Ринок акцій РФ у середу відновив річні вершини індексів на зовнішньому позитиві — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок акцій РФ у середу відновив річні вершини індексів на зовнішньому позитиві

Фондовий ринок
86
Ринок акцій РФ в середу відновив підйом на всьому спектру blue chips на тлі позитивної динаміки світових фондових майданчиків і нафти, що підігрівається сильними корпоративними звітами в США і ослабленням долара, індекси РТС і ММВБ відновили річні вершини.
За підсумками торгів, індекс ММВБ піднявся до 1362,86 пункту (+3,19%), індекс РТС зріс до 1441,24 пункту (+2,94%), вартість більшості "фішок" підвищилася на біржах на 0,3-5%.
Ф’ючерс на індекс РТС зріс до базового активу всього на 3,8 пункту, що свідчить про нейтральні очікування гравців.
Лідерами зростання серед blue chips стали акції "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+13,7% у РТС і +7,1% на ФБ ММВБ), що досягли рівня 24 липня минулого року.
Подорожчали також акції "Газпрому" (+5,2% на ФБ ММВБ, до 200,45 крб.), ВТБ (РТС: VTBR) (+0,6%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+3%), "Норнікелю" (РТС: GMKN) (+5%), "Роснафти" (РТС: ROSN) (+0,9%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+3,9%), "Татнафти" (РТС: TATN) (+1,6%), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+3,1% і +3,5% у РТС), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+4%).
Європейські індекси в середу зросли в межах 2%, також підйомом індексів почалися торги в США (до 18:45 індекс S&P 500 додав 1%).
Позитивом для Європи стали дані з ринку праці Великобританії - безробіття зросло в червні-серпні 2009 року найповільнішими темпами за рік, і число громадян, які отримують допомогу з безробіття, збільшилося не так істотно, як очікувалося.
Дані про промвиробництво в єврозоні за серпень виявилися гіршими за прогнози, але підвищення показника протягом четвертого місяця поспіль свідчить про відновлення економіки регіону (промвиробництво зросло в серпні на 0,9% при прогнозах зростання на 1,2%, в річному вираженні показник скоротився на 15,4% при прогнозах зниження на 15,5%).
Підтримку світовим майданчикам також надав звіт американської корпорації Intel, що вийшов напередодні після закриття торгів в США, і опублікований в середу звіт американського банку JPMorgan.
В третьому кварталі чистий прибуток Intel склав 33 центи на акцію проти середнього прогнозу в 28 центів на акцію. JPMorgan отримав в третьому кварталі чистий прибуток на рівні $0,82 з розрахунку на акцію, виручку - $28,8 млрд, експерти чекали прибуток на рівні $0,51 на акцію при виручці в $25,13 млрд.
Крім того, краще за очікування виявилися дані з роздрібних продажів і запасів на складах в США. Роздрібні продажі у вересні знизилися на 1,5% при прогнозах скорочення на 2,1%, продажу без врахування автомобілів піднялися на 0,5%, тоді як експерти чекали підвищення всього на 0,2%.
Запаси товарів на складах в США знизилися в серпні на 1,5% (очікувалося зниження на 1%) - до $1,31 трлн - мінімального рівня з грудня 2005 року. Скорочення запасів триває вже дванадцять місяців поспіль, що є найдовшим періодом падіння з 2002 р.
Нафта в середу закріпилася вищим $75 за барель WTI вперше з жовтня минулого року на тлі ослаблення долара (євро піднявся до $1,49) і за рахунок зростаючого оптимізму інвесторів стосовно перспектив світової економіки, який підкріплюється новим прогнозом ОПЕК щодо попиту на сировину. Прогноз ОПЕК світового споживання нафти на 2009 рік підвищений на 200 тис. барелів на добу, на 2010 рік прогноз скоректований у бік підвищення на 380 тис. барелів на добу.
Ціна грудневих ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI до 18:45 зросла до $75,37 за барель (+0,9%).
Як відзначає начальник відділу продажів ІФ "Олма" Дмитро Лобанов, хороша статистика з роздрібних продажів в США і сильна корпоративна звітність Intel і JPMorgan додали сили покупцям, надавши фундаментальне виправдання "довгим позиціям" на ринках акцій.
За словами аналітика ІФК "Метрополь" Дмитра Макарова, ринок в США відкрився зростанням індексів, відіграючи добрі результати Intel і JPMorgan, проте вітчизняні гравці ввечері в середу вирішили взяти паузу і зафіксувати частину прибутків.
"Індекс ММВБ завершив день поблизу опору на рівні 1365 пунктів. Продовження зростання призведе індекс до мети на рівні 1400 пунктів. Найближча підтримка розташована на позначці 1320 пунктів", - вважає аналітик компанії "Атон" Наталія Вигодіна.
Аналітик ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслав Клещов виділив акції "Газпрому", які вийшли на максимуми року і досягли рівня 200 рублів за штуку, також експерт відзначив падіння інтересу до ОДК і попиту, що з'явився, на телекоми.
"Ми вже бачили закриття "коротких позицій" в паперах "Газпрому" і розраховуємо на посилення цього процесу при впевненому проходженні круглої позначки 200 рублів. Після різкого сплеску в останні два дні вичерпався інтерес до акцій ОДК, які навіть пішли в невеликій "мінус", зате несподівано активізувалися спекулянти в паперах регіональних телекомів. Таке враження, що гроші на ринку послідовно перетікають з одного сектора в іншій, піднімаючи папери, що відстають в зростанні. Відповідно, можна чекати, що найближчим часом інвестори пригадають і металургів, які консолідуються вже з серпня, і виробників мінеральних добрив, боковик по яких ще триваліший", - відзначає він.
"Ми продовжуємо дивитися вгору на ринку, пропонуючи утримувати "довгі позиції" і використовуючи просадку цін для нарощування "лонгів", - сказав Клещов.
На думку керівника департаменту довірчого управління "Столичної фінансової корпорації" Кирила Алексєєва, в середу ринок акцій може показати останні акорди зростання.
Ринок наполегливо ставить рекорд за рекордом, агресивно відіграючи ідею швидкого виходу світової економіки з кризи, "проте, на нашу думку, спекулянти перестаралися і ринок перегрітий", - відзначив експерт. "Чекаємо в найближчий день масштабної корекції і радимо скорочувати позиції в російських "блакитних фішках", - сказав він.
Начальник аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександр Іванищев вважає, що наступною метою корекції ринку вниз може стати рівень 1239 пунктів з індексу ММВБ.
"Інерція набраного зростання і значний обсяг закачаних в ринок грошей, мабуть, ще здатні протягом деякого часу підтримати акції на досягнутих рівнях. Звіти американських банків, що виходять, в принципі здатні зберегти головну інтригу очікувань до кінця тижня. Проте, індекс ММВБ значно відірвався від тилів: найближчі рівні підтримки в особі короткочасних балансових цін перебувають на позначках 1282 пункти і 1239 пунктів. Найбільш вірогідною наступною метою корекції може послужити саме рівень 1239 пунктів, де знаходяться попередній вересневий максимум індексу (1241 пункт) і незакритий "геп" від 8 жовтня. Якщо ринок отримає необхідний інформаційний привід, то падіння до цього рівня може відбутися протягом одного дня", - вважає експерт.
В США напередодні ринок узяв перепочинок після 6 сесій безперервного зростання: індекси S&P 500 і Dow Jones знизилися за підсумками торгів, лідерами падіння стали акції банків і страхових компаній.
Nasdaq трохи виріс, оскільки покупка Starent Networks Corp компанією Cisco Systems Inc. сприяла подорожчанню акцій високотехнологічних підприємств.
Акції банків подешевшали після того, як аналітик Мередіт Уїтні знизила рейтинг Goldman Sachs Group Inc. Падіння вартості паперів страховиків було спричинене розглядом реформи охорони здоров'я, що продовжується в Конгресі.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ в середу лідерами зростання виступили акції "Сибіртелекому" (РТС: ENCO) (+9,6%), "Трубної металургійної компанії" (РТС: TRMK) (+7,6%), "Волгателекому" (РТС: NNSI) (+7,2%), РТМ (+7%), АФК "Система" (РТС: AFKS) (+6,7%), "Північно-західного телекому" (РТС: SPTL) (+6,3%).
Подешевшали папери генеруючих компаній: "Інтер РАТ ЄЕС" (РТС: IRAO) (-5,7%), ТГК-2 (РТС: TGKB) (-3,4%), "РАТ ЄС Сходу" (-3,3%), ОДК-2 (РТС: OGKB) (-3,1%), ОДК-4 (РТС: OGKD) (-2,9%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $10,483 млн, в секції RTS Standard оборот досяг $558,8 млн, на ФБ ММВБ обсяг операцій перевищив 97,9 млрд рублів (лідер - "Газпром" (РТС: GAZP) - 33,487 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас