Вищий госпсуд підтвердив законність продажу 18,3% "Укртатнафти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вищий госпсуд підтвердив законність продажу 18,3% "Укртатнафти"

Казна та Політика
352
Вищий господарський суд України підтвердив законність продажу 18,296% акцій ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ, Полтавська обл.) ТОВ "Корсан".
Як сказав агентству "Інтерфакс-Україна" виконуючий обов'язки заступника голови правління "Укртатнафти" з правових питань Валерій Корнеляк, таке рішення суд ухвалив напередодні.
Він також повідомив, що "Укртатнафта" близько двох тижнів тому оскаржила в арбітражному суді Татарстану дії судових виконавців при проведенні аукціону з продажу 73,92% акцій компанії "Татнафтопром" (Росія), що належать ЗАТ, домагаючись таким чином скасування його результатів. За його словами, дата слухання цієї справи поки не призначена.
Як повідомлялося, господарський суд Полтавської області 3 вересня відмовив НАК "Нафтогаз України" в задоволенні її позову про визнання незаконності продажу 18,296% акцій ЗАТ "Укртатнафта" ТОВ "Корсан". "Нафтогаз" в позові вказував, що аукціон з продажу 18,296% акцій "Укртатнафти" 27 червня відбувся, незважаючи на визначення Вищого господарського суду від 18 червня, яким припинялося рішення суду нижчої інстанції про обов'язок "Укртатнафти" реалізувати ці акції.
Проданий пакет акцій належав американській Seagroup International і швейцарській Amruz Trading, близьким до ВАТ "Татнафта" (РФ). Українська сторона декілька років оспорювала правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафти" цим компаніям, і в 2008 році добилася відповідних судових рішень. Потім, за позовом пов'язаної з групою "Приват" компанії "Корсан", суд зобов'язав "Укртатнафту" реалізувати вказаний пакет своїм акціонерам.
До аукціону була допущена лише одна компанія - "Корсан". НАК "Нафтогаз України" повідомив про неможливість перерахувати завдаток у розмірі 303,5 млн грн., які передбачені умовами аукціону, а решта акціонерів, яким були направлені запрошення, відмовилася від участі. При цьому в "Татнафті" проведення аукціону назвали незаконним.
ТОВ "Корсан" на початку липня перерахувало "Укртатнафті" 2,1 млрд грн. за придбані акції та збільшило свою частку в ЗАТ до 19,449%. Співвласник групи "Приват" Ігор Коломойський в кінці серпня заявив у пресі, що придбання акцій "Укртатнафти" було законним і не оспорюється іншими акціонерами підприємства.
На цьому судові позови, що оспорюють майнові права татарських акціонерів в "Укртатнафті", не завершилися. Вищий господарський суд України 25 серпня підтримав рішення господарського суду Полтавської області, котрий визнав недійсною оборудку з придбання Татарстаном 28,7788% акцій "Укртатнафти". Татарська сторона подала касацію до Верховного суду України на це рішення.
Крім того, "Укртатнафта" оскаржила в Полтавському господарському суді законність придбання 8,6% акцій "Татнафтою". Причиною подачі позову, за даними українського підприємства, було порушення російською компанією договору купівлі-продажу 8,6% акцій ЗАТ, згідно з яким "Татнафта" мала внести до статутного капіталу "Укртатнафти" нафтові родовища, а не гроші. Суд виніс визначення про порушення справи на початку вересня, а наступне засідання суду має відбутися 20 жовтня.
В свою чергу "Татнафта" у зв'язку з конфліктом навколо "Укртатнафти" подала позов на Україну в міжнародний арбітраж із загальною сумою претензій $2,4 млрд.
Крім того, невелика татарська компанія ЗАТ "Алойл" (м. Бавли, Татарстан) придбала 11 вересня цього року на аукціоні 73,92% акцій ВАТ "Татнафтопром" (Альметьєвськ, Татарстан). Цей пакет був під арештом як забезпечувальна міра у справі про стягнення з "Укртатнафти" боргу за поставлену в 2007 році нафту на користь ТОВ "Сувар-Казань", в рамках якої суд в серпні 2008 року зобов'язав Кременчуцький НПЗ погасити борг у розмірі 2,46 млрд гривень ($307 млн по поточному курсу).
ЗАТ "Укртатнафта" створено відповідно до указів президентів України й Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ, потужності якого розраховані на переробку до 18,6 млн тонн сировини на рік. На даний момент найбільшими акціонерами підприємства є НАК "Нафтогаз України" - 43,054% акцій, міністерство майна Татарстану - 28,7788% і "Татнафта" - 8,61%.
ВАТ "Татнафтопром" створено в 1995 році на базі Татарського виробничого об'єднання з видобутку й переробки нафти, нині однією з найбільших малих нафтових компаній Татарстану.
ЗАТ "Алойл" засновано в 1997 році, має ліцензію на геологічне вивчення і видобуток нафти і газу Алєксєєвського родовища. Компанія надає послуги нафтогазодобувному управлінню "Бавлинафта" ВАТ "Татнафта" зі стимулювання підвищення нафтовіддачі пласта.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас