Долар досяг критичної позначки - центробанки світу переводять резерви в інші валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар досяг критичної позначки - центробанки світу переводять резерви в інші валюти

Валюта
20598
Світові центральні банки втрачають довіру до долара США і переводять рекордні обсяги доларових резервів у євро і японську ієну, повідомило агентство Bloomberg.
Як очікується, це може призвести до подальшого зниження курсу долара після обвалу за підсумками двох останніх кварталів, який став максимальним за останні два десятиліття: у квітні-вересні долар втратив 10,3%, продемонструвавши найрізкіше падіння з 1991 року.
В третьому кварталі центробанки світу збільшили валютні резерви на рекордні з 2003 року $413 млрд - до $7,3 трлн. При цьому в другому кварталі 63% нових відрахувань було вкладено в євро та ієну, за даними Barclays Capital.
Такої реакції світових центробанків варто було чекати, оскільки уряд США негласно схвалює слабкість нацвалюти з метою підтримки експорту, доки низький курс долара не почне відлякувати нових кредиторів, відзначає Bloomberg.
"Світові центральні банки серйозніше ставляться до диверсифікації, тоді як у минулому вони обмежувалися виключно розмовами про неї, - стверджує екс-аналітик Федерального резерву США і головний стратег Barclays з американської нацвалюти Стівен Енгландер. - Схоже, вони справді відмовляються від долара".
З 1999 року середня частка доларових активів у нових валютних резервах центробанків світу складала 63%, проте в другому кварталі вона скоротилася до 37%, а в третьому кварталі "ця тенденція, мабуть, прискорилася", відзначив С.Енгландер.
Доларовий індекс ICE, що враховує котирування долара до валют 6 основних торгівельних партнерів США, відділяють від історичного мінімуму всього 6 пунктів - минулий тиждень показник завершив на рівні 75,77 пункту.
Представники компаній і державні чиновники за межами США починають говорити про те, що слабкість долара завдає збитків економіці їхніх країн.
За даними Bank of America-Merrill Lynch, країни, що розвиваються, продали близько $30 млрд активів в обмін на євро, ієну та інші валюти починаючи з березня. Це сприяло зниженню питомої ваги долара у валютних резервах центробанків, які публікують офіційну інформацію про свої резерви, в другому кварталі на 2,2 процентного пункту - до 62,8% на 30 червня 2009 року, повідомив Міжнародний валютний фонд.
"Диверсифікація з виходом з долара прискориться, - упевнений валютний менеджер Akettu Gestuekker SGR SPA в Мілані Фабриціо Фьоріні. - Люди скуповують євро не тому, що їм потрібна ця валюта, а тому, що вони хочуть позбутися долара. У довгостроковій перспективі США вже не будуть тією могутньою державою, якою вони колись були".
Але не всі аналітики згодні з цією точкою зору: на думку Крістофа Кінда з Frankfurt Trust, скорочення доларових активів - тимчасове явище, і тренд зміниться, як тільки Федеральний резерв почне підвищувати процентні ставки, які на даний момент перебувають біля нульової позначки (у діапазоні від 0 до 0,25%).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас