"Ъ": "Газпром" заходить із космосу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": "Газпром" заходить із космосу

Фондовий ринок
940
В "Газпрому" може з'явитися ще один медіактив в Україні. Як стало відомо, дочірня компанія російської газової монополії "Газпром-медіа" розглядає можливість купівлі 51% оператора супутникового телебачення "Поверхность+". "Газпром-медіа" вже належить конкурент "Поверхности" - оператор "НТВ-плюс", і у випадку об'єднання компанія стане лідером ринку.
"Газпром-медіа" може стати співінвестором групи компаній "Поверхности", яка володіє оператором супутникового телебачення "Поверхность+" і декількома спортивними каналами, повідомило інформоване джерело на медіаринку. За словами іншого джерела, близького до акціонерів "Поверхности", "Газпром-медіа" уже ввійшла до списку компаній, що беруть участь у тендері із залучення стратегічного інвестора, яке проводиться ІК Concorde Capital. Власник 60% "Поверхности" Віктор Самойленко й глава департаменту інвестиційно-банківських послуг Concorde Capital Віталій Струков не підтвердили, але й не спростували цю інформацію. У прес-службі "Газпром-медіа" від коментарів відмовилися.
Група компаній "Поверхность" володіє телеканалами "Спорт 1", "Спорт 2", "Спорт 3", "Спорт 4" і "Спорт HD". З червня 2008 року надає послугу супутникового телебачення "Поверхность+". Володіє правами на трансляцію в Україні матчів Ліги чемпіонів і Ліги Європи до 2012 року. У серпні цього року Віктор Самойленко продав 40% компанії ISTIL Group. Угода, що оцінювалася в $60 млн, передбачає опціон ISTIL на збільшення частки до 55%.
У липні група компаній "Поверхность" оголосила про намір залучити інвестора й почати переговори із продажу від 25% до 51% за $50-100 млн. Фінансовим консультантом із залучення інвестицій була призначена ІК Concorde Capital. "У вересні ми розраховуємо отримати юридично зобов'язуючі пропозиції, а в жовтні-листопаді - закрити угоду",- говорив раніше Струков. Зараз Concorde Capital підшукує покупця, готового викупити не менше 51% "Поверхности". "На цьому тижні завершується прийом заявок, у нас уже є три, чекаємо ще шість. Після цього ми виберемо трьох фіналістів, які будуть допущені до процедури due diligence",- повідомив Струков.
"Газпром-медіа" належить оператор супутникового зв'язку "НТВ-плюс", який працює в Росії й Україні. Нещодавно компанія активізувалася на російському ринку, купивши контрольний пакет "Національної супутникової компанії", оператора супутникового ТВ, що здійснює послуги під брендом "Триколор ТВ".
"Газпром" заявив про плани об'єднання двох платформ. Аналітик російської ІК "Фінам" Влад Кочетков не виключає, що у випадку покупки "Газпромом" "Поверхности" розвиток платформ в Україні може піти за російським сценарієм. "Об'єднання двох платформ - найбільш імовірний крок. Розвивати дві конкуруючі структури невигідно",- говорить Кочетков. За його словами, у цьому випадку в "Газпрому" з'являється можливість створити лідера супутникового зв'язку в Україні. Гендиректор "Нових телевізійних технологій" ("НТВ-Україна") Ігор Давиденко заявив, що не має інформації про можливу угоду.
"Якщо 'Газпром-медіа' купить 'Поверхность+' і об'єднає її з 'НТВ-плюс', всім іншим тут робити нема чого",- вважає незалежний медіаексперт Олександр Глущенко. На його думку, об'єднавши пакет "НТВ-плюс" і ексклюзивний спортивний контент "Поверхности", компанія зможе сформувати дуже привабливий для абонентів пакет каналів. "Крім того, обидві платформи ведуть мовлення із одного супутника Eutelsat W4, і у випадку створення об'єднаної платформи витрати на передачу сигналу значно скоротяться",- додає експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас