"Нафтогазу" розраховуватися все тяжче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогазу" розраховуватися все тяжче

Енергетика
1206
Тривала реалізація домовленостей між Кабміном і Європейським банком реконструкції та розвитку щодо кредитування "Нафтогазу України" для своєчасних розрахунків за імпортний газ змусила НАК використовувати бюджетні кошти для розрахунків з "Газпромом".
"Газпром" задоволений фінансовою дисципліною "Нафтогазу". Український держхолдинг цього року ще жодного разу не порушив графіка розрахунків з російською монополією, попри критичне фінансове становище і заплутані фінансові потоки в нафтогазовій галузі. Оскільки керівництву НАК не вдається змусити підприємства теплокомуненерго своєчасно і в повному обсязі розраховуватися за поставлений імпортний газ і борги комунального сектора постійно збільшуються, то на рахунки "Газпрому" пішли кошти з держбюджету. "За поставлений у вересні російський газ "Нафтогаз" розрахувався за рахунок власних коштів і частково - за рахунок коштів держбюджету. Існують певні фінансові кореспонденції між бюджетом і НАК, і за певними напрямами бюджет дотує компанію. Це було використано", - пояснила вчора прем'єр Юлія Тимошенко.
Напередодні, у вівторок увечері, "Нафтогаз" оголосив, що "своєчасно і в повному обсязі" сплатив "Газпрому" газ. Було отримано відповідне підтвердження від банку-кореспондента. За даними Мінекономіки, Україна імпортувала газ у вересні по $226,5 і по $198,34 за 1 тис. куб. м. Всього, згідно зі статистикою НАК, минулого місяця було куплено близько 2 млрд. куб. м газу на суму трохи менше $400 млн. Раніше начальник управління роботи з країнами ближнього зарубіжжя "Газпрому" Анатолій Подмишальський повідомив, що за вісім місяців 2009 р. "Нафтогаз" придбав 14,8 млрд. куб. м газу.
"Незважаючи на всі внутрішні економічні й політичні труднощі, а також непростий процес реструктуризації зовнішніх кредитних зобов'язань, компанія й надалі виконуватиме свої стратегічні завдання: забезпечувати українських споживачів необхідними обсягами природного газу і здійснювати безперебійний транзит газу по території України", - рапортують в "Нафтогазі".
А в Секретаріаті президента сумніваються, що підконтрольна уряду компанія управляється професійно. Підстави для цього є. Уповноважений глави держави з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський звернув увагу, що "Нафтогаз" в черговий раз розрахувався за спожитий російський газ не за рахунок коштів від прямої профільної діяльності компанії. А профільною діяльністю НАК, нагадав він, є продаж газу споживачам і послуги з транзиту газу. "Компанія використовувала в розрахунках за російський газ всього близько $130 млн. власних коштів. Компанії довелося залучати інші кошти", - відзначив Соколовський.
Втім, фінансові хитрощі, які демонструють Кабмін і "Нафтогаз", не призведуть до традиційної газової кризи з Росією. Заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жаріхин вважає, що принаймні до січневих президентських виборів Київ вчасно платитиме за газ. "Юлія Тимошенко розуміє, що в разі газового конфлікту з Росією винною вважатимуть саме її. Тому вона знаходитиме шляхи, щоб платити, і я не відкидаю, що на це підуть кошти золотовалютних резервів. А ось після президентських виборів можуть виникнути проблеми. Новий президент може виразити незадоволеність колишніми домовленостями й почати свою політику", - сказав Жаріхин. На думку експертів, для взаємовигідної співпраці з "Газпромом" "Нафтогазу" необхідно ввести ринкові тарифи на транзит і зберігання газу. Також варто відмовитися від пакетних угод, в яких умови використання ПСГ прив'язані до ставки за транзит. Але поки стосунки "Нафтогазу" і "Газпрому" не враховують повною мірою принципи ринкової економіки, в Кабміні розраховували на кредити від європейських фінансових інститутів, щоб компенсувати дефіцит коштів для розрахунків за імпортний газ. Проте багатообіцяючі результати переговорів Києва і Брюсселя із цього приводу до практичної реалізації домовленостей поки не привели. Їх документальне оформлення затягується. Хоча ще декілька місяців тому перспективи отримання кредитів виглядали більш райдужними навіть всупереч тому, що Єврокомісія визнала помилковість розрахунків Кабміну з залучення кредитів для закачування газу в підземні сховища.
На думку Олександра Тодійчука, президента Київського міжнародного енергетичного клубу Q-Club, кредити, що виділяються західними банками, не вирішать всіх проблем "Нафтогазу України". "Але Європейський союз дав чіткий сигнал, що за цими грошима можуть прийти й інші. При цьому Єврокомісії потрібні не завіряння, а конкретні кроки й дії з реорганізації НАК "Нафтогаз України" і українського газового ринку", - відзначив експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас