"Надра" висилають збитки за кордон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Надра" висилають збитки за кордон

Валюта
2029
Тимчасовий адміністратор Валентина Жуковська пропонує власникам боргів банку втратити від 80% до 50% і надати банку "Надра" субборг на суму до $40 млн.
Експерти вважають, що рада кредиторів не пристане на цю пропозицію і почне судові процеси з метою заарештувати активи акціонерів банку "Надра" в Україні і за кордоном.
Пропозиція з реструктуризації боргів, розроблена тимчасовою адміністрацією банку "Надра", містить три варіанти повернення коштів кредиторам банку. Перший - погашення з 80%-им дисконтом. Другий - списання 50% боргів і реструктуризація залишку боргу на 4,5 роки ставкою 8% річних. І нарешті, третій - конвертація 50% боргів у субборг на дев'ять років зі зниженням відсоткової ставки на 3% і реструктуризація залишку боргу на вісім років зі зниженням відсоткової ставки на 4% річних.
Аналітики оцінюють запропоновані банком умови реструктуризації як надто амбіційні. "Всі варіанти, особливо перший, показують ідею профінансувати збитки банку за рахунок грошей власників облігацій,- говорить банківський експерт Олександр Охрименко.- Пропоновані ставки носять свідомо неринковий характер. Ставки повинні бути не менш 14-16% річних".
З ним погоджується Сергій Фурса, старший фінансовий аналітик Astrum Investment Management. "Ця пропозиція краще попередньої, але навряд чи може серйозно потішити кредиторів. З огляду на хиткість позиції банку, другий і третій варіанти в принципі не розглядаються, особливо з огляду на екзотичність третього варіанту. Виплата 20% схожа на пропозицію казахстанських банків. Її можна назвати ринковою, з огляду на фінансовий стан банку",- говорить експерт.
Схоже, у власників боргів банку "Надра" немає іншого вибору, крім як піти на реструктуризацію, тому що у випадку банкрутства банку вони не отримать навіть 20% номінальної вартості його боргів. Історія світового ринку єврооблігацій знає не один випадок, коли власники єврооблігацій країн, що розвиваються, втрачали дуже багато на своїх інвестиціях. Інша справа, що після таких подій єврооблігації емітентів з українським капіталом будуть ще років десять сприйматися на світовому ринку як дуже високоризиковані об'єкти для інвестування.
Втім, як пояснив один зі членів клубу кредиторів банку "Надра", інвестори можуть спробувати надавити на банк "Надра" і уряд України через міжнародні суди. "Не виключені рішення судів про арешт майна банку "Надра" і пов'язаних з ними структур за кордоном,- говорить банкір.- При цьому третьою особою в судових процесах інвестори напевно побажають бачити Нацбанк, що надавав банку рефінансування".
Сергій Фурса також не виключає, що кредитори запропонують свої варіанти компромісного рішення: "Вони впевнені, що до президентських виборів з банком "Надра" нічого поганого не станеться, а значить можна продовжувати вести переговори і спробувати отримати більш прийнятні умови". За його словами, кредитори діють організовано, що унеможливлює шантаж, як у випадку з "Нафтогазом".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас