Недобудови відмовляються від грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Недобудови відмовляються від грошей

Нерухомість
5992
Міністерство регіонального розвитку й будівництва розбирається із двома сотнями будинків, які відібрали для безкоштовної передачі квартир черговикам і пільговикам. У середу на засіданні Кабміну відомство звітуватиме за результатами моніторингу обраних недобудов, і тоді буде ухвалено рішення, скільки об'єктів профінансують. Поки що від участі в програмі відмовились чотири забудовники.
Як заявив у минулу п'ятницю заступник голови Міністерства регіонального розвитку й будівництва Дмитро Ісаєнко, міністерство проводить у регіонах моніторинг об'єктів, раніше відібраних за програмою добудування будинків для інвалідів і пільговиків. "Головне завдання нашого моніторингу - чи варто укладати інші договори, і що відбувається з тими об'єктами, за якими договори укладені й гроші проплачено. На сьогодні з 204 об'єктів, які прийняті, укладено 150 договорів на купівлю житла (4885 квартир), і за 145 з них уже виплачено гроші в розмірі 930 млн грн. Є багато об'єктів зі ступенем готовності 70% і вище. Але треба ж їх за два місяці добудувати, тому ми сьогодні визначаємо можливість укладання договорів і оплати грошей за договорами по об'єктах, які вже пройшли",- зазначив Ісаєнко.
Як повідомляли "ЭИ", у серпні Кабмін запропонував викуповувати в забудовників - переможців аукціонів Мінбуд - квартири в недобудованих будинках за пільговими цінами - на рівні 2,5-4,2 тис. грн., а потім передавати їх за списками Мінсоцполітики пільговикам і черговикам. З 5 серпня по 23 вересня уряд затвердив шість списків недобудованих і добудованих житлових об'єктів у регіонах України з метою викупу в них квартир за рахунок коштів Держіпотечної установи. Всі ці квартири повинні обійтися Кабміну в 1,472 млрд грн.
Головна умова участі в держпрограмі - закінчити будівництво будинку, а також зробити внутрішню обробку до 25 грудня ц.р. При цьому в іншому випадку забудовникові загрожує штраф. За кожним добудованим будинком закріплюється інспектор архітектурно-будівельного контролю й складається графік виконання робіт. Тому деякі компанії вже почали відмовлятися від участі в програмі. "Про те, що там існують серйозні штрафні санкції, я знаю. У нас дійсно є відмови від тих, хто пройшов. Наприклад, у Чернігові є будинок - забудовник прийшов і сказав: "Я не встигну й договір укладати не буду, тому що ви довго приймали розпорядження Кабміну, а я розраховував, що все буде набагато швидше, а тепер бачу, що не встигаю добудувати, тому договір укладати не буду". Є такі об'єкти в Бердянську, Запоріжжі. Їх небагато - десь об'єкта чотири зі всіх",- сказав Дмитро Ісаєнко.
Джерело в уряді вважає, що причина перегляду списку й моніторингу проекту добудування будинків з 70%-им ступенем готовності - банальна недостача грошей. "Кабмін хоче дотягти фінансування проекту до 1 млрд грн., котрий є від продажу держоблігацій ДІУ. Інші кошти треба шукати, а їх поки немає ні в стабфонді, ні в інших джерелах. Але потрібна офіційна причина відмови забудовникам, що залишилися,",- зазначив співрозмовник газети.
Примітно, що паралельно ДІУ намагається знайти недороге житло для пільговиків серед станового житла в київському регіоні. 7 жовтня відомство звернулося з листом до банків-партнерів із проханням надати їм інформацію про наявність нерухомого майна житлового призначення по м. Києву й Київській області. "Ми шукаємо дешеве житло в Києві для забезпечення пільговиків. Ми знаємо, що банки продають і пропонують на ринку своє майно. Ми можемо це майно купити, якщо ціна і якість будуть відповідати. Це може бути закладене житло, що перебуває у власності банків, або ж новобудови, якими володіють банки. Головне, щоб воно було в Києві або Київській області й відповідало критеріям Мінрегіонбуду",- заявив заступник голови ДІУ Сергій Святко. За його словами, ціна викупу квартир у банків поки не визначена. "Ми поки проводимо дослідження, хочемо зрозуміти ринок. Лист відправлено 7 жовтня, і поки результатів-відкликань від банків ми не одержали",- зазначив Святко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас