Стівен Кінг: Влада США грає із вогнем, не бажаючи стримувати падіння долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стівен Кінг: Влада США грає із вогнем, не бажаючи стримувати падіння долара

Валюта
8535
Небажання влади США стримувати падіння курсу долара може виявитися згубним не тільки для американської економіки: колапс долара може спровокувати ще одну фінансову кризу, зазначає головний економіст банку HSBC Стівен Кінг у статті, розміщеній в газеті The Independent.
Одним з небажаних для США наслідків зниження курсу долара може стати, на думку багатьох експертів, різке зростання вартості кредитування. Офіційна позиція Білого дому полягає в тому, що США потрібний сильний долар, однак де факто американський уряд негласно підтримує низький курс долара, тому що це сприятливо для американського експорту й ослабленої рецесією економіки.
Останній дійсний пік росту вартості долара відносно кошика валют основних торговельних партнерів США припав на 2002 рік, зазначив С.Кінг. Тоді США порівняно легко перенесли падіння на фондовому ринку й помірну рецесію, тому що інвестори віддавали долару перевагу перед євро і японською єною.
На думку економіста, довгострокове зниження курсу долара вже не можна пояснити циклічними коливаннями або аналогічними мінливими факторами. Про це свідчить, серед іншого, зліт цін на золото - інвестори вертаються до дорогоцінних металів як коштів заощадження, ігноруючи американську нацвалюту.
Долар втрачає свої позиції в якості світової резервної валюти. Подібний статус складно заслужити: резервній грошовій одиниці повинні довіряти, вона повинна бути в обігу в усьому світі. І згодом у держави, валюта якої стає резервною, з'являється можливість і бажання зловживати цим унікальним статусом. США, наприклад, скористалися довірою до долара зокрема для того, щоб позичати рекордні обсяги коштів в іноземних кредиторів, і тепер - на тлі величезного держборгу й дефіциту американського держбюджету - долар уже не такий стійкий, як раніше, зазначає Кінг.
Разом з тим "колапс долара буде катастрофою для всіх: виросте вартість кредитування в США, міжнародна грошова система втратить стабільність, економічні коливання будуть за своїм масштабом нагадувати потрясіння 1970-х", вважає експерт.
І це буде тривати доти, доки світ не знайде новий символ стабільності. Цілком можливо, що для початку з'являться такі стабільні валюти в окремих регіонах: наприклад, для Азії й Близького Сходу цю роль може зіграти китайський юань.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас