Екологія навчає споживанню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Екологія навчає споживанню

Енергетика
448
Масовий перехід генеруючих компаній і теплокомуненерго з газу на вугілля може обернутися для них крупними штрафами і закриттям бізнесу. Вчора Мінприроди оголосило про початок масштабної перевірки підприємств енергетики на предмет дотримання ними екологічних норм. Для того щоб уникнути претензій міністерства, учасники ринку мають інвестувати в оснащення компаній новим обладнанням для очищення вихлопів. Третина з них поки до цього не готова, відзначають експерти.
Як заявив глава Мінприроди Георгій Філіпчук, в кінці минулого тижня він доручив розпочати масштабну перевірку екологічного стану генерацій і теплокомуненерго (ТКЕ), які переорієнтовувалися із споживання газу на вугілля. "Я думаю, що ми застосовуватимемо штрафні санкції до порушників і пропонуватимемо їм модернізувати свої об'єкти. Там же, де порушення будуть особливі, мова може йти про їх закриття", - сказав Філіпчук. Він розповів, що в перспективі міністерство має намір встановити цілодобовий контроль над підприємствами - найбільшими забруднювачами навколишнього середовища. Зазвичай екологічні перевірки проводяться раз на рік.
За словами глави Мінприроди, про перевірку було вирішено у зв'язку зі зверненнями народних депутатів і місцевої влади, котрі стверджують, що об'єм шкідливих вихлопів збільшився в три-п'ять разів. Зокрема, скарги надходили від місцевої влади Краматорська, Макіївки, Алчевська, Кременчука.
Народний депутат Георгій Скудар у своєму зверненні до міністерства стверджує, що за I квартал об'єм викидів шкідливих твердих частинок у Краматорську зріс в п'ять разів. У структурі викинутих забруднюючих речовин, за його даними, найбільшу питому вагу мають діоксид сірки й інші шкідливі сполуки сірки.
В загальному об'ємі шкідливих викидів третину становлять тверді частинки, що суспензують, 15% - сполуки азоту, 8% - окис вуглецю. "Це говорить про те, що головним джерелом забруднення є вугілля. У нас на початку року тільки одне підприємство збільшило споживання вугілля - "Краматорськтеплоенерго", яке повністю відмовилося від газу і перейшло на тверде паливо", - відзначив Скудар. У "Краматорськтеплоенерго" ці звинувачення не коментують.
Нагадаємо, що енергогенеруючі компанії в I кварталі в 43 рази скоротили споживання природного газу, - до рекордного мінімуму - завдяки переходу на альтернативні види палива - вугілля і мазут. Використовувати інші ресурси їх змусили високі ціни на газ.
Учасники ринку визнають, що ситуація з викидами украй негативна. "Підприємства, які переходять на вугілля або інші альтернативні джерела, не можуть встановити системи очищення через їх дорожнечу. Наприклад, тільки для того, щоб встановити фільтри для полтавських ТКЕ, потрібно витратити від $15 млн до $40 млн", - сказав директор ДП "Полтаватеплокомуненерго" Леонід Братіков. За його оцінками, для оснащення всіх найбільших підприємств країни буде потрібно не менше $500 млн. "Результати таких перевірок можуть вилитися в серйозну проблему, в кращому разі необхідно буде зупинити роботу 30% українських ТКЕ", - повідомили в прес-службі ДП "Запорізькі теплові мережі".
Член комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець упевнений, що посилення екологічних вимог до ТКЕ може загнати їх у безвихідь. Їм доведеться шукати вихід із ситуації, що склалася, наприклад, продати частку своїх активів, а державні ТЕЦ можуть передати найбільшому постачальникові газу - НАК "Нафтогаз України". Вчора уряд вже вирішив передати в управління НАК Лисичанську, Зуєвську, Донецьку, Миколаївську, Криворізьку теплоелектроцентралі й електростанції, що перебувають на балансі ДП "Кримські генеруючі системи". Всі ці станції, за даними Мінпаливенерго, з початку року планували перейти з газу на вугілля. За даними джерела в "Нафтогазі", зараз вони продовжують працювати на газі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас