Ралі ринку акцій РФ у середу спотигнулися через корекцію світових площадок, фішки збилися в змішану динаміку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ралі ринку акцій РФ у середу спотигнулися через корекцію світових площадок, фішки збилися в змішану динаміку

Фондовий ринок
128
Ралі ринку акцій РФ у середу спіткнулося через корекцію світових фондових площадок і нафти, основні blue chips за підсумками торгів продемонстрували різнонаправлену динаміку цін, а індекси все-таки обновили максимуми з початку року.
Індекс РТС, який піднімався вдень впритул до позначки 1300 пунктів, до закриття торгів просів до 1287,37 пункту (+1,32%), індекс ММВБ за підсумками сесії склав 1226,17 пункту (+0,47%), вартість більшості "фішок" змінилася в межах 0,3-2,7%.
Ф'ючерс на індекс РТС знизився до базового активу лише на 6,4 пункти, що говорить про нейтральні настрої гравців.
Лідерами росту, як і напередодні, виступили акції "Газпром нафти" (РТС: SIBN) (+2,7% на ФБ ММВБ) і ВТБ (РТС: VTBR) (+6,6% у РТС).
Також підвищився курс акцій "Роснафти" (РТС: ROSN) (+0,5% на ФБ ММВБ), Сбербанку Росії (РТС: SBER) (+2,1%), "Сургутнафтогазу" (РТС: SNGS) (+1,7%), "Полюс Золото" (РТС: PLZL) (+0,8%), "Лукойлу" (РТС: LKOH) (+1,2%).
Подешевіли акції "Газпрому" (РТС: GAZP) (-0,5%), "Норнікеля" (РТС: GMKN) (-0,7%), "Ростелекому" (РТС: RTKM) (-1,2%), "Татнафти" (РТС: TATN) (-0,3%), папери ВТБ закрилися на рівні вівторка (6,12 копійки).
На світових фондових площадках у середу намітилася корекція: європейські індекси пішли в "мінус" на 0,4%, індекси в США на початку торгів у середу знижувалися після заяви лауреата Нобелівської премії з економіки Джозефа Стігліца про те, що економіка як і раніше перебуває в стані "суворої рецесії", а стрес-тести банків, можливо, не відображають їх реального стану.
Негативом для Європи стали остаточні дані про ВВП єврозону за другий квартал, які виявилися гіршими за очікування: оцінка зниження ВВП переглянута до 0,2% у порівнянні з попереднім показником в 0,1% (експерти не очікували зміни оцінки).
Крім того, обсяг замовлень промислових підприємств Німеччини в серпні знизився на 20,4% у річному вираженні при прогнозах зниження на 20% (стосовно попереднього місяця обсяг замовлень виріс на 1,4% при прогнозах росту на 1,1%).
Нафта вранці піднімалася в район $72 за барель WTI на даних Американського інституту нафти (API) про зниження запасів палива в США, однак після виходу офіційної статистики Міненерго США ціни просіли.
Ціна листопадових ф'ючерсних контрактів на нафту марки WTI до 18:45 склала $70,46 за барель (-0,6%).
За даними Міненерго США, минулого тижня запаси нафти зменшилися на 0,978 млн барелів (очікувалося зростання на 2 млн барелів), але зросли запаси бензину - на 2,937 млн барелів (очікувалося підвищення на 1 млн барелів) і резерви дистилятів - на 0,679 млн барелів (очікувалося скорочення на 0,4 млн барелів).
За словами портфельного менеджера ІФК "Опціон" Олени Гребєнщикової, ейфорія на ринку, що переважав з ранку, почала вгасати після обіду, котирування паперів відступили від ранкових максимумів і продовжили знижуватися на тлі погіршення ситуації на глобальних ринках. "Зростання було активним, і зниження теж не змусило себе чекати, тому що акції росли на емоціях. Для втримання рівнів необхідні тверді позитивні новини, якими можуть стати звітність провідних американських компаній за третій квартал ("першою ластівкою" стане звіт Alcoa)", - відзначає експерт.
"Зростання індексу ММВБ у середу зупинилося на рівні 1245 пунктів. Найближча підтримка розташована на рівні 1215 пунктів. При пробитті локального максимуму ймовірне досягнення наступного опору на рівні 1300 пунктів", - вважає аналітик компанії "Атон" Наталя Вигодіна.
За оцінкою начальника аналітичного відділу ФЦ "Інфіна" Олександра Іванищева, технічний потенціал росту з індексі ММВБ дозволяє розраховувати на досягнення найближчим часом 1380-1400 пунктів.
"На російському ринку акцій ситуація в найближчі два-три днів може виглядати надзвичайно сприятливою, і, що особливо важливо, спостережуване зростання відображає очевидні якісні зміни. Різке зміцнення російського рубля й позитивний звіт про зниження споживчої інфляції у вересні викликали значне зниження прибутковості російських боргів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку, що дозволяє говорити про принципову переоцінку інвесторами російських ризиків. Ослаблення долара на світових ринках викликало зростання інвестиційної активності стосовно високоприбуткових активів, у тому числі сировині й акціям. Ростуть нафта, золото, промислові метали й світові фондові індекси. Вітчизняні індекси виходять із консолідації - доларовий індекс РТС уже досяг нового річного максимуму", - відзначає він.
"У випадку продовження цих тенденцій потрібно готуватися до завершальної частини сценарію "жовтневої феєрії", відповідно до якого в найближчі два-три днів на ринку можна чекати значного прискорення темпів росту (розгінна фаза). Технічний потенціал росту з індексів ММВБ дозволяє розраховувати на досягнення в межах 1380-1400 пунктів. У випадку реалізації цього сценарію рекомендуємо дочекатися зручного часу (кінець четверга/початок п'ятниці) для фіксації прибутку", - вважає Іванищев.
Експерт також відзначив посилення ризиків через різкі рухи ринків у першій декаді жовтня. Початок нового фінансового року в США напередодні сезону звітностей компанії за підсумками збіглого року дуже часто оберталося для ринків зміною інвестиційних переваг, нагадав він.
За словами аналітика ВТБ 24 (РТС: GUTB) Станіслава Клєщьова, ралі на ринках викликано повідомленнями ЗМІ про перспективу відмови від долара в розрахунках за нафту. "Незважаючи на те, що ідея відмови від долара в міжнародних розрахунках просувалася вже давно й не тільки Росією, ринки в це слабко вірили до вчорашнього дня. Загроза подальшого ослаблення ролі долара США як світова валюта змушує інвесторів скуповувати будь-які активи - акції, сировина, золото, нерухомість. Наскільки це буде правильним рішенням, покаже час, але такий настрій досить позитивно для фондових ринків, особливо для тих, де переважає частка акцій сировинних компаній", - відзначає він.
Експерт відзначив підвищений інтерес в "другому ешелоні" до акцій девелоперов ("Група компаній ПІК" (РТС: PIKK), "Система-Галс" (РТС: HALS), "Група ЛСР") (РТС: LSRG), які ростуть на тлі пожвавлення, що намітилося, на ринку житлової нерухомості, а також готовності банків кредитувати галузь. У цілому акції перекредитованих компаній у різних секторах економіки від металургії до рітейла, як видно, будуть одними з лідерів підйому цієї осені на вітчизняному фондовому ринку.
У цілому Клєщьов очікує продовження підйому російського ринку, на якому головним спекулятивним фактором продовжує залишатися сезон, що починається в середу, корпоративних звітностей американських компаній. В умовах, коли макроекономічна статистика вже не виправдує очікування ринку, до показників компаній тепер буде підвищена увага. Якщо що й може продовжувати штовхати фондові ринки далі нагору, так це тільки сильні звіти. Однак і негативна реакція інвесторів не змусить себе чекати, якщо їх очікування за цими показниками не будуть виправдані, вважає він.
Аналітик ІФК "Алемар" Василь Конузін вважає, що останні рухи на фондових ринках можуть бути пов'язані із припливом капіталу, що почав втечу із захисних активів, у тому числі US Treasuries, що може бути обумовлено ростом інфляційних очікувань у світі й сигналами влади про відхід грошової влади від ультрам'якої грошової політики. Першою ластівкою стало прийняте у вівторок рішення ЦБ Австралії про збільшення облікової ставки. Поки подібних рішень не чекають від Федеральної резервної системи США і Європейського Центробанку, однак очевидно, що старт розворотному процесу дано.
Велика ймовірність того, що "під соусом" корпоративної звітності прискорення ралі на фондових ринках додасть капітал, що виходить на час із US Treasuries. У той же час із виходом доходностей Treasuries на рівні, що відповідають ринковим очікуванням за ставками (плюс 25-45 базисних пунктів до поточної 3,25% річних), попит на ризикові активи може істотно впасти, що загрожує фондовим і товарним ринкам серйозною корекцією. Якщо врахувати, що капітал, який прийшов на фондові й товарні ринки є спекулятивним і короткочасним, найбільше привабливо на найближчу перспективу повинні виглядати російські blue chips: "нафтянка" і металурги. Однак варто врахувати, що за винятком припливу капіталу й спекулятивного розгону котирувань нафти, на світових ринках фундаментальних факторів для росту вітчизняної "нафтянки" на квартальну перспективу вже не так багато, вважає Конузін.
Американські фондові індекси зросли чекаючи сезону сильної корпоративної звітності за підсумками минулого кварталу. Підтримку ринку зробив також підйом цін на нафту й золото.
Ціна золота досягала у вівторок $1045 за трійську унцію за рахунок бажання інвесторів піти з доларових вкладень і застрахуватися від інфляції.
Рекордному стрибку цін на золото сприяло підвищення облікових ставок австралійським ЦБ і зниження курсу долара, однак ціна золота росла й при розрахунках в інших валютах. Ринок, як говорять аналітики, враховує також перспективу зниження продажів золота європейськими центральними банками, які цього року реалізували лише 155 тонн цього дорогоцінного металу при квоті в 500 тонн.
З початку року золото подорожчало вже на 18%, а з вересня минулого року - на 42%.
Alcoa у середу опублікує фінансову звітність за минулий квартал. Серед 45 великих компаній, які обнародують квартальні показники протягом найближчих двох тижнів, - General Electric й Intel Corp.
В "другому ешелоні" на ФБ ММВБ у середу лідерами росту стали акції "Система-Галс" (+30%, до 898 рублів), "Челябінського трубопрокатного заводу" (РТС: CHEP) (+21%), "УАЗу" (+15,9%), РТМ (+7%), "Групи ЛСР" (+6,1%).
Акції "Система-Галс" злетіли після того, як ІК "Ренесанс Капітал" підвищила прогнозну вартість глобальних депозитарних розписок (GDR) на папери "Система-Галс" до $1,65 за штуку, при цьому рекомендація для цих паперів була підвищена з "продавати" до "купувати".
Подешевіли акції "АвтоВАЗу" (РТС: AVAZ) (-6,1%), "Аптечної мережі 36.6" (РТС: APTK) (-3,9%), "Сьомого континенту" (РТС: SCON) (-3,4%), "Синергії" (-3,1%).
Сумарний обсяг торгів акціями на класичному ринку РТС за день склав $14 млн, у секції RTS Standard оборот досяг $369,63 млн, на ФБ ММВБ обсяг угод перевищив 82,18 млрд рублів (лідери - звичайні акції Сбербанку - 33,02 млрд рублів).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас