Мінфін позичає не на довго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін позичає не на довго

Казна та Політика
527
Вчорашній аукціон із розміщення облігацій внутрішнього держзайму виявився дуже показовим. Мінфін розмістив ОВДЗ на 1,38 млрд. грн. Щоправда, більша частина цього боргу - короткі інструменти, строком шість місяців. Заплатити за них довелося дуже дорого.
Міністерству фінансів вдалось за один день залучити відразу 1,38 млрд грн. "Результати аукціону в цілому можна вважати вдалими для Мінфіну. Сприятливим тлом для цього стало збереження надлишкової ліквідності в банківській системі й відсутність реальних альтернатив для вкладень гривневих коштів",- розповів директор казначейства "Райффайзен Банк Аваль" Володимир Кравченко.
Він зазначив, що, як і раніше, інвестори найбільший інтерес виявили до найбільш коротких паперів. Із загальної суми розміщених облігацій більше 1,28 млрд грн припало на шестимісячні папери. Це пов'язано з об'єктивним сприйняттям інвесторами довгих паперів як більш ризикованих і відсутністю в багатьох банків довгих лімітів на папери Мінфіну.
Нагадаємо, на торгах 6 жовтня обсяг розміщення склав 1,67 млрд. грн. З них 912 млн. грн. припало на облігації строком шість місяців. Щоб зацікавити покупців, довелось запропонувати їм прибутковість від 21,44% до 24,63%.
Тоді Мінфін уперше запропонував спеціальні ОВДЗ, призначені для фінансування підготовки до Євро-2012, з погашенням у вересні 2012 р. Тоді ж НБУ розробив спеціальну програму рефінансування під кредити на будівництво для підготовки до чемпіонату з футболу. Прибутковість з цих інструментів склала 20% річних.
До аукціону 13 жовтня Мінфін готувався з особливою серйозністю. "14 жовтня уряд має погасити ОВДЗ на 1,1 млрд. грн. Ми вважаємо, що результати аукціону будуть скромнішими через більш низьку ліквідність банківської системи. Залишки на коррахунках банків України знизилися на 2 млрд. грн. у порівнянні з попереднім аукціоном - до 14,7 млрд. грн. на даний момент, і перебувають на мінімальному рівні в жовтні 2009 р. З огляду на проблеми з наповненням бюджету й великий обсяг майбутніх погашень ОВДЗ, емітованих в 2009 р., в уряду немає альтернативи підвищенню прибутковості",- говорить старший фінансовий аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса.
Аналогічну оцінку дав начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Bank (Україна) Олександр Печерицин. "Мінфіну 14 жовтня необхідно буде погасити ОВДЗ на 1,08 млрд. грн. Аукціон повинен дати не менш 1,1 млрд. грн. до бюджету, оскільки інших джерел для погашення даного випуску немає. У той же час попит з боку недержавних банків буде цілком залежати від прибутковості, що запропонує Мінфін. Так, наприклад, на минулому аукціоні для залучення необхідного обсягу фінансування Мінфін змушений був підвищити прибутковість з низки випусків до рівня максимальної прибутковості заявок",- зазначив експерт.
Що грошей у бюджеті немає, підтверджується також тим, що дотепер двом із трьох учасників торгів з приватизації Одеського припортового заводу не повернули суми завдатку (по 400 млн. грн.). Держава пообіцяла зробити це, але не раніше листопада.
Учора покупцям були запропоновані папери зі строком шість і вісім місяців, а також два роки. Крім того, Мінфін знову запропонує спеціальні ОВДЗ, призначені для фінансування підготовки до Євро-2012. Але щоб на тлі падіння ліквідності банківської системи залучити потрібний мільярд, Мінфін був змушений різко "задерти" ставки. Це єдиний вихід, оскільки інститут первинних дилерів, які повинні гарантовано викуповувати держоблігації, ще не запущений.
Єдина порівняно низька ставка - 20% річних - збереглася із паперів для фінансування підготовки до Євро-2012. Зате за восьмимісячними і дворічним ОВДЗ Мінфін заплатить пристойні 23% і 25,5% річних.
Як і 6 жовтня, найбільший обсяг коштів удалося зібрати з шестимісячних паперів. Середньозважена прибутковість з них склала 26% річних. З огляду на, що наступного дня зібрана сума повинна повернутися назад в економіку, відбулася заміна довгого дешевого на короткий дорогий борг. Саме цей підхід призводить до краху фінансові піраміди й обвалив в 1998 р. піраміду ОВДЗ в Україні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас