Олія зайняла перше місце — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олія зайняла перше місце

Аграрний ринок
988
Перший місяць нового маркетингового року на олійному ринку підтвердив статус України як найбільшого світового постачальника масла. Вересневий експорт у два рази перевершив показник минулого, рекордного, сезону.
У цього сезону на олійному ринку є всі шанси перевершити торішній рекордний показник. Об'єми експорту соняшникової олії з України у вересні склали 180 тис. т - це більш ніж у два рази перевищує показник вересня минулого року (82 тис. т). "Україна була безумовним лідером за експортом олії в минулому сезоні, і є всі передумови прогнозувати збереження цих позицій у поточному",- говорить Марія Колісник, експерт консалтингової компанії "ААА".
Як відзначає генеральний директор асоціації "Укролія" Степан Капшук, на світовому ринку конкурують Аргентина, Росія й Україна. "Це так званий соняшниковий трикутник, оскільки насінням як таким більше ніхто не торгує. При цьому, якщо одна із країн починає поступатися позиціями, знижує обсяги поставок, вони миттєво заповнюють двома іншими експортерами, які збільшують свою частку ринку",- говорить він. Цього року один з основних гравців - Аргентина, швидше за все, скоротить свою присутність на світовому ринку. Через несприятливі погодні умови площа під олійними в цій країні знизилася на 200 тис. га - до 1,9 млн. га, склавши лише 83% від планованої. За прогнозами місцевих чиновників, у наступному році країна скоротить експорт соняшникової олії й шроту до 1 і 0,7 млн. т відповідно (проти очікуваних в 2009 р. показників експорту масла на рівні 1,15 млн. т і шроту на рівні 0,86 млн. т). Внутрішня переробка соняшника в Аргентині знизиться як мінімум на 7%.
При цьому в України є всі передумови для активного експорту олії завдяки привабливій кон'юнктурі світового ринку. Як прогнозує аналітичне агентство Oil World, у найближчі кілька місяців вартість соняшника на світовому ринку зросте через зниження його виробництва у світі.
За оцінками експертів, рентабельність при виробництві (на експорт) соняшникового масла в Україні в 2-3 рази перевищує аналогічний показник у виробництві зернових. Як відзначає глава Комітету з аграрній політиці й земельним відносинам Микола Присяжнюк, масложирова галузь - єдина, котра демонструє темпи зростання виробництва й експорту своєї продукції. Привабливість цього сектора не знижує навіть накопичена перед експортерами заборгованість із відшкодування ПДВ. За станом на 01.09.09, сума невідшкодованого експортерам податку перевищила 600 млн. грн. "Це може негативно вплинути на формування закупівельних цін на насіння соняшника в період його масового збирання",- сказав Микола Присяжнюк.
Зазначимо, відносно стабільні ціни на соняшник на внутрішньому ринку - позитивна відмінність нинішнього сезону від минулого. Незважаючи на те, що врожай соняшника вище за середній (Міністерство агрополітики прогнозує, що валовий збір цієї культури цього року складе 5,5 млн. т), початок маркетингового року обійшлося без обвалу цін, яким характеризувався минулий сезон. У цей час ціна соняшника становить, за даними "Укролії", близько 2,2 тис. грн./т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас