Боржників зроблять невиїздними — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боржників зроблять невиїздними

Кредит&Депозит
2922
Службовці почнуть по-новому боротися із невиплатою кредитів. На минулому тижні було вирішено не випускати недбалих позичальників за кордон: після створення бази даних митники будуть повертати на кордоні всіх, хто вчасно не заплатив банку. Президент своїм указом доручив Кабміну розробити відповідну процедуру і методику роботи. Після її появи стане остаточно зрозуміло, за які саме невиплати і впродовж якого часу позичальників почнуть заносити до чорних списків невиїзних.
Боржникам фінустанов збираються заборонити виїзд з України. Минулого тижня глава держави своїм указом (№813/2009), що стосується стабілізації банківської системи, доручив Кабміну вжити заходів для запровадження тимчасової заборони на виїзд за кордон громадян, які "мають невиконані кредитні зобов'язання перед фінустановами". Одночасно з'явився лист Нацбанку (№18-312/4255-18700), в якому регулятор закликав підопічних активніше в судовому порядку ініціювати таку заборону відносно неплатників за кредитами.
На сьогодні невиїзними є лише ті проблемні позичальники, справи яких дійшли до судів, і лише в одному випадку: якщо фінустанова клопотала в своїй позовній заяві про введення заборони на виїзд банківського боржника за кордон і суд задовольнив його прохання. Причому, як повідомили в Мін'юсті, реально це правило запрацювало лише з 27 травня 2008 р., після того, як з'явився спільний лист Міністерства юстиції і адміністрації Державної прикордонної служби №25-32/463 "Про запровадження єдиного порядку виконання державними виконавцями деяких норм чинного законодавства". Хоча формально така можливість була у банків ще з січня 1995 р.: після появи постанови Кабміну №57,яка вийшла на виконання Закону "Про порядок виїзду і в'їзду до України громадян України".
"Інформація про те, що ті або інші наші співвітчизники не можуть перетнути кордон за рішенням суду, сьогодні щодня передається до Держмитслужби. Ми відстежували лише перші результати спільного листа з митниками. За перші півтора місяці після підписання документа з країни не було випущено близько 100 осіб. Щоправда, ми не обирали із загального списку саме тих громадян, про заборону на виїзд яких клопотали банки, це все невиїзні, за якими були рішення судів. Серед них є, наприклад, люди які не платять аліменти", - розповіла прес-секретар Мін'юсту Лія Ільченко.
"Лише коли людина пред'являє паспорт на кордоні, ми повідомляємо їй, чому заборонено виїжджати: тому що вона не заплатила за комунальні послуги або знаходиться під слідством і давала підписку про невиїзд. Окремої статистики з банківських боржників, тим більше з тих, хто намагався виїхати і не був випущений, у нас немає", - доповнив її представник прес-служби Держприкордонслужби Андрій Кучеров.
Опитані "ДС" експерти впевнені, що документ, який Президент доручив розробити Кабміну, закриє кордон для всіх проблемних позичальників українських фінустанов, а не лише тих, відносно яких вже є відповідні рішення судів. Банкіри сьогодні висувають різні версії відносно критеріїв, за якими боржники будуть з'являтись в чорних списках Держмитслужби. Згідно з першою, до невиїзних потраплять ті, хто певний час не виконує свої зобов'язання перед банком, не отримавши у нього на це офіційного дозволу (не підписавши договір про відтермінування, реструктуризацію позики та ін.).
"Вважаю, позичальник повинен автоматично переноситися в категорію "потенційне неповернення", якщо протермінування перевищує три місяці. І в даному випадку необхідно відштовхуватися саме від термінів протермінування і не брати до уваги суму заборгованості", - вважає заступник директора департаменту організації продажів продуктів роздрібного бізнесу банку "Фінанси і Кредит" Данило Фурса. Фінансисти впевнені, що немає сенсу обмежувати в пересуванні громадян, які протермінували свої виплати на незначні терміни, - один-два місяці.
За іншою версією, заборона на виїзд за кордон не повинна прив'язуватися до термінів неповернення, її варто застосовувати лише відносно злісних неплатників, чий фінансовий стан не постраждав через кризу, і кредитних шахраїв". В умовах фінансової кризи не можна запроваджувати такі обмеження для всіх позичальників. Адже в більшості випадків зниження платоспроможності сталось не з їх вини, я маю на увазі і звільнення з місця роботи, і зростання курсу інвалюти. Вважаю, що так карати можна лише кредитних шахраїв, відпочатку не збиралися виплачувати свої позики", - зазначила заступник голови правління банку "Хрещатик" Ірина Скирчук.
Сьогодні фінансисти бачать дві можливості подачі до Держмитслужби інформації про недбайливих позичальників. Найбільш вірогідним варіантом вважається розробка єдиної бази даних митників одним із чотирьох бюро кредитних історій, які існують в нашій країні: ТОВ "Перше всеукраїнське бюро кредитних історій", ЗАТ "Міжнародне бюро кредитних історій", ТОВ "Українське бюро кредитних історій" і БКІ "Дата Майнінг Груп". Інший варіант - це підключення митників до вже існуючої системи.
"Держмитслужба могла б робити он-лайн запит в кредитне бюро, в якому база даних оновлюється протягом двох днів з часу зміни статусу кредиту, у тому числі і щодо протермінування. За результатами такого запиту давалася б однозначна відповідь: немає протермінування, ви можете виїжджати за кордон або є протермінування, будь ласка, розрахуйтеся, а потім плануйте подорожі", - сказав начальник управління операційних ризиків Platinum Bank Андрій Ігнатов.
В чому сьогодні фінансисти не сумніваються, так це в тому, що після введення заборони на виїзд з країни серед проблемних позичальників помітно зросте погашення кредитів. "Таке табу реально стимулюватиме багато боржників до оперативного погашення давніх заборгованостей", - сказала заступник голови правління АТ "БрокБізнесБанк" Наталя Синявська. За даними НБУ, з січня по жовтень 2009 р. доля проблемних позик загалом в кредитному портфелі нашої банківської системи збільшилась з 2,27 до 6,8%.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас