Самовільні забудови можна зареєструвати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Самовільні забудови можна зареєструвати

Нерухомість
7153
15 жовтня набирає чинності новий тимчасовий порядок прийняття в експлуатацію завершених приватних житлових будинків садибного типу, побудованих без дозволу на виконання будівельних робіт.
Всі приватні будинки садибного типу, побудовані без дозволу в період з 5 серпня 1992 р. по 1 січня 2008 р., можуть бути прийняті в експлуатацію органами Держархбудінспекції на підставі заяви, написаної до 31 грудня 2010 р. Така норма закріплена постановою Кабінету міністрів (№1035) від 9 вересня ц.р.
За словами міністра регіонального розвитку і будівництва України Василя Куйбіди, складний, зарегульований і довготривалий порядок землевідведення, розробки, узгодження і затвердження проектної документації, оформлення дозвільних документів для початку будівництва призвів до великої кількості самовільного будівництва, особливо в сільській місцевості. "За прогнозними оцінками, тільки в сільській місцевості кількість неприйнятих в експлуатацію приватних житлових будинків садибного типу, дачних і садових будинків з господарськими будівлями і спорудами складає приблизно 1,5 млн. об'єктів", - заявив учора Куйбіда.
Щоб легалізувати самобудови, до заяви про прийняття в експлуатацію будинку площею не більше 200 кв. м і з техспорудами не більше 100 кв. м потрібно прикласти довідку про узгодження прийняття в експлуатацію, видану в місцевому виконавчому органі влади, а також техпаспорт будинку, виданий в БТІ.
Сертифікат про відповідність будівлі державним буднормам видається Держархбудінспекцією по місцю розташування будинку протягом 10 днів. За послугу доведеться заплатити не більше 600 грн. (0,5-0,7 мінімальних зарплат). Також власникові будинку доведеться заплатити адмінштраф за самовільне будівництво у розмірі 170 грн. Якщо будівля площею 200-350 кв. м, то ще потрібно буде викластися за технічний огляд будинку, а якщо більше 350 кв. м, - за технічне обстеження.
За словами Олександра Попова, директори проектної групи "Архиматика", всі комунікації (вода, каналізація, газ, електрика) підводяться до будинку і підключаються виключно на підставі погоджених проектів, а значить, є ризик, що без узаконеного погодження будівництва власникові буде відмовлено в підведенні та підключенні комунікацій, електроенергії, газу, каналізації. "Питання справді актуальне, оскільки, крім того що будівля може бути небезпечною для мешкання, варто пам'ятати, що особа, яка побудувала той або інший об'єкт нерухомості самовільно, не є його власником до моменту належного документального оформлення, а значить, не має права їм розпоряджатися: дарувати, продавати, здавати в оренду, а також здійснювати інші операції. Можуть виникнути й деякі проблеми при оформленні такого майна в спадок. У свідоцтві про право на спадок не вказуються об'єкти, вказані в документах БТІ як самобудова", - пояснює Попов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас