Чехія вимагає внести зміни до Лісабонської угоди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чехія вимагає внести зміни до Лісабонської угоди

Казна та Політика
462
Під час телефонної розмови з прем'єр-міністром головуючої в ЄС Швеції Фредріком Рейнфельдом президент Чехії Вацлав Клаус вимагав включити деякі примітки до Хартії про основні права, яка є складовою угоди щодо реформування керівних структур Євросоюзу. Про це повідомляє радіо "Свобода".
Чехія залишається єдиною країною, яка не ратифікувала Лісабонську угоду. До цих пір президент країни відмовлявся підписувати документ, поки Конституційний суд не прийме рішення щодо відповідності угоди законам Чеської республіки. У свою чергу прем'єр-міністр Чехії Ян Фішер раніше обіцяв, що його країна ратифікує договір до кінця року.
Як повідомлялося, раніше президент Польщі Лех Качинський погодився підписати угоду в неділю, 11 жовтня. А 4 жовтня договір був підтриманий громадянами Ірландії на референдумі.
Нагадаємо, Лісабонська угода допускає введення посади президента Євросоюзу, який обиратиметься на 2,5 роки. Крім того, документ передбачає реформу виконавчого органу ЄС - Єврокомісії, до складу якої буде введений наділений широкими повноваженнями єврокомісар з зовнішній політиці. Він звітуватиме перед лідерами ЄС. Сама ж Єврокомісія буде до 2014 р. скорочена по складу з нинішніх 27 єврокомісарів до 17. Склад ЄК обиратиметься строком на 5 років.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас