НБУ доручив керівникам теруправлінь контролювати надходження і повернення коштів за кредитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ доручив керівникам теруправлінь контролювати надходження і повернення коштів за кредитами

Кредит&Депозит
658
Національний банк України доручив керівникам своїх територіальних управлінь організувати ефективний контроль за кожним зареєстрованим кредитом в частині надходження коштів резидентам-позичальникам і повернення коштів нерезидентам відповідно до Платіжного календаря.
Про це сказано в листі НБУ, текст якого має в своєму розпорядженні РБК-Україна.
У випадку виявлення розбіжностей між запланованими сумами до погашення і сумами фактично здійснених переказів для погашення кредитів за звітний період, необхідно встановити причини таких розбіжностей, а в разі встановлення порушень при формуванні банками вказаної звітності - застосовувати до банків штрафні санкції.
В зв'язку з численними фактами неправомірного обліку дострокових і прострочених платежів в обсягах щомісячних планових платежів, допущенням банками інших помилок при заповненні статистичних звітів (завищення окремих сум заборгованості або платежів в 100 разів через неправильно застосовані одиниці виміру, помилки в реєстраційних даних і кодах валюти кредитів, отриманих від нерезидентів, ненадання даних по окремих кредитах і тому подібне), що призводить до неодиночних замін файлів звітності, Нацбанк звертає увагу керівників банків на необхідність встановлення посиленого контролю за даними Платіжного календаря по операціях в іноземній валюті з зовнішньої заборгованості перед нерезидентами.
НБУ також нагадує, що від звітної дати 1 вересня 2009 р. статистичні звіти за вказаними формами подаються в основному режимі експлуатації і, в разі спотворення звітності, банки несуть відповідальність згідно з вимогами чинного законодавства і нормативно-правових актів Національного банку України.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас