результаті маємо балансування на канаті під куполом цирку. Видовище, що представляє інтерес більше для спостерігачів, ніж для учасників. Таким чином, краще залишатися поза ринком", - вважає О.Іванищев.
Як відзначає аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузін, протокол засідання Федеральної резервної системи (ФРС) минулого місяця додав оптимізму інвесторам. Незважаючи на нещодавні висловлювання глави Федерального резерву Бена Бернанке про готовність почати підсилення грошової політики в разі поліпшення економічної ситуації, декілька членів Комітету з відкритих ринків висловилися на підтримку розширення програм викупу "поганих" активів. Таким чином, у ФРС немає єдиної думки щодо стратегії та термінів відходу від ультрам’якої грошової політики і, вочевидь, на піврічному горизонті Федрезерв навряд чи піде на її підсилення. Інша річ, що розширення програм викупу іпотечних активів на тлі сильної звітності банків може виглядати чистою спекуляцією, позбавленою сенсу. У будь-якому випадку, поки ліквідності на глобальному ринку ніщо не загрожує.
В найближчі дні відплив капіталу із захисних активів продовжиться на тлі зростаючих інфляційних очікувань, а також переоцінки інвесторами перспектив підвищення ставок провідними центробанками світу. Разом з тим після досягнення критичних рубежів перетікання капіталу має припинитися, що позбавить фондові майданчики грошового підживлення і може призвести до фіксації прибутку інвесторами і корекції. Правда, на фоні перспектив збереження високих рівнів ліквідності навряд чи зниження буде істотним, і до кінця року, очевидно, зростаючий тренд на світових майданчиках збережеться, вважає він.
Американський індекс Dow Jones напередодні перевищив позначку в 10000 пунктів вперше з жовтня минулого року на сильних звітах корпорації Intel і банку JPMorgan за підсумками третього кварталу.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в четвер лідерами зростання виступили акції ОДК-6 (РТС: OGKF) (+7,9%), "МРСК Холдингу" (+5%), "Распадської" (РТС: RASP) (+3,5%), "Новолипецького металургійного комбінату" (РТС: NLMK) (+3,3%).
Подешевшали папери "Групи компаній ПІК" (РТС: PIKK) (-6%), ОДК-4 (РТС: OGKD) (-5,4%), РТМ (-5,2%), "Русгідро" (РТС: HYDR) (-5%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС в четвер склав $13,38 млн, в секції RTS Standard обіг досяг $625,32 млн, на ФБ ММВБ обсяг оборудок перевищив 91,167 млрд рублів (лідер - "Газпром" (РТС: GAZP) - 31,1 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас