Банкам заборонили відбирати заставні квартири до закінчення кредитного договору — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам заборонили відбирати заставні квартири до закінчення кредитного договору

Нерухомість
1552
Міністерство юстиції спростило життя власникам кредитного житла і ускладнило банкірам: тепер вони не мають права відбирати заставу до кінця дії кредитної угоди. Міністерство юстиції змінило умови здійснення виконавчого напису нотаріусом на іпотечних угодах, що призвело до ускладнення стягнення боргу по іпотеці, повідомляє прес-служба Українського кредитово-банківського союзу (УКБС).
"Необачне рішення Мін'юсту призвело до неможливості стягнути борг за фактом невиконання зобов'язань в період дії кредитної угоди. Це, у свою чергу, призвело до порушення прав, наданих кредиторам законодавством України", - указується в повідомленні.
За даними УКБС, Мін'юст змінив умови здійснення виконавчого напису нотаріусом на іпотечних угодах, передбачивши, що він здійснюється у зв'язку з простроченням виплат обов'язкових платежів в разі закінчення терміну основного й іпотечного договору.
"Наслідком непродуманості прийнятого Мін'юстом документа може стати зникнення іпотечного кредитування з переліку послуг і сповільнення в будівельній галузі", - підкреслюють в УКБС.
Союз відзначає, що Цивільним кодексом і законом України "Про іпотеку" передбачена можливість здійснення виконавчого напису до закінчення терміну основного зобов'язання і не встановлені застереження щодо часу виникнення права на звернення за стягненням.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас