Кредити за об'явою: в чому заковика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити за об'явою: в чому заковика

Кредит&Депозит
4644
От і почали зараз з'являтись оголошення на вулицях "Дім у борг. Під відсотки". Займають звичайні фізособи, в яких є заначка і вони готові пустити її у справу. Чи вигідно це позичальникові? За відсотками - так. Власники "кубушок" готові позичати під 3-4% на місяць (36-48% річних). А банки видають нецільові кредити під 3% на місяць. Але через комісійні за оформлення кредиту (5-12%), і щомісячну комісію (до 1,5-2%) реальна ставка сягає 80% річних.
Можна спробувати узяти цільовий кредит - на купівлю авто (18-40% річних в грн.) або житла (15-40% в грн.). Але їх видають одиниці банків, які висувають жорсткі вимоги до позичальника. А вартість "ломбардних" грошей дуже висока: 0,3-1,5% на день, що витікає в 109,5-547,5% річних. Але за термінами брати кредити у громадян не дуже вигідно під великі покупки. Максимальний термін таких кредитів - до 2 років. Тобто має сенс брати під якісь не дуже дорогі придбання.
В чому може бути заковика для позичальника? Якщо приватник ставить справу на широку ногу, він, як правило, обзаводиться "дахом", і якщо ви не віддасте гроші в строк, є ризик, що вам порожуватимуть перерахувати кістки.
Позичати теж вигідно. Так, депозит в доларах приноситиме вам в середньому $10 на кожну тисячу "зелених" на місяць, а виданий комусь кредит - $30-40 на ту ж тисячу. Правда, ризики в останньому випадку вельми великі. Ви можете натрапити на шахрая, який може просто зникнути з вашими грошима. Або ж позичальник зволікатиме з поверненням боргу. Тому позичати незнайомим людям ми не рекомендуємо. Але і у випадку із знайомими потрібно підстрахуватися. Як? Розповідають юристи.
Побольше документів!
"Главное - письмово оформити відносини із позичальником, - говорить юрист юркомпанії "Шмаров і Партнери" Ганна Панченко. - Інакше ви не зможете нічого довести в суді. Більше того, згідно зі ст. 1047 Цивільного кодексу України, договір позики має бути письмовим, якщо сума позики більше 170 грн.". Для більшої надійності краще оформити і розписку, і договір позики. "У договорі буде зафіксована сума позики, умови її передачі, порядок і терміни повернення, штраф за порушення зобов'язань, а розписка підтвердить сам факт передачі грошей", - радить старший юрист юркомпанії Jurimex Любомир Питель.
Валюта - відсотки!
Закон дозволяє позичати гроші не лише в гривні, але і у валюті. Але якщо справа дійде до суду, то боржника зобов'яжуть виплатити борг із валютної позики в гривні - за курсом НБУ на день ухвалення рішення судом. Складніша справа з відсотками за кредитом. "Стаття 4 Закону "Про фінпослуги" зазначає, що давати кошти у позику під відсотки можуть лише фінансові організації, котрі мають відповідну ліцензію", - говорить Любомир Питель.
Досвідчені боржники на основі цього можуть спробувати оспорити договір позики. "Але навіть якщо суд піде на умови боржника, то недійсними можуть визнати лише пункти договору, присвячені відсотковій ставці. А позичену суму позичальник повинен буде повернути в будь-якому разі". Аби вирішити цю проблему, вимагайте від позичальника написати розписку і підписати договір позики на суму більшу, ніж реально позичається. Скажімо, розписка пишеться на 6 тис. грн., а позичаєте лише 5 тис. грн. (1000 грн. і є відсотки за користування позикою).
Захист заставою!
Ще більше убезпечити себе можна, зажадавши від майбутнього боржника заставу - квартиру або машину. "Згідно з Цивільним кодексом, у фізособи, яка не має ліцензії на здійснення фінансових операцій, є на це право, - говорить адвокат юрфірми "Шмаров і Партнери" Олег Кононенко. - Оцінка застави виробляється сторонами довільно або на основі експертизи незалежного оцінювача.
При цьому укладається і нотаріально завіряється договір позики з вказівкою предмету і оцінної вартості застави". За словами опитаних нами юристів, в практиці до оформлення застави справа рідко доходить. Частіше використовується інший варіант: окрім договору позики, укладається нотаріально засвідчений договір поручительства, згідно з яким третя особа зобов'язалася погасити суму боргу й відсотки за нею, якщо сам позичальник виявиться не в змозі вчасно виплатити позику.
Якщо борг не повернули
Якщо позичальник прострочив погашення боргу, відправляйте йому рекомендований лист з повідомленням. У нім зажадайте виплатити кредит і попередите, що у разі несплати подаватимете до суду. Якщо протягом тижня-двох боржник не з'явиться, звертайтеся до суду. Після його рішення потрібно звертатися до районної виконавчої служби за місцем проживання боржника, яка і стягатиме з нього гроші.
Уникнути судової тяганини вдасться тим, у кого договір позики завірений нотаріусом. "Нотаріальне посвідчення зручне тим, що в разі неповернення грошей кредиторові не треба буде звертатися до суду за визнанням своїх прав. Потрібно буде отримати виконавчий напис нотаріуса на договорі і з ним звертатися до виконавчої служби", - говорить Ганна Панченко.
Антон Одарюк
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас