Клієнти ставлять умови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клієнти ставлять умови

Нерухомість
5312
Традиційного осіннього підвищення вартості оренди столичного житла не відбулося. Власники здаваних квадратів, які накрутили ціни, очікуючи напливу студентів і нових працівників, не врахували реалій кризи і падіння прибутків людей. І багато хто з них виявилися взагалі з порожніми квартирами. Так що в найближчій перспективі навряд чи відбудеться підвищення вартості наймання квартири в Києві.
За словами гендиректора АН "Благовіст" Ірини Луханіной, у вересні істотних цінових змін на ринку оренди столичного житла не відбулося. "Корекція цін вбік зменшення на 5-7% спостерігалася лише в сегменті житла економа-класу. Це можна пояснити тим, що в серпні багато власників квартир завищили орендні ставки чекаючи напливу студентів, але так і не змогли здати житлоплощу",- відзначає Луханіна.
З нею згодні й аналітики АН "Планета Оболонь", які відзначають, що за підсумками третього кварталу багато власників квартир намагалися підвищити ціни, і дисбаланс між цінами попиту та пропозиції збільшилася. "В орендарів під час кризи не тільки істотно впали прибутки, але й змінилося відношення до накопичень. Гроші для них істотно подорожчали. Тому увесь цей час орендарі прагнули знайти житло такої ж якості, але дешевше. Або за ту ж ціну, але кращої якості. На жаль, далеко не всі власники квартир психологічно готові до подібного. В результаті багато хто з них втратилися колишніх мешканців і не знайшли нових",- відзначає інформаційно-аналітичний відділ АН "Планета Оболонь" у звіті за вересень.
"В економ-класі з початку осені ціни особливо не змінилася, в основному фіксовані в гривнях. Орендодавці стали менш згідливі на переговорах, тому що спостерігалося легке підвищення попиту. Можливо сезонне підвищення, пов'язане з початком навчального року. Що стосується житла більш високого класу, то з початку осені масштабних змін не відбулося, при наявності реального орендаря орендодавець завзято намагається знайти компроміс за ціною",- розповів Сергій Бут, директор NAI Pickard.
За даними консалтингової компанії SV Development, зараз вартість оренди квартири на місяць за реальними угодами становить: однокімнатної - $294, двокімнатної - $420, трикімнатної - $517. В АН "Планета Оболонь" підрахували, що у вересні ціни оренди на однокімнатні квартири в спальних районах поблизу метро починалися від 3000 грн.; на двокімнатні - від 3500 грн., на трикімнатні - від 4500 грн. "У нових будинках з гарним ремонтом ціни були істотно вищі. На однокімнатні квартири починалися від 3800 грн., на двокімнатні - від 4500 грн., на трикімнатні - від 5500 грн. У престижних районах ціни довгочасної оренди ще вищі",- додають аналітики компанії.
При цьому розумні власники житла, здаваного в оренду, охоче йдуть на поступки. І рієлтори, і їх клієнти відзначають, що орендодавці починають розуміти, що вимагати підвищення ставки на місяць і лякати новим орендарем уже не вийде. Значно, що збільшилася пропозиція, квартир різної якості тільки ускладнює пошук клієнтів. "Нині всі розумні орендодавці намагаються утримати своїх клієнтів, ідучи на поступки, адже час простою годувальниці-квартири може запросто позбавить власників потенційної вигоди оренди за більше високою ставкою",- говорить Сергій Бут.
Ірина Луханіна відзначає, що розмір поступки залежить від вартості й стану квартири. "У сегменті вартістю до 3000 грн. об'єкти здаються досить швидко, при цьому власники неохоче йдуть на поступки щодо зниження орендної плати. Якщо говорити про квартири vip-категорії ($2-5 тис. на місяць), то тут багато чого залежить від терміну оренди: чим він більше, тим більшу може отримати знижку клієнт",- пояснює Луханіна. За її словами, також на зниження орендної вартості впливає передоплата. Наприклад, якщо клієнт готовий зняти квартиру за $3 тис. і при цьому оплатити кілька місяців наперед, він цілком може розраховувати на знижку в розмірі 10-15% від місячної орендної ставки.
У квартирах економ-класу, зданих в оренду, відзначають аналітики, середній розмір поступок (у порівнянні із цінами в оголошеннях) був близько 500 грн. "Швидше за все, подібна тенденція буде спостерігатися й у найближчому майбутньому",- прогнозують аналітики.
Сергій Бут відзначає, що ціни на оренду столичного житла до кінця року будуть відносно стабільними. "Ми не бачимо передумов для істотних коливань на ринку оренди житлової нерухомості. Невелике зниження (до 5%) можливо лише в сегменті найдешевшого житла",- вважає Ірина Луханіна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас