ЄЦБ і Банк Англії в четвер збережуть ставки на рівні 1% і 0,5% відповідно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ і Банк Англії в четвер збережуть ставки на рівні 1% і 0,5% відповідно

Валюта
254
Європейський центральний банк (ЄЦБ) збереже базову процентну ставку за підсумками засідання в четвер на рівні 1%, прогнозують всі 52 експерти, опитані агентством Bloomberg.
Це мінімальне значення за всю історію існування ЄЦБ з 1999 року. При цьому ставка в єврозоні залишається найвищою серед держав G7.
В понеділок глава відділу досліджень світової економіки Міжнародного валютного фонду Йорг Декрессін заявив The Wall Street Journal, що у ЄЦБ мало причин для підвищення ставки в найближчі 12 місяців, оскільки прогнозується слабка інфляція.
Відповідно до середнього прогнозу понад 35 респондентів Bloomberg, опитаних у кінці вересня, рівень ставки ЄЦБ зберігатиметься незмінним до осені 2010 року. Підвищення вартості грошей до 1,25% річних очікуються поки тільки у вересні наступного року, а до 1,5% - в кінці 2010 року.
Середня оцінка 22 аналітиків вартості грошей в єврозоні навесні 2011 року становить 1,88% річних, при цьому максимальний прогноз складає 2,75%, мінімальний - 1%.
Востаннє ЄЦБ міняв ставку 7 травня - тоді вона була зменшена на 0,25 процентного пункту, до 1% річних. До цього в 2009 році вона була понижена в березні й січні - кожного разу на 0,5 процентного пункту, а також в квітні - на 0,25 процентного пункту. У 2008 році ставка опускалася тричі - з 4,25% в липні до 2,5% річних на кінець року.
За підсумками останнього засідання ЄЦБ у вересні його глава Жан-Клод Тріше заявив, що банк не має наміру обов'язково підвищувати процентні ставки, коли прийде час згортати інші заходи стимулювання економіки. Ці заяви дозволили припустити, що банк має намір зберігати базову ставку на рекордно низькому рівні в 1% річних протягом тривалого періоду для підтримки відновлення економіки єврозони. За словами Ж.-К.Тріше, європейський ЦБ має намір лише скоротити обсяги екстреного кредитування банків, коли налагодиться нормальний потік кредитів у економіці та з'явиться ризик інфляції.
Аналітики не прогнозують також зміни базової процентної ставки Банком Англії на засіданні в четвер з нинішніх 0,5% річних.
При цьому практично всі експерти чекають, що обсяг програми викупу активів також буде збережений на колишньому рівні - 175 млрд фунтів стерлінгів ($280 млрд).
Понад 40 аналітиків, котрі взяли участь в опитуванні агентства в кінці вересня, вважають, що вартість грошей у Великобританії залишиться на рівні 0,5% річних, принаймні до кінця другого кварталу 2010 року. Підвищення ставки в середньому до 0,75% річних очікуються в третьому кварталі наступного року і до 1,13% річних - в четвертому кварталі 2010 року.
Зараз базова процентна ставка у Великобританії перебуває на мінімальному рівні з моменту створення британського ЦБ в 1694 році королем Вільгельмом III. Цього року вартість грошей в країні зменшувалася тричі (у січні, лютому і березні) - кожного разу на 50 базових пунктів. З жовтня минулого року Банк Англії зменшив розмір ставки на 4,5 процентного пункту.
Для порівняння, Федеральна резервна система США в 2008 році сім разів знижувала базову процентну ставку. В кінці грудня її діапазон був зменшений до 0-0,25% річних і відтоді таким і залишається.
Ставка Банка Японії перебуває на рівні 0,1% річних. Востаннє в Японії вартість грошей знижувалася в грудні. До цього в кінці жовтня японський ЦБ опустив ключову ставку вперше за сім років - з 0,5% до 0,3%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас