До футбольної перездачі готові? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До футбольної перездачі готові?

Казна та Політика
420
Підсумки чергового інспекційного візиту експертів Європейської футбольної спілки (УЄФА) до України виявилися позитивними. "На сьогодні ми задоволені тим прогресом, якого досягла Україна", - заявив за підсумками візиту представник УЄФА, директор Євро-2012 Мартін Кален. Однак, не дивлячись на позитивну оцінку, питання до міст-претендентів ще залишилися.
Нагадаємо, що 11-12 грудня на засіданні виконкому УЄФА затвердить список міст, які дістануть право на проведення футбольних турнірів чемпіонату в Україні. Відстояти своє футбольне право повинен Донецьк, Львів і Харків. Київ 13 травня вже дістав право на проведення турніру. Однак УЄФА має ще вирішити питання про надання столиці права проведення фінального турніру у рамках чемпіонату.
На думку Калена, виконання проекту будівництва стадіону у Львові рухається згідно графіку. Але владі міста "ще доведеться зробити досить багато роботи для того, щоб впродовж наступних двох місяців гідно себе показати".
Київ представник УЄФА похвалив обережно. "Мої колеги, які відповідають за питання, пов’язані зі стадіоном у Києві, задоволені роботами, які проводяться на ньому. Все там іде своїм порядком... Значний прогрес був зроблений на "Олімпійському", - констатував Кален. І хоч у експерта наразі немає приводу для стурбованості тим, що НСК побудують своєчасно. Однак, за його словами, Київ ще не подав до УЄФА плани з реконструкції стадіону. Крім цього, київській владі необхідно вирішити і питання транспортування людей із міжнародного аеропорту "Бориспіль" до столиці.
"У Харкові ми знову можемо говорити про недостатню готовність готельних номерів. Їх буде побудовано ще більше, але нам потрібні гарантії. Донецький аеропорт - на дизайнерському етапі. І ці конструкторські роботи повинні бути вже скоро завершені", - підсумував зауваження ще до двох міст Кален. При цьому представник Європейської футбольної спілки, директор Євро-2012, основною проблемою всіх українських міст-кандидатів вважає недостатню кількість готельних номерів. "У кожному місті існують свої завдання, які вони мають виконати, і в кожному з міст має місце брак номерів", - підсумував він.
Зі свого боку президент Федерації футболу України Григорій Суркіс зауважив, що підготовка міст вийшла на новий передтестовий рівень. Суркіс висловив надію, що футбольну перездачу у грудні витримали всі міста. Він також зазначив, що "незважаючи на кризу, що погіршила фінансову ситуацію в країні", з урядом вдається у повній мірі знаходити шляхи для розв’язання проблем, що стоять перед масштабним фінансуванням усіх проектів, які закладені в бюджеті інвестування структури міст.
У ході інспектування європейським експертам продемонстрували не лише футбольну інфраструктуру, яка була створена для підготовки проведення фінальної частини Євро-2012. У ході візиту також був проведений семінар для приймаючих міст, і перша зустріч із серії team-building за участю представників УЄФА, українського та польського місцевих оргкомітетів Євро-2012. Головна мета семінару, що відбувся - формування професійної та добре згуртованої команди організаторів турніру. Протягом двох днів семінару представники приймаючих міст обмінялися досвідом з участі в організації попередніх континентальних чемпіонатів із футболу.
Коментар
Павло Цируль, голова правління Громадської організації "Комітет громадського контролю ЧЄ-12":
- Головна проблема підготовки України до чемпіонату - відсутність сучасної туристичної інфраструктури. Особливо не вистачає хороших готелів... Сьогоднішню готовність туристичної інфраструктури оцінюю на рівні 10-15% від мінімуму, який необхідний для проведення заходу такого масштабу. Тому максимальну увагу потрібно приділити будівництву готелів. Часто виконавча влада заявляє, що в частині будівництва спортивної інфраструктури Україна випереджає власний графік та Польщу. Це дійсно так. Але досягнути такого результату вдалося завдяки приватним інвестиціям пана Ярославського та Ахметова, які збудували в своїх містах стадіони.
Стосовно ж туристичної інфраструктури (сюди включаю не тільки готелі, але й аеропорти, залізничні вузли і транспортні розв’язки), Україна набагато відстає від Польщі. Готовність Києва оцінюю на підготовчому рівні, бо в питанні будівництва великих інфраструктурних проектів (аеропортів та транспортних розв’язок) ми відстаємо. У той же час, я - оптиміст, і хочу вірити, що Євро-2012 буде в Україні.
Наталя Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас