Вкладники зависли між Укрпромом і "Родовід Банком" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вкладники зависли між Укрпромом і "Родовід Банком"

Валюта
3826
Кабмін затвердив передачу рахунків фізичних осіб і активів Укрпромбанку рекапіталізованому "Родовiд Банку". Проте передача може і не відбутися - Національний банк надіслав у Мінфін лист, у якому говорить про недоцільність затії через невиконання "Родовід Банком" економічних нормативів.
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко оголосила про те, що підписала постанову Кабміну про переведення всіх вкладників - приватних осіб з Укрпромбанку в "Родовід Банк". З банку в банк повинні перейти близько 1 млн. вкладних рахунків приватних клієнтів на суму близько 7,4 млрд. грн. Забезпеченням цих пасивів повинна виступити філіальна мережа Укрпромбанку в кількості 298 відділень. Прем'єр упевнена, що переведення пасивів і активів займе близько місяця, і вже в листопаді вкладникам почнуть повертати їхні депозити.
Для виплати людям їхніх заощаджень Кабміну доведеться сек’юритизувати пасиви, що передаються з Укрпромбанку в "Родовiд Банк", на різницю між оціночною вартістю мережі відділень і обсягом депозитів. За словами директора ФГ "Консалтинг і Інвестиції" Олексія Вегери, власністю Укрпромбанку є тільки 100 з 298 відділень. "На сьогодні оціночна вартість приміщень, в яких розташовується мережа банку, - близько 0,7-1 млрд. грн. Решта відділень в оренді - фактично це столи, стільці й комп'ютери, які цінності не мають", - говорить фінансист. Таким чином, уряду доведеться доповнювати пасиви банку облігаціями держпозики на суму близько 6-6,3 млрд. грн. "Швидше за все, банк обійдеться без додаткової потреби в капіталізації - він просто рефінансує ці папери в НБУ і почне гасити вклади", - сказав Олексій Вегера.
Між тим, За даними "ЭИ", процес переведення вкладників з Укрпромбанку в "Родовід Банк" може застопоритися. Джерело в Національному банку повідомило, що від імені дирекції банківського нагляду НБУ в Мінфін було напрявлено лист, в якому регулятор висловлює свою незгоду з початком процесу переведення вкладних рахунків у "Родовід Банк" "у зв'язку з невиконанням банком низки економічних нормативів, встановлених Національним банком".
У НБУ є всі важелі для того, щоб зупинити процес переведення рахунків, оскільки тимчасові адміністратори підкоряються центробанку і можуть отримати з НБУ заборону на підписання відповідних паперів. Ми спробували отримати роз'яснення з цього приводу у керівника департаменту роботи з проблемними банками Мінфіну Теймура Багірова, проте він коментувати дану інформацію відмовився. "Можливо, такий лист є - давайте зідзвонимося завтра", - запропонував він.
Опитані банкіри на умовах анонімності кажуть, що ситуація з блокуванням переведення рахунків вкладників з Укрпромбанку в "Родовід Банк" може мати політичний підтекст. "Не думаю, що в Секретаріаті президента зацікавлені в тому, щоб Кабмін безпосередньо перед виборами почав виплату вкладів мільйону приватних осіб, - говорить один з банкірів. - Проте я не думаю, що НБУ написав лист у Мінфін з проханням зупинити переведення вкладів, не маючи на те підстав. Питання дуже відчутне".
Фінансист каже: всі дії Секретаріату президента показують, що там зацікавлені в збереженні тимчасових адміністрацій в Укрпромбанку й банку "Надра" до виборів. За його словами, вчора Секретаріат зібрав найбільших боржників банку "Надра" і вимагав від них здійснити хоч би частину виплат. при цьому процес реструктуризації зовнішніх боргів, за словами банкіра, затримується. "Не виключено, що це робиться для того, щоб заморозити ситуацію в банку", - повідомив банкір.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас