Коли банки знову почнуть кредитувати українські компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли банки знову почнуть кредитувати українські компанії

Кредит&Депозит
842
За даними Нацбанку, в серпні 2009-го банки видали вітчизняним підприємствам кредитів на суму 6,5 млрд. грн.
Приріст кредитного портфеля юросіб за місяць склав 1,4%. Це рекорд з початку року: з січня щомісячний приріст кредитного портфеля юросіб був на рівні +0,3-0,5%, а в деякі місяці обсяг наданих кредитів навіть скорочувався за рахунок погашення старих позик.
Позитивна статистика - не привід для радості. За словами банкірів, більшість кредитів, які нині надаються корпоративному сектору, - це перекредитування старих боргів або їх реструктуризація. Лише іноді банки видають позики на поповнення обігових коштів, при цьому ставка по таких позиках досить висока - в середньому 25% річних у гривні (рік тому такі позики надавалися під 15%).
Кредитують бізнес в основному найбільші банки країни. Причому таким фінструктурам, як правило, цікавий середній бізнес, наприклад, харчові підприємства зі стабільним збутом продукції, грн. кредитних коштів, що мають потребу в 1-10 млн. Крупні позики (на суму більше 30-40 млн грн.) видаються досить рідко. Сьогодні такі позики найчастіше надають Промінвестбанк і Європейський банк реконструкції та розвитку: перший отримав капітал від Зовнішекономбанку для відновлення своєї діяльності й репутації на українському ринку, другий, - міждержавна структура, що має в своєму розпорядженні досить крупні кошти.
Коли ж кредити знову будуть доступними для бізнесу? Явно не найближчими місяцями. Для того щоб видавати крупні кредити, банки повинні залучати капітал у своїх материнських структур, інших джерел поповнення капіталу банки на сьогоднішній день не мають. Але іноземні акціонери наших банків поки дуже неохоче кредитують свої українські дочки, що мають серйозні проблеми з поверненням вже виданих кредитів. При цьому, як і раніше, відбувається відтік депозитних коштів із банків - що знову-таки засмучує акціонерів. У вітчизняних банкірів проблем не менше, ніж у банків з іноземним капіталом.
Найімовірніше, іноземці знову почнуть кредитувати наші банки, коли ті повернуть хоч би половину проблемних кредитів, виданих українським позичальникам. А це якщо і станеться, то не раніше ніж через рік: можливо, на той час банкам удасться вибити кредити через судові інстанції (як правило, судові тяжби, пов'язані з примусовим вилученням застав, тривають півроку-рік).
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас