Грошей залишилось мало — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грошей залишилось мало

Валюта
9866
За даними Європейської бізнес-асоціації (ЄБА), після різкого падіння у вересні минулого року й поступового зростання до рівня 2,64 в квітні індекс інвестиційної привабливості України знову пішов униз. При цьому оцінка інвесторами перспектив рідної галузі виявилася значно кращою, ніж ставлення до загальноекономічної ситуації в країні.
Як розповів керуючий партнер "Ернст енд Янг" Олексій Кредісов, за результатами четвертого дослідження "Впливу економічної кризи на українські компанії", проведеного спільно з ЄБА, п'ять основних проблем, з якими компанії зіткнулися з початку кризи, залишаються: девальвація гривні, зниження продажів, затримка платежів з боку партнерів і клієнтів, зниження (часом значне) попиту на товари або послуги й необхідність зниження операційних витрат.
Проте значущість проблем змінилася. "У вересні 2009 р. 82% респондентів відзначили девальвацію гривні як найсерйознішу проблему, а відразу за нею йде зниження продажів, - відзначив Кредісов. - Важливість скорочення розмірів компанії та звільнення персоналу зменшилася на третину з часу попереднього дослідження і є найнижчим показником з початку дослідження". Крім того, єдиним ризиком, який збільшився з попереднього періоду, виявився валютний.
За словами виконавчого директора ЄБА Ганни Дерев’янко, у вересні 2008 р., коли проводилася перша хвиля дослідження, індекс інвестиційної привабливості України складав 3,14 бала за п’ятибальною шкалою. Після початку кризи цей показник обвалився до рівня 2,22, де перебував протягом півріччя, але за результатами другого кварталу виріс до 2,64.
"Інвестори все ще з оптимізмом дивляться на четвертий квартал: очікування щодо інвестиційного клімату їхньої основної галузі впродовж трьох наступних місяців досягають найвищого значення компонентів індексу - 2,9", - відзначила вона. Втім, за її словами, очікування майбутніх періодів завжди оцінюються вище, ніж події постфактум, а найгірший рівень оцінки зазвичай демонструє поточний інвестиційний клімат, віднесений учасниками опитування до категорії "швидше несприятливий".
Як показало опитування "Ернст енд Янг", незважаючи на те що прибутковість і обсяги продажів компаній у цілому продовжують знижуватися, як і в попередні періоди (таку думку висловили 73% і 70% учасників - відповідно), починає зростати число компаній, що збільшили обсяг виробництва і що наростили продажі. Так, якщо в першому кварталі про зниження обсягів продажів у порівнянні з попереднім періодом заявляли 70% опитаних, то в другому - лише 30%, а про збільшення обсягів виробництва - 27% в другому кварталі проти 11% в першому.
"Дана тенденція може свідчити про перші ознаки поступового відновлення компаній, які або звикають до ведення бізнесу в нових умовах, або досягають більш-менш стабільного покращення, - вважає Олексій Кредісов. - Проте невелике зростання продажів, відзначене за результатами дослідження, сталося на тлі значного падіння української економіки, яке ми спостерігали в четвертому кварталі 2008 р. В даний момент складно робити якісь прогнози, але якщо в найближчому майбутньому не станеться крупних економічних потрясінь, тенденція зростання продажів, ймовірно, триватиме".
Більше того, методи, до яких удаються компанії для боротьби з наслідками кризи, стають все більш довгостроковими і менш схожими на "інстинктивну реакцію на шок". Так, частина респондентів, що вибрали традиційні способи зниження витрат (зниження адміністративних витрат (77%), зниження витрат на маркетинг і збут (63%), отримання кращих умов від орендодавців/власників нерухомості (62%), скорочення персоналу (54%) і отримання кращих умов у розрахунках із постачальниками (51%)), залишилася незмінною, тоді як частина компаній, зусилля яких сконцентровані на підвищенні ефективності, істотно зросла: 70% учасників відзначили, що приділяють увагу підвищенню операційної ефективності, і 55% здійснюють переоцінку прибутковості товарів. "Бізнес поступово тверезіє і починає адекватніше підходити до оцінки рівня прибутковості. Хоча динаміка цього показника з виду негативна, вона свідчить про наявність позитивної тенденції в економіці", - вважають в "Ернст енд Янг".
Але особливо тішить упевнений оптимізм інвесторів щодо закінчення кризи. Хоча прогнози щодо відновлення економіки України змістилися на 2010 р., 80% респондентів упевнені, що в першому кварталі вже припиниться падіння (у першому кварталі їх кількість складала 62%), а 70% опитаних вважають, що ринки навіть зростатимуть.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас