"Ъ": Гроші взяли у полон — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Гроші взяли у полон

1490
Незважаючи на те, що в п'ятницю минув відведений законом термін повернення коштів учасникам конкурсу з продажу 99,567% акцій Одеського припортового заводу, двоє з них не отримали своїх грошей. У Фонді держмайна заявляють, що виплату коштів, шляхом бюрократичних процедур, затягує Держказначейство. А учасники конкурсу стверджують, що Кабмін не може повернути заставу, оскільки її вже витратили. Вони готові в судовому порядку домогтися не тільки її виплати, але й компенсації збитків.
Про те, що відведений наказом Фонду держмайна (ФДМ) №1800 "Про затвердження положення про порядок проведення конкурсів з продажу пакетів акцій акціонерних товариств" термін повернення застав учасникам конкурсу із продажу Одеського припортового заводу (ОПЗ) закінчився в п'ятницю зранку, повідомив заступник голови відомства Олександр Потімков. За його словами, кошти повернули тільки одному учасникові конкурсу - компанії "Азот-Сервіс": "Ми передали Держказначейству всі необхідні документи на повернення коштів Нортімі' і 'Фрунзе-Флора', але, наскільки мені відомо, поки нічого не повернули".
Від докладніших коментарів заступник голови ФДМ відмовився, однак джерело у фонді повідомило, що Держказначейство відмовляється визнавати передані відомством документи дійсними. "Вони постійно наводять якісь бюрократичні відмовки, говорять, що не вистачає то одного, то іншого документу. При цьому тих документів, які ми надали, було достатньо, щоб ще в понеділок повернути кошти 'Азоту-Сервісу'",- пояснив співрозмовник. У прес-службі Держказначейства затримку виплати коштів учасникам конкурсу з продажу ОПЗ не коментують.
Нагадаємо, ФДМ відмовився визнати покупцем ОПЗ компанію "Нортіма", підконтрольну групі "Приват". Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко обвинуватила учасників конкурсу в змові, а "Нортіма" оскаржила рішення фонду в суді. Крім "Нортіми", у конкурсі брала участь компанія "Фрунзе-Флора" підприємця Костянтина Григоришина та "Азот-Сервіс", підконтрольний нафтохімічній компанії "Сибур".
Як заявив у п'ятницю інтернет-виданню "Українська правда" Григоришин, від імені прем'єра йому повідомили, що грошей у бюджеті немає й заставу повернуть, тільки коли МВФ виділить Україні гроші, тобто не раніше листопада. Представник "Нортіми" Тимур Новіков зазначив, що буде домагатися в суді не повернення застави, а визнання компанії переможцем у конкурсі. У прес-службі Кабміну коментувати ці заяви не стали.
За словами аналітика ІК Dragon Capital Олени Бєлан, у вересні в Україну надійшло $400 млн позики МВФ і ці кошти дотепер не витрачені. "Знайти в бюджеті 400 млн грн на виплату застави одним-двом компаніям можна, критичного дефіциту коштів зараз немає",- погоджується аналітик ІК "Сократ" Михайло Сальників.
У прес-службі групи "Енергетичний стандарт" Костянтина Григоришина вчора повідомили, що в угоді про внесення застави для участі в конкурсі зазначався п'ятиденний термін його повернення у випадку, якщо компанія програє або конкурс визнають недійсним. У найближчі дні компанія планує подати до ФДМ позов із вимогою повернути заставу й компенсувати її збитки.
"Зараз ми оцінюємо вартість грошей, які вносили як заставу. Чим довше Держказначейство буде затримувати повернення конкурсних гарантій, тим більшу суму державі прийдеться повертати",- заявили в "Енергетичному стандарті".
За словами партнера юрфірми Magisters Олексія Рєзнікова, учасники конкурсу мають бездоганну правову позицію для вимоги в судовому порядку суми конкурсної гарантії і штрафних санкцій.
"Мова йде про незаконне використання чужих коштів, що прямо порушує Господарський кодекс",- говорить він.
Глава аналітичного департаменту BG Capital Володимир Нестеренко впевнений, що ця ситуація негативно вплине на інвестиційну привабливість українських підприємств, що може змусити уряд таки знайти спосіб для повернення застави, принаймні, одному з учасників. Бєлан з Dragon Capital нагадує, що у вересні прем'єр-міністр провела зустрічі із представниками бізнесу, на яких закликала інвестувати в неї.
"Активізація роботи в цьому напрямку відбулася на тлі зниження обсягу закордонних інвестицій майже втроє, що прямо впливає на валютний баланс і надходження в бюджет. У цій ситуації законно користуватися грошима приватних компаній - це означає втратити будь-яку підтримку інвесторів у майбутньому",- говорить директор Міжнародного інституту приватизації, управління власністю та інвестиціями Олександр Рябченко.
Олег Гавриш, Юрій Панченко, Олександр Черновалов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас